ABD’de yaşanan bankacılık krizi, Fed’in faiz politikasından stablecoin’lere kadar oldukça geniş bir alanı etkiledi. İflas dalgası ilk olarak Silicon Valley Bank ile başladı. SVB’nin ardından Signature Bank da listeye katıldı. İki bankadan önce ise Silvergate Bank’ın tasfiye edileceği açıklanmıştı. Bu üç bankanın ortak noktaları arasında kripto endüstrisine olan yakınlığı yer alıyor. First Republic Bank’ın da iflas riski ile karşı karşıya olduğu konuşuluyor. Küçük ölçekli bankalarda bazı risklerin devam ettiği belirtiliyor.
Banka iflasları, yatırımcıların Fed’in faiz politikasına ilişkin beklentilerini değiştirdi. Kripto yatırımcılarının piyasaya bakış açılarında da önemli bir kırılmanın yaşanmış olabileceği belirtiliyor.

Faiz
SVB’nin iflası 2008 yılından bu yana görülen en büyük banka iflası olarak kayıtlara geçti. İflasın ana nedeni olarak ise Fed’in faiz politikası gösterildi. Enflasyonu dizginlemek isteyen Fed, agresif faiz politikasını sürdürdü. Fed’in faizi yüzde 4,5’e yükseltmesi ise bankaları zor duruma soktu. Silicon Valley Bank’ın iflası öncesinde Fed’in önümüzdeki faiz toplantısında 50 baz puanlık artış olasılığı masada yer alıyordu. Fed Başkanı Powell, faiz oranlarını beklediklerinden fazla artıracaklarını ifade etmişti. Bankalardaki iflas dalgasının yayılma tehlikesi ise 50 baz puan ihtimalini masadan kaldırdı. Dün açıklanan enflasyon öncesinde bu ay faizin pas geçeceği ihtimali konuşuluyordu. Enflasyon verisinin beklentilere paralel gelmesiyle birlikte beklentiler yüzde 80 ile 25 baz puana yoğunlaşmıştı. Ancak bugün faizin artırılmayacağı tahminleri yüzde 55’e yükseldi. 25 baz puanlık beklenti ise 45’e indi.
Resesyon
SVB‘nin iflasının ardından düzenleyici kuruluşlar harekete geçti. ABD Hazine Bakanlığı ve Fed, mudilerin tüm varlıklarını geri alacağını ancak bankaların kurtarılmayacağını açıklamıştı. Banka iflasları nedeniyle Fed’in faiz patikasında yumuşaya gitme olasılığı ise ‘resesyon’ ihtimalini yeniden gündeme getirdi. Renaissance’ın Başkanı Neil Dutta, FED’in faiz artış programını durdurması veya yavaşlatması halinde ekonominin önünde sonraki süreçte daha da yavaşlatılması gerekebileceği konusunda uyardı. Uzmanlar, faiz artış hızının yavaşlatılmasının ‘belirsizliği’ artıracağı görüşünü paylaşıyor. Deutsche Bank’tan George Saravelos’a göre piyasalar, ABD’de bir resesyonun başlamak üzere olmasından korkuyor. Mitsubishi UFJ Kokusai Baş Fon Yöneticisi Kiyoshi Ishigane, “ABD bankacılık kargaşasının sona erdiğini düşünmek için muhtemelen çok erken” ifadesini kullanıyor. Wharten Üniversitesi’nden Profesör Jeremy Siegel de SVB’nin çöküşünün ardından sancılı bir yaşanabileceği uyarısında bulundu. Siegel, sürecin ekonomiyi durgunluğa götürebileceğini vurguladı.
Stablecoin’ler
Üç bankanın iflas etmesinden en fazla startup’lar ve kripto para şirketleri etkilendi. Bankalar, kripto dostu özellikleri ile biliniyordu. Circle‘ın SVB’de 3,3 milyar dolar varlığının kaldığını açıklaması stablecoin’lere olan güven azalttı. USDC ve DAI gibi ana stablecoin’lerde satışlar hızlanırken, 1 dolarlık çıpalarını kaybettiler. Bu durumu fırsata çevirenler de oldu. Bir günde 2 milyar dolarlık kripto kredi ödemesi yapıldı ve borçlular 100 milyon dolardan fazla tasarruf sağladı. USDC ve DAI, yeni haftada 1 dolara yeniden yükseldi ancak endişeler geçmiş değil. ABD’li regülatörlerin stablecoin’lere yönelik sert tavrı da endişelerin ana kaynakları arasında yer alıyor.
Bitcoin
Kripto paraların amiral gemisi Bitcoin, bankacılık krizini yara almadan atlattı. Bitcoin, İlk tepki olarak 19 bin 500 seviyelerine geriledi. Daha sert düşüşleri stablecoin’lerden geçişlerin frenlediği belirtiliyor. ABD’li ekonomi kurumlarının açıklamaları sonrası BTC, yönünü yukarı çevirdi. Faiz beklentilerinin gerilemesi ve enflasyon rakamlarının olumlu gelmesi ile Bitcoin, 26 bin 500 dolara kadar yükseldi. Global Digital Asset CEO’su Gabriella Kusz, krize ilişkin “ABD para politikasının karşı karşıya olduğunu gördüğümüz temel zorlukların bir kabulü olduğuna inanıyoruz” ifadesini kullandı. Kusz, Bitcoin’in böyle zamanlarda riskten korunma ve alternatif değer deposu olduğunu ifade etti. Diğer yandan sektörün önde gelen bazı isimleri Bitcoin’e dönüş için çağrı yaptı. Toby Cunningham, Twitter hesabından yaptığı paylaşımında “Biri, bu insanlara Bitcoin’in neden oluşturulduğunu anlatsın” dedi. Messari’nin kurucusu ve CEO’su Ryan Selkis de “Lehman ve mali kriz hakkında okuyup Bitcoin’le alay eden koca bir yaratıcılar kuşağı var. Şimdi gözler kocaman açıldı, hoş geldiniz yeni arkadaşlar” ifadesini kullandı. Kripto piyasası paydaşları, Bitcoin’in bankacılık krizi sürecinde başarılı bir sınav görüşünde birleşiyor.