bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,519.02 3.89%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,065.50 2.03%
bnb
BNB (BNB) $ 550.35 2.92%
solana
Solana (SOL) $ 140.43 4.08%
xrp
XRP (XRP) $ 0.503576 0.89%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.454531 1.52%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150922 1.52%

Faiz, Resesyon, Bitcoin: Bankalardaki Kriz Nelere Yol Açtı?

Faiz Resesyon Bitcoin Bankalardaki Kriz Nelere Yol Acti

ABD’de yaşanan bankacılık krizi, Fed’in faiz politikasından stablecoin’lere kadar oldukça geniş bir alanı etkiledi. İflas dalgası ilk olarak Silicon Valley Bank ile başladı. SVB’nin ardından Signature Bank da listeye katıldı. İki bankadan önce ise Silvergate Bank’ın tasfiye edileceği açıklanmıştı. Bu üç bankanın ortak noktaları arasında kripto endüstrisine olan yakınlığı yer alıyor. First Republic Bank’ın da iflas riski ile karşı karşıya olduğu konuşuluyor. Küçük ölçekli bankalarda bazı risklerin devam ettiği belirtiliyor.

Banka iflasları, yatırımcıların Fed’in faiz politikasına ilişkin beklentilerini değiştirdi. Kripto yatırımcılarının piyasaya bakış açılarında da önemli bir kırılmanın yaşanmış olabileceği belirtiliyor.

Faiz Resesyon Bitcoin Bankalardaki Kriz Nelere Yol Acti2

Faiz

SVB’nin iflası 2008 yılından bu yana görülen en büyük banka iflası olarak kayıtlara geçti. İflasın ana nedeni olarak ise Fed’in faiz politikası gösterildi. Enflasyonu dizginlemek isteyen Fed, agresif faiz politikasını sürdürdü. Fed’in faizi yüzde 4,5’e yükseltmesi ise bankaları zor duruma soktu. Silicon Valley Bank’ın iflası öncesinde Fed’in önümüzdeki faiz toplantısında 50 baz puanlık artış olasılığı masada yer alıyordu. Fed Başkanı Powell, faiz oranlarını beklediklerinden fazla artıracaklarını ifade etmişti. Bankalardaki iflas dalgasının yayılma tehlikesi ise 50 baz puan ihtimalini masadan kaldırdı. Dün açıklanan enflasyon öncesinde bu ay faizin pas geçeceği ihtimali konuşuluyordu. Enflasyon verisinin beklentilere paralel gelmesiyle birlikte beklentiler yüzde 80 ile 25 baz puana yoğunlaşmıştı. Ancak bugün faizin artırılmayacağı tahminleri yüzde 55’e yükseldi. 25 baz puanlık beklenti ise 45’e indi.

Resesyon

SVB‘nin iflasının ardından düzenleyici kuruluşlar harekete geçti. ABD Hazine Bakanlığı ve Fed, mudilerin tüm varlıklarını geri alacağını ancak bankaların kurtarılmayacağını açıklamıştı. Banka iflasları nedeniyle Fed’in faiz patikasında yumuşaya gitme olasılığı ise ‘resesyon’ ihtimalini yeniden gündeme getirdi. Renaissance’ın Başkanı Neil Dutta, FED’in faiz artış programını durdurması veya yavaşlatması halinde ekonominin önünde sonraki süreçte daha da yavaşlatılması gerekebileceği konusunda uyardı. Uzmanlar, faiz artış hızının yavaşlatılmasının ‘belirsizliği’ artıracağı görüşünü paylaşıyor. Deutsche Bank’tan George Saravelos’a göre piyasalar, ABD’de bir resesyonun başlamak üzere olmasından korkuyor. Mitsubishi UFJ Kokusai Baş Fon Yöneticisi Kiyoshi Ishigane, “ABD bankacılık kargaşasının sona erdiğini düşünmek için muhtemelen çok erken” ifadesini kullanıyor. Wharten Üniversitesi’nden Profesör Jeremy Siegel de SVB’nin çöküşünün ardından sancılı bir yaşanabileceği uyarısında bulundu. Siegel, sürecin ekonomiyi durgunluğa götürebileceğini vurguladı.

Stablecoin’ler

Üç bankanın iflas etmesinden en fazla startup’lar ve kripto para şirketleri etkilendi. Bankalar, kripto dostu özellikleri ile biliniyordu. Circle‘ın SVB’de 3,3 milyar dolar varlığının kaldığını açıklaması stablecoin’lere olan güven azalttı. USDC ve DAI gibi ana stablecoin’lerde satışlar hızlanırken, 1 dolarlık çıpalarını kaybettiler. Bu durumu fırsata çevirenler de oldu. Bir günde 2 milyar dolarlık kripto kredi ödemesi yapıldı ve borçlular 100 milyon dolardan fazla tasarruf sağladı. USDC ve DAI, yeni haftada 1 dolara yeniden yükseldi ancak endişeler geçmiş değil. ABD’li regülatörlerin stablecoin’lere yönelik sert tavrı da endişelerin ana kaynakları arasında yer alıyor.

Bitcoin

Kripto paraların amiral gemisi Bitcoin, bankacılık krizini yara almadan atlattı. Bitcoin, İlk tepki olarak 19 bin 500 seviyelerine geriledi. Daha sert düşüşleri stablecoin’lerden geçişlerin frenlediği belirtiliyor. ABD’li ekonomi kurumlarının açıklamaları sonrası BTC, yönünü yukarı çevirdi. Faiz beklentilerinin gerilemesi ve enflasyon rakamlarının olumlu gelmesi ile Bitcoin, 26 bin 500 dolara kadar yükseldi. Global Digital Asset CEO’su Gabriella Kusz, krize ilişkin “ABD para politikasının karşı karşıya olduğunu gördüğümüz temel zorlukların bir kabulü olduğuna inanıyoruz” ifadesini kullandı. Kusz, Bitcoin’in böyle zamanlarda riskten korunma ve alternatif değer deposu olduğunu ifade etti. Diğer yandan sektörün önde gelen bazı isimleri Bitcoin’e dönüş için çağrı yaptı. Toby Cunningham, Twitter hesabından yaptığı paylaşımında “Biri, bu insanlara Bitcoin’in neden oluşturulduğunu anlatsın” dedi. Messari’nin kurucusu ve CEO’su Ryan Selkis de “Lehman ve mali kriz hakkında okuyup Bitcoin’le alay eden koca bir yaratıcılar kuşağı var. Şimdi gözler kocaman açıldı, hoş geldiniz yeni arkadaşlar” ifadesini kullandı. Kripto piyasası paydaşları, Bitcoin’in bankacılık krizi sürecinde başarılı bir sınav görüşünde birleşiyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala