bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,654.86 0.10%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,243.56 1.62%
bnb
BNB (BNB) $ 606.00 0.17%
solana
Solana (SOL) $ 156.60 0.23%
xrp
XRP (XRP) $ 0.548294 0.28%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.501191 1.89%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.163077 2.41%

Fed, Beklenen CBDC Raporunu Yayımladı

fed beklenen cbdc raporunu yayimladi

Küresel olarak birçok ülke, kripto para, stablecoin ve CBDC gibi kavramlar konusunuz uzun süredir yoğun bir çalışma içerisinde. Bu konuda ise oldukça önemli düzenleyiciler arasında yer alan Fed, bir süredir beklenen CBDC raporunu yayımladı.

Rapor hakkında açıklama yayımlayan Fed, şunları kaydetti:

“Tüketiciler ve işletmeler, banka hesapları, çevrimiçi işlemler veya ödeme uygulamaları aracılığıyla uzun süredir dijital biçimde para tutuyor ve aktarıyor. Bu işlemlerde kullanılan para biçimleri, ticari bankalar gibi özel kuruluşların borçlarıdır. Tersine, bir CBDC, Federal Rezerv gibi bir merkez bankasının yükümlülüğü olacaktır.

Bir CBDC, ödeme sistemi gelişmeye devam ettikçe haneler ve işletmeler için güvenli, dijital bir ödeme seçeneği sunabilir ve ülkeler arasında daha hızlı ödeme seçenekleriyle sonuçlanabilirken, olumsuz yanları da olabilir.

Diğer önemli politika konuları arasında vatandaşların mahremiyetinin nasıl korunacağı ve yasadışı finansmanla mücadele kabiliyetinin nasıl korunacağı yer alıyor. Makale, bunları ve diğer faktörleri daha ayrıntılı olarak tartışmaktadır.”

Fed, Beklenen CBDC Raporunu Yayımladı

Fed CBDC Raporunu Yayımlarken Halka da Danıştı

Politika gözlemcileri ve Kongre üyeleri tarafından uzun süredir beklenen Fed CBDC raporu, Fed’in CBDC alanındaki çalışmalarına önemli bir adımı temsil ediyor. Ancak Fed, gerçek bir dijital dolara yönelik herhangi bir hareketin Kongre’nin kararı olduğunu belirtiyor.

Diğer taraftan Fed Başkanı Jerome Powell, konuyla alakalı olarak şu açıklamalarda bulundu:

“Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bir merkez bankası dijital para biriminin olumlu ve olumsuz yönlerini incelerken halk, seçilmiş temsilciler ve geniş bir paydaş yelpazesi ile etkileşim kurmayı dört gözle bekliyoruz.”

Bu noktada Powell’ın bahsettiği etkileşim ise 22 adetten oluşan ve CBDC’ler hakkında detaylara değinen soruları kapsıyor. Fed’in CBDC hakkındaki halka yönelttiği soruların bazıları ise şu şekilde:

  1. Bir CBDC’nin bu belgede belirtilmeyen hangi ek potansiyel faydaları, politika değerlendirmeleri veya riskleri mevcut olabilir?
  2. Bir CBDC’nin potansiyel faydalarının bir kısmı veya tamamı farklı bir yolla daha iyi elde edilebilir mi?
  3. Bir CBDC, finansal katılımı etkileyebilir mi? Net etki, dahil etme için olumlu mu yoksa olumsuz mu olacak?
  4. Bir CBDC finansal istikrarı nasıl etkileyebilir? Net etki istikrar için olumlu mu yoksa olumsuz mu olacak?
  5. Bir CBDC finans sektörünü olumsuz etkileyebilir mi? Bir CBDC, finans sektörünü stablecoin’lerden veya diğer banka dışı paralardan farklı olarak nasıl etkileyebilir?
  6. CBDC’nin finans sektörü üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak için hangi araçlar düşünülebilir? Bu araçlardan bazıları bir CBDC’nin potansiyel faydalarını azaltır mı?
  7. Bir CBDC yasal ihale olmalı mı?
  8. Bir CBDC faiz ödemeli mi? Eğer öyleyse, neden ve nasıl? Değilse, neden olmasın?
  9. Tek bir son kullanıcı tarafından tutulan CBDC miktarı miktar limitlerine tabi olmalı mı?
  10. CBDC için ne tür firmalar aracı olarak hizmet etmelidir? Bu aracıların rolü ve düzenleyici yapısı ne olmalıdır?
  11. Bir CBDC’nin “çevrimdışı” yetenekleri olmalı mı? Eğer öyleyse, bu nasıl sağlanabilir?
  12. Bir CBDC, satış noktasında kullanım kolaylığını ve kabulünü en üst düzeye çıkaracak şekilde tasarlanmalı mı? Öyleyse nasıl?
  13. Bir CBDC, birden fazla ödeme platformu arasında aktarılabilirliği sağlamak için nasıl tasarlanabilir? Yeni teknoloji veya teknik standartlar gerekli mi?
  14. Gelecekteki teknolojik yenilikler, CBDC ile ilgili tasarım ve politika seçimlerini nasıl etkileyebilir?

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala