bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,047.16 0.71%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,064.02 0.64%
bnb
BNB (BNB) $ 560.95 1.29%
solana
Solana (SOL) $ 143.73 0.30%
xrp
XRP (XRP) $ 0.514849 3.96%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.495326 8.66%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.154746 1.74%

Fed’den Küresel Faiz Artırımı İçin Fren Önerisi

Fed Kuresel Faiz Artirimi icin Fren Onerisi

Küresel olarak oldukça kritik bir sorun haline gelen enflasyon, birçok ülkenin ana odağı olmuş durumda. Bu noktada birçok ülke Fed’in de önderliğinde faiz artırımı politikası uyguladı. Bir süredir aktif bir şekilde devam eden bu politika, her ne kadar meyvesini yavaş yavaş vermeye başlasa da bazı sorunları da beraberinde getiriyor: Resesyon. Bu noktada Fed de geçtiğimiz cuma günü açıkladığı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanaklarında, fren sinyali vererek denge kurmaya çalışıyor.

Fedden Kuresel Faiz Artirimi icin Fren Onerisi 2

Fed’den Faiz Artırımı için Fren Önerisi, Gelişmekte Olan Ülkelere Yarayabilir

Küresel olarak bir kriz haline gelen enflasyon problemine çözüm, başta Fed olmak üzere faiz artırımı politikasında bulundu. Bir süredir faiz artırımına giderek enflasyon verilerini yeniden kontrol altına almayı amaçlayan Fed, cuma günü açıklanan 1-2 Kasım Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanaklarında ilk fren ışığını yaktı. Katılımcıların çoğunluğu, faiz artırımlarının hızında yavaşlamanın yakında uygun olacağı konusunda hemfikir oldu ve bu durum, küresel bir düşen tahvil getirileri dalgasına, yükselen hisse senedi fiyatlarına ve dolar karşısında çeşitli para birimlerinde yükselişe neden oldu.

Daha da önemlisi, Fed’in enflasyonun kontrol altına alınabileceği bir aşamaya geldiğini düşünmesi, ABD ekonomisi için “yumuşak iniş” umutlarını artırıyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japonya Merkez Bankası gibi büyük merkez bankalarının da bundan açıkça fayda sağlayacağı düşünülüyor. Uzmanlara göre, artan borçlanma maliyetleri ve değer kaybeden para birimlerinin çifte darbesinden zarar gören gelişmekte olan ekonomiler de Fed’in faiz artırımlarındaki yavaşlamadan yüksek fayda sağlayacak.

Konu hakkında açıklama yapan S&P Global yöneticisi Paul Watters, şu ifadeleri kaydetmişti:

“Latin Amerika gibi birçok gelişmekte olan piyasa, oldukça yüksek oranlarda zirve yaptı ve Fed’in faiz artırımını hızlandırması durumunda yanıt vermeye hazırlanıyor”

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala