bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,314.84 0.94%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,563.65 1.07%
bnb
BNB (BNB) $ 609.94 3.69%
solana
Solana (SOL) $ 187.37 1.90%
xrp
XRP (XRP) $ 0.620047 1.29%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.647295 0.43%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.214458 8.48%

Faiz Kadar Önemli

Faiz Kadar Önemli

ABD Tüketici enflasyonu Haziran için yıllık %8,8 bekleniyordu. Ama %9,1 olarak geldi. Hemen gözler tekrar faizlere çevrildi. Türev piyasalarda ABD Merkez Bankası Fed’in 27 Temmuz’da artık 75 değil 100 baz puan faiz artışı yapabileceği de fiyatlanmaya başladı.

Ancak Fed’in bir sonraki faiz toplantısı 21 Eylül’de. Yani olağan üstü bir toplantı olmazsa Temmuz sonundan itibaren Fed tarafından neredeyse 2 ay bir faiz tehdidi olmayacak. Bu dönemde iki defa da enflasyon verisi açıklanacak. Başta petrol olmak üzere bazı hammadde fiyatlarında düşüşler başladı. En iyi senaryoyu göz önüne alırsak, bu iki enflasyon verisi öncekilerden düşük gelirse yüksek faiz artışı tehdidi iyice rafa kalkabilir. Belki de yüksek enflasyon verisine rağmen kriptovarlıkların çabuk toparlanması ardında da yukarıda anlattığım senaryoya inanç vardır.

Bu son derece iyimser senaryoda herkes sadece faizlere odaklanmış durumda. Oysa göz ardı edilen çok önemli bir faktör daha var: Fed’in bir yandan sessiz sedasız devam eden bilanço daraltma yani ‘dolar yakma’ operasyonu.

Fed’in QE yapması yani bankalardan tahvil alıp onlara nakit dolar rezervleri vermesi, finansal piyasaların yükselişinde 2008 Krizi’nden bu yana ana itici güç olarak çalışıyor. Fed’in QE grafiği ile ABD borsalarını üstüste koyduğunuzda bu ilişki çok net olarak görünüyor. Elbette QE tek etken değil. Piyasalar ekonominin büyümesi ve küçülmesine de duyarlı. Ancak para basmanın tam tersi yani para yakma operasyonu başladığında piyasayı yukarı itecek olan ana yakıt masadan çekilmiş oluyor.

Fed’in daha önce açıkladığı bilanço daraltma programına göre Haziran-Temmuz-Ağustos döneminde, her ay 47,5 milyar $ olmak üzere toplamda 142,5 milyar $ yakılacaktı. Eylülden itibaren ise aylık piyasadan çekilip yok edilecek dolar miktarı 95 milyar $’a yükselecekti.

Aslında, ABD Merkez Bankası $ yakmaya resmi olarak açıklanan programdan da önce başladı. 13 Nisan’dan 1 Haziran’a kadar Fed zaten 50 milyar $’ı piyasadan çekip yok etti. Ama asıl $ yakması gereken Haziran ayında yavaş kaldı. Piyasadan sadece nette 1,5 milyar $ çekilip imha edildi. Temmuzun ilk haftasında ise Fed gaza bastı. Tam 22 milyar $’ı cayır cayır yaktı. Böylece ABD Nisan Ayı’nın ortasından itibaren toplamda 73,5 milyar $ yakmış oldu. İşte bu aynı dönemde SP500 %15,2, Nasdaq (teknoloji hisseleri) %21,9 ve Bitcoin ise %49,8 değer yitirdi.

Fed açıkladığı dolar yakma programına sadık kalırsa Temmuz ve Ağustos’ta 95 ve Eylül’de yine bir 95 milyar $ daha yakacak. Yani toplamda 190 milyar $ piyasadan yok olacak.

Tabi ki piyasaların ve Bitcoin’in inip çıkmasında tek etken QE ya da QT (para yakma) değil. Faizler, ekonominin gidişatı, jeopolitik riskler vb de önemli. Ancak şu anda sadece faizlere odaklanmak doğru bir yaklaşım değil. Para yakma da hızlı bir şekilde ilerlerse zaman içinde güçlü satış baskısı oluşturabilir. Bu nedenle Fed’in resmi QT programına uygun hareket edip etmediğini ve her hafta kaç milyar $ yaktığını yakinen takip etmekte büyük fayda var.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala