bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,711.87 0.25%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,236.24 0.65%
bnb
BNB (BNB) $ 604.77 0.26%
solana
Solana (SOL) $ 157.55 0.43%
xrp
XRP (XRP) $ 0.545001 1.83%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.502961 2.73%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.161868 0.45%

Fed Avukatı, Stablecoin’lerin Gerçek Bir Para Olmadığını Söyledi

stable

Fed avukatı ve bir Yale ekonomisti tarafından yazılan makale, stablecoin’lerin NQA (no-question-asked) ilkesini karşılamadığını belirtti.

“Wildcat Stablecoins Taming” isimli makale, ABD dolarına endeksli stablecoin’ler için yeni düzenleyici seçeneklerinden söz edildi.

Stablecoin Riskleri Ele Alındı

ABD Federal Rezerv avukatı Jeffery Zhang tarafından Yale ekonomisti Gary Gorton ile işbirliği içinde yazılan makale, stablecoin’ler için yeni düzenleyici bir çerçeve önerdi.

Bugün, çeşitli özel kuruluşlar tarafından çıkarılan ABD dolarına endeksli stablecoin’lerde 100 milyar doların üzerinde bir para bulunuyor. USD ile 1:1 oranında desteklenen stablecoin’lerin popülaritesi büyük bir artış gösterdi.

Stablecoin’lerin bu popülerliği, düzenleyicileri küresel finansal istikrar ve geleneksel para sistemleri üzerindeki etkileri sebebiyle endişelendirmiş durumda.

Zhang ve Gorton’a göre, özel şirketler tarafından çıkarılan stablecoin’ler önemli ölçüde benimsenirken, ABD ekonomisine yönelik potansiyel riskleri azaltmak için düzenlenmeleri gerekiyor.

Zhang ve Gorton, ABD’de 1837 ve 1863 yılları arasında özel bankaların ve işletmelerin altın ve gümüş destekli banknotlarını basabilecekleri Serbest Bankacılık Dönemi ile stablecoin’ler arasında bir benzerlik olduğuna ifade ettiler. O dönem ihraç edilen bu kripto para birimleri, bankaların çeşitli risklerine ve coğrafyasına bağlı olarak farklı fiyatlardan işlem görüyordu. Kısa bir süre içerisinde bir çoğu NQA ilkesini karşılamadığı için sonunda başarısız oldu.

İkili, kullanıcıların Serbest Bankacılık Dönemindeki banknotlara benzer şekilde stabilcoinlerin değerine ikna olmayabileceğini yazdı. Zira stablecoin’leri destekleyen fonların, herhangi bir şeffaflığının bulunmadığına inanıyorlar. Yazarlar ayrıca, stablecoin’lerin NQA ilkesini de yerine getirmediğini vurguladılar.

“Destekleriyle ilgili güvenilirlik sorunları nedeniyle, stablecoin’lerin henüz para olmadığını çünkü NQA ilkesini karşılamadıklarını ve dolayısıyla bir değişim aracı olarak verimli bir şekilde kullanılamayacaklarını savunuyoruz.”

Yazarlar, Tether gibi çeşitli stablecoin’lerin değerinin şeffaflık eksikliği nedeniyle opak kaldığını ve bu nedenle banka kaçakçılığı gibi riskler oluşturduğunu ekledi. Yazarlar, bu şeffaflık eksikliğinin hızlı büyüyen stablecoin piyasası için önemli bir endişe kaynağı olduğunu belirttiler.

Yazarlar bu argümanları öne sürerek hükümetin “para basımı konusunda tekele” sahip olması gerektiğini ifade ettiler.

Yazarlardan Öneri

Son olarak, yazarlar ABD hükümeti ve Federal Rezerv’in sektörü düzenlemesi için iki seçenek önerdiler.

İlk öneri, stablecoin’leri merkez bankaları tarafından desteklenen bir kamu parasına dönüştürmeyi içeriyordu. İkinci seçenek ise Fed’i kendi CBDC’sini piyasa sürmesinin ardından bu kripto paraları vergilendirmek. Rapor Fed’in CBDC faaliyetlerini hızlandırması gerektiğini belirterek sona eriyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Yavuz

2 Ekim 1992 tarihinde İzmir’de dünyaya gelen Cem Yavuz, ilköğretimi yine doğduğu şehirde tamamladı. Liseyi İstanbul’da okuyan Cem, tarihe olan ilgisi sebebiyle üniversite eğitimini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin Tarih bölümünde tamamladı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala