bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,728.95 1.89%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,561.93 1.63%
bnb
BNB (BNB) $ 583.45 1.41%
solana
Solana (SOL) $ 189.48 1.86%
xrp
XRP (XRP) $ 0.624248 1.92%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.65035 0.30%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.21977 16.03%

Fantom (FTM) Nedir?

Günümüzün blok zincirleri çeşitli sınırlamalarla karşı karşıyadır. Ölçeklenebilirlik, değişmezlik ve enerji tüketen konsensüs mekanizmalarının kullanımı bu sınırlamalardan bazılarıdır. Bu sınırlamaları ele almaya çalışan yeni nesil platformlardan biri de Fantom. Biz de bu yazımızda Fantom (FTM) ne zaman çıktı, nedir, özellikleri nelerdir? gibi sorulara yanıt veriyoruz. Hazırsanız başlayalım.

Fantom (FTM) Ne Zaman Çıktı?

Aralık 2019’da piyasaya sürülen Fantom, blockchain tasarımcıları için dişli bir Ethereum alternatifidir. Açık kaynaklı akıllı sözleşme özellikli bir blok zinciri olarak, tasarımcıların güvenli, kapsamlı ve modüler DApp’ler (Merkezi Olmayan Uygulamalar) geliştirmesine olanak tanır.

Fantom (FTM) Özellikleri Nelerdir?

Fantom, önceki nesil blok zinciri platformlarının tüm sınırlamalarının üstesinden gelmek için tasarlanmıştır. Önceki nesil blok zincirlerinin en büyük sınırlaması, yaygın olarak blok zinciri üçlemesi olarak bilinir. Bu üçleme bir blockchain’de olması gereken 3 özelliği belirtir: merkezsizlik, güvenlik ve ölçeklenebilirlik. Genellikle projelerde bu yönlerden birini geliştirmek için, diğer ikisinden birini feda etmek gerekiyor.

asd 1

Örneğin Bitcoin, ölçeklenebilirlik pahasına tamamen merkezsizlik ve güvenliğe odaklandı. Bu, Bitcoin‘i yüksek işlem hızı gerektiren günlük küçük işlemler için daha az uygun hale getirir. DAG (Yönlendirilmiş Asiklik Grafikler) tabanlı Lachesis aBFT (Asenkron Bizans Hata Toleranslı) konsensüs mekanizması sayesinde bu artık Fantom için bir sorun değil. Basitçe söylemek gerekirse Fantom, saniyede 20.000’den fazla işlemi kolayca işleyebilen yüksek performanslı, ölçeklenebilir ve güvenli bir akıllı sözleşme platformudur.

Fantom’un bir diğer avantajı da platformun EVM (Ethereum Virtual Machine) uyumlu olması yani geliştiricilerin Ethereum üzerinde geliştirdikleri DApp’lerini Fantom ağına kolayca aktarabilmeleri. Bu aynı zamanda kullanıcılara avantajlar da getiriyor: MetaMask gibi Web3 cüzdanları Fantom ağına kolayca bağlanabilir, böylece kullanıcılar aynı cüzdanda Ethereum ve Fantom arasında sorunsuz bir şekilde geçiş yapabilir.

Fantom’ın (FTM) Hedefi Nedir?

Fantom’un ana hedefi iddialı. “Akıllı şehirler için sinir sistemi” olarak işlev görecek bir akıllı sözleşme platformu olması amaçlanıyor. Fantom, hem büyük miktarda veri hem de yüksek hız gerektiren karmaşık veri üreten endüstriler için BT altyapı omurgası olmak istiyor. Bu endüstriler örneğin kamu hizmetlerine, akıllı yaşam ürünleri ve hizmetlerine veya sağlık hizmetlerine odaklanabilir.

Elektrikli otomatik ekipman sayesinde yaşam kalitemiz ve şehirlerimiz önemli ölçüde iyileşti. Ancak günümüz şehirleri hala verimsiz, izole ve bağlantısız yönetim gibi sorunlarla karşı karşıya. Fantom’un resme girdiği yer burasıdır. Fantom’un amacı, mevcut tüm şehir çözümlerini birbirine bağlayan veri paylaşım ağları aracılığıyla akıllı şehirler kurarak bu sorunları çözmektir.

Günümüzde Fantom ağı üzerinden çeşitli merkezsiz uygulamalar bulunmaktadır. Bunlardan bazıları aşağıdaki görselde yer almaktadır.

sssa

Bu iddialı planın ötesinde, Fantom’un blok zinciri DApp‘leri de destekliyor. Fantom, tüm kullanıcılara ve geliştiricilere hepsi bir arada bir DeFi (Merkezi Olmayan Finans) yetenekleri paketi sözü verdi. Fantom, DAG teknolojisi sayesinde, diğer DeFi uyumlu platformlardan teknolojik olarak üstündür: Fantom, işlemleri daha hızlı ve daha ucuza gerçekleştirirken, merkezsizlik ve güvenliği yüksek seviyede tutar.

Fantom (FTM) Nasıl Çalışır?

Fantom’un ana ağı Opera Zinciridir. Staking hizmetlerini ve EVM desteğini kolaylaştırır. Bu blok zincirin ana tokeni, işlem ücretlerini ödemek ve ağın staking yoluyla güvenliğini sağlamak için kullanılan FTM’dir.

Opera tamamen açık kaynaklıdır ve izinsizdir: herhangi bir geliştirici Opera Zincirinde DApp’ler oluşturabilir. Ethereum’un programlama dili Solidity aracılığıyla akıllı sözleşmeleri destekler.

Lachesis aBFT fikir birliği mekanizması, Opera Zincirindeki düğümlerin fikir birliğini korumasını sağlar. Mekanizma, işlemleri onaylamak için DAG teknolojisini kullanır. DAG teknolojisinin bir avantajı, ağdaki düğümlerin işlemleri eşzamansız olarak işleyebilmesidir. Her işlem, geleneksel bir blok zincirinin işlemlerini saklama biçimine çok benzer bir şekilde işlenir. DAG teknolojisini kullanarak, ağ içindeki her bir düğümde tüm işlem verilerini depolamak gerekli değildir.

Ağ ayrıca ikinci bir düğüm türü, yani tanık düğümü kullanır. Bu düğümler, DPoS konsensüsünü kullanır. Bu ikincil düğümler, birincil düğümler tarafından depolanan verileri kontrol etmekten ve doğrulamaktan sorumludur. Bu sayede ağ güvenli kalırken işlemler daha hızlı gerçekleştirilebilir.

Fantom, ikinci katman olarak Opera Ware Katmanına sahiptir. Bu katman, protokolün ortasında yer alır ve ödül verme, ödeme yapma ve Öykü Verisi yazma gibi platformda belirli işlevleri gerçekleştirmek için geliştirilmiştir. Fantom, geçmişteki tüm işlemleri izlemek için Öykü Verilerini kullanır. Fantom ağındaki her işlem ve akıllı sözleşme etkileşimi, az miktarda veri depolar. Bu veriler ile geçmişte gerçekleşmiş işlemlere ulaşılabilmektedir.

lolo

Üçüncü katman Opera Uygulama Katmanıdır. Bu katman, geliştiricilerin DApp’lerini Opera Ware katmanına bağlamak için kullandıkları, genel olarak erişilebilir tüm API’lerin kaydını tutar. Bu, DApp’lerin Öykü Veri bağlantılarını Opera Ware Katmanına iletmesine olanak tanır.

FTM Token

FTM tokeninin Fantom üzerindeki ana faydası, bir Proof-of-Stake sistemi aracılığıyla ağı güvence altına almaktır.
Katılmak için doğrulayıcı düğümlerin minimum 3,175,000 FTM tutması ve stake edenlerin FTM’lerini kilitlemeleri gerekir. Hizmetin karşılığında, hem node hem de pay sahipleri, dönem ödülleri ve ücretleri ile ödüllendirilir.

Merkezileşmeyi önlemenin yanı sıra sistem çevre dostudur. FTM tokeni, Fantom ağının yüksek verimi, hızlı kesinliği ve düşük ücretleri sayesinde ödeme göndermek ve almak için idealdir.

Fantom’da para transferleri yaklaşık 1 saniye sürer ve yaklaşık 0,0000001 dolara mal olur. Zincir içi yönetişim için FTM gereklidir. Fantom, tamamen izinsiz ve lidersiz, merkezi olmayan bir ekosistem olduğundan, ağla ilgili herhangi bir karar, zincir üstü yönetişim tarafından gerçekleştirilir. Yönetişim sayesinde, pay sahipleri değişiklikler ve iyileştirmeler önerebilir ve oy verebilir. FTM, oylama sürecine katılmak için gereken yönetim belirtecidir.

Fantom (FTM) Fiyatı Nedir?

Fantom (FTM) Kaç Dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Fantom Coin $ 1.02 dolardan işlem görüyor. 2021 yılının Ağustos ayı itibariyle FTM Coin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 3,13 dolarla kaydetti. Bununla birlikte FTM yılın en düşük seviyesini ise 0,02 dolarla belirledi.

Fantom (FTM) Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 FTM Coin 32,95 TL TL’den işlem görüyor. FTM Coin fiyatı son 24 saat içerisinde 1.57% değişim gösterdi. FTM Coin’in son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 253,968,548 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 2,863,021,663 dolar seviyesinde.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.






Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala