bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,413.26 4.83%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,096.19 3.63%
bnb
BNB (BNB) $ 557.60 1.48%
solana
Solana (SOL) $ 143.89 10.11%
xrp
XRP (XRP) $ 0.499246 1.78%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.459652 3.87%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.151703 5.29%

Etkin Piyasa Nedir?

etkin piyasa nedir

Sermaye piyasasında yatırım, beklentiler üzerine yapılır. Yatırımcının beklentilerini oluşturan unsur ise “bilgi”dir. Sermaye piyasalarında oluşabilecek herhangi bir bilgi asimetrisi yatırımcının güvensizliğine sebebiyet verebilir. Diğer yandan, sermaye piyasasında bilgi asimetrisi haksız kazanca yol açmaktadır. Etkin piyasa hipotezine göre, bilgi asimetrisi zayıf ve yarı zayıf formda piyasa modellerinde rastlanan bir sorundur. Kuvvetli formda olan piyasalarda bilgiye herkes eşit ve aynı anda ulaşabilmektedir. Bilgiye eşit ulaşabilmek, sermaye piyasalarının şeffaflığını yansıtmaktadır. Yatırımcıların tümünün bilgiyi aynı anda ve eksiksiz edinmesi, sermaye piyasasının amacına ulaşmasını sağlar. Buradaki amaç ise, sermayenin tabana yayılmasını sağlamaktır. Böylelikle piyasa dinamik kalabilir ve gelişebilir.

Finansın temel teorilerinden olan etkin piyasa teorisi, hisse fiyatlarına piyasadaki tüm bilginin yansıdığını ve piyasada ortalamanın üzerinde getiri elde etmenin mümkün olmadığını varsayar. Buna karşın uygulamada bu varsayım gerçekleşmeyebilir. Bazı yatırımcılar bazı hisselerde diğer yatırımcılardan daha yüksek getiriler elde edebilir. Bu durum anomali olarak isimlendirilir. Anomalinin kaynaklandığı duruma göre çok sayıda çeşidi vardır.

Geleneksel finans anlayışında yatırımcının rasyonel davrandığı varsayım ile piyasaların etkin olduğu görüşü ortaya atılmıştır. Bu görüş, 1980’lere kadar finans bilimine hakimdi. Modern finans anlayışı ile birlikte yatırımcı üzerindeki psikolojik etkenler tartışılmaya başlanmıştır. Davranışsal finansın temelleri bu şekilde oluşmuştur. 

Fama, piyasanın etkinliğini zayıf formda etkinlik, yarı güçlü formda etkinlik, güçlü formda etkinlik olarak sınıflandırmıştır. Buna göre eğer bir piyasa sadece geçmiş bilgileri hisse fiyatına yansıtıyorsa o piyasa zayıf formda bir piyasadır. Halka açık tüm bilgiler hisse fiyatına yansıyorsa o piyasa yarı güçlü formdadır. Diğer ifade ile, şirketin finansal raporları, kâr payı dağıtması, hisse bölünmeleri gibi kamu bilgileri normalin üzerinde kar sağlamaz. Geçmiş bilgiler ve halka açık bilgilere ek olarak şirket içi bilgiler de hisse fiyatına yansıyorsa o piyasa güçlü formda piyasadır. Bu piyasada şirketin ortakları ve yöneticiler bile anormal kar sağlayamazlar. 

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Aysel Gündoğdu

Doç. Dr. Aysel GÜNDOĞDU, 1985 yılında doğdu. İlköğretim ve liseyi İzmir’de bitirdi. 2007 yılında Marmara Üniversitesi Sermaye Piyasası Bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Öğrenciliği esnasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda staj yaptı. 2007–2010 yılları arasında finans sektöründe analist olarak çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala