bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,898.12 3.68%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,135.22 3.59%
bnb
BNB (BNB) $ 611.61 0.02%
solana
Solana (SOL) $ 146.04 7.01%
xrp
XRP (XRP) $ 0.522915 3.96%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.469157 5.45%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.149753 7.03%

Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Kripto Rehberini Yayımlandı

fatf kripto rehberi yayimlandi 2 2

Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF), bir süredir, kripto varlıklar için bir rehber yayımlaması bekleniyordu. FATF, kripto rehberi sonunda yayımlandı. Rehberde, kripto para birimi ve sanal varlıklarla ilgilenen şirketler için güncellenmiş bilgiler yer alıyor.

İlk olarak rehberin bu zamana kadar nasıl aşamalardan geçtiğine bakmak gerekiyor.

fatf kripto rehberi yayimlandi 2

Söz konusu rehber, gelişimine devam eden sektörün çoğunu bankalar için mevcut düzenleyici çerçeveye eklemek için tasarlandı.

Biraz geçmişe gidecek olursak, küresel kara para aklamayla mücadele gözlemcisi ilk taslak kılavuzunu 2019 yılında yayımlamıştı. Bu taslak, kripto borsaları ve sanal varlık servis sağlayıcıları (VASP’ler) olarak adlandırılan para aktarıcılarının geleneksel finans şirketlerine uygulanan standartları karşılaması için çağrıda bulunuyordu. Önerilen bu yaklaşımın çoğu, VASP’lerden bir işleme katılan taraflar hakkında oluşturucu ve lehtar bilgilerini toplamasını ve iletmesini isteyen bir Seyahat Kuralına odaklandı.

Tabii bu taslak kılavuzla birlikte eleştiriler de ortaya çıktı. Birçok eleştirmen, FATF amaçlanan standartlarını ilk duyurduğunda bu bilgileri güvenli bir şekilde iletmenin bir yolu olmadığını ve bu yüzden, teknik zorluklarla ilgili endişeleri olduğunu dile getirdi. Diğer yandan FATF’nin VASP standartlarını DeFi’ye nasıl uyumlu hale getireceği konusunda da belirsizlikler vardı.

Tüm bunların sonucunda kurul, temmuz ayında düzenlenen genel toplantısında ekim ayına kadar kılavuzun tamamlanmasına karar verdi. Sonuç olarak, ekimin son günlerinde FATF kripto rehberi yayımlanmış oldu.

FATF Kripto Rehberi Neleri İçeriyor?

FATF Politika Analisti Ken Menz CoinDesk ile yaptığı röportajda, “Hem ülkelerin hem de özel sektörün bunu pratikte nasıl uygulayabilecekleri konusunda FATF düzeyinden daha fazla rehberlik istediği bir dizi alan olduğunun farkındayız” dedi.

Kılavuzun güncellenmiş halinin yayımlanması, VASP’lerin uyumlu hale gelmesinin aciliyetini artırmış oluyor. Ancak diğer yandan, , düzenleyicilerin, VASP’lerin ve Seyahat Kuralı hizmet sağlayıcılarının kendilerine işaret ettiği gerçek dünya sorunlarını kabul ederek, ilk kullanıma sunma sırasında esnek olmaları yönünde bir tavsiyede de bulunuyor.

Kılavuzda bir sanal varlığın ne olduğu açıklanıyor. FATF için sanal varlıklar yalnızca değerin dijital temsili değil, ayrıca takas edilebilir veya değiştirilebilir bir bileşene sahip olmaları da gerekiyor. Bu değer sadece kayıt tutma yerine transfer de edilebilmeli.

fatf kripto rehberi yayimlandi 3

NFT‘lerin sanal varlığı oluşturmadığı ancak FATF standartlarına uygun bir şekilde kullanılıyorsa, genel kullanımları buna uymasa bile bu şekilde düzenlenmesi gerektiği belirtiliyor. Diğer yandan NFT’lerin uygulamada ödeme veya yatırım amacıyla kullanılacaklarsa sanal varlık tanımına girebileceğine de dikkat çekiliyor. NFT’ler ile ilgili diğer açıklamalar ise şöyle:

“Diğer NFT‘ler, halihazırda FATF Standartları tarafından kapsanan diğer finansal varlıkların dijital temsilleridir. Bu nedenle, bu tür varlıklar, FATF’nin sanal varlık tanımından hariç tutulur, ancak bu tür bir finansal varlık olarak FATF Standartları tarafından kapsanacaktır.”

FATF’nin VASP tanımı aslında merkezileştirilmiş varlıklar için oldukça net. Bir kuruluş bir devri, takası veya saklama hizmetini kolaylaştırıyorsa, büyük olasılıkla VASP standartlarına tabidir. Daha az net olan, merkezi olmayan uygulamalar (DApp’ler) gibi blok zinciri tabanlı hizmetlere nasıl uygulandığı. Kılavuzda, standartlar temeldeki yazılım için geçerli olmadığından DApp’lerin VASP olmadığını söylüyor.

Özetle, FATF ülkelerden protokollerin sahiplerini/operatörlerini belirlemelerini ve bunları VASP standartlarına uygun tutmalarını istiyor.

Tabii diğer yandan ülkelerin DeFi ile nasıl başa çıkacaklarına kendilerinin karar vermeleri alan bırakıyor. FATF kılavuzuna göre, yetki alanlarının sürekli olarak yeni projeleri ve bunların kılavuzla nasıl ilişkili olduğunu yeniden değerlendirmek zorunda kalacak. 

Kılavuzda ayrıca şu sözlere de yer veriliyor:

“DeFi düzenlemelerinin, gerçekten kontrole veya yeterli etkiye sahip bir kişiyi içerdiğinde kendilerini merkezi olmayan olarak adlandırmaları oldukça yaygın görünüyor. Yargı bölgeleri, VASP tanımını öz tanımlamaya bakılmaksızın uygulamalı”

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Hazal Orta

Hazal, 1990 yılında, ailenin tek çocuğu olarak, İstanbul’un Fatih ilçesinde doğdu. Hayatının ilk 18 yılını İstanbul’da geçirdikten sonra üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği okumak için Isparta’nın yolunu tuttu. Eğitim hayatı boyunca yalnızca stajlarda turizm sektörüyle ilgilendi. Üniversite eğitiminin ilk yıllarında Work&Travel programıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde üç aylık bir turizm deneyimi elde etti ve bu kariyerini, burada noktaladı. Eğitimi boyunca hiçbir gün bile turizmde bir kariyer hedeflemediği için okul biter bitmez kendine yeni bir çıkış aradı. Yazmaya ve yazılı basını takip etmeye olan ilgisiyle birlikte de kendini bilgisayar başında haber yazmaya çalışırken buldu. Editörlük kariyerine 2012 yılında, otomobil haberleri yazmaya çabalayarak başlayan Hazal, kariyerinin ilk yıllarında hem haberciliğin hem de dijital yayıncılığın dinamiklerini öğrenmeye başladı. SEO kelimesiyle tanışması da bu yıllara dayanıyor. Yaklaşık 6 yıl boyunca yerli ve yabancı basını yakından takip ederek en doğru bilgiyi, hızlı ve sade bir şekilde okurlarla buluşturmanın ne kadar önemli olduğunu öğrendi. 6 yıllık bu otomotiv haberleri geçmişinin ardından ise soluğu teknoloji basınında aldı. Teknoloji basınındaki kariyerine Yazı İşleri Müdürü olarak başlayan Hazal, içerik üretiminin yanında yönetimi konusunda da önemli deneyimler elde etti. Bu süreçte hem teknoloji hem de otomotiv basınındaki bazı dergilerde de Yazı İşleri Müdürü ve Editör olarak görev alarak, basılı yayınlara dair de tecrübeler edindi. Farklı ekiplerle ve farklı sektörlerde çalışmanın çok yönlülüğe önemli katkılar sağladığını düşünen Hazal, yeni dönemde ise uzun suredir heyecan duyduğu blockchain teknolojisine daha fazla ilgi göstermeye başladı ve kariyerine de, teknolojiyle olan dirsek temasını kesmeden, bu doğrultuda devam etmeye karar verdi. Teknolojinin kanatları altındaki blockchain, NFT ve kripto para terimlerine aşina olan Hazal’ın yolu da böylelikle Kriptomeda ile kesişmiş oldu. BTCHaber.com'da Yönetici Editör görevini üstlenen Hazal, yazmaya bu çatı altında devam ediyor. Boş zamanlarında farklı alanlarda okumalar yapan Hazal, iyi yazmanın çok okumaktan geçtiğine inanıyor. Bilgisayar başından kalktığında ise soluğu dijital içerik platformlarında alıyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala