bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,527.29 3.46%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,168.25 2.22%
bnb
BNB (BNB) $ 607.45 0.16%
solana
Solana (SOL) $ 148.49 6.23%
xrp
XRP (XRP) $ 0.530095 2.82%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.478403 5.32%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.152554 6.07%

Ethereum’da Shanghai-Capella Etkisi!

ethereumun bir sonraki buyuk guncellemesi shapella icin tarih verildi 2

Ethereum Blockchain ağı hali hazırda Bitcoin’de olduğu gibi Proof of Work konsensüs yapısına sahiptir. Ancak bu konsensüs yapısı, her ne kadar çok güçlü bir savunma ve kararlılık sunsa da, günümüzde pek verimli bir yöntem olarak görülmemekte. Bu yüzden hem GAS ücretlerini azaltmak, hem de işlem verimliliğini attırmak adına Ethereum Foundation ağı Proof of Stake mekanizmasına taşımaya çalışmaktadır. Bu noktada ise “Ethereum Merge” gerçekleşti. Son zamanlarda da Ethereum’un bir diğer güncellemesi Shanghai-Capella (Shapella) gündemde.

Biz de Ethereum Merge güncellemesi öncesinde yaşanan hareketlilikle, Shanghai-Capella öncesi olan hareketliliği ele aldık.

Shanghai-Capella Öncesi Hareketlilik Yaşanıyor

Bunun yanında Ethereum geliştiricileri, Sepolia test ağında Shanghai-Capella (Shapella) güncellemesini başarıyla test etti. Güncellemenin mart ayında ana ağda hayata geçmesi bekleniyordu. Sepolia ağı, Shapella yükseltmesinin test edildiği üç test ağından biriydi. Söz konusu adım ana ağdaki güncelleme öncesi kilometre taşı olarak görülüyordu. Geliştiriciler, Shapella’nın son provasını Goerli ağında yapacak. Goerli test ağındaki test sürecinin mart ayı başlarında gerçekleşmesi bekleniyor.

merging ethereum3

Son olarak piyasanın en büyük ikinci kripto parası Ethereum (ETH), Şanghay ve Capella güncellemeleri öncesinde 7 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Kritik 1900 dolar direncini aşan ETH, 1911 dolardan alıcı buluyor.

Ethereum’da Shanghai ve Capella hard fork’larının birleşmesiyle oluşan ‘Shapella‘ yükseltmesi, test ağında başarıyla uygulandı. Söz konusu güncelleme ile doğrulayıcılar, stake edilmiş Ether’lerini (stETH) Beacon Chain’den yürütme katmanına geri çekebilecek. Ethereum’da doğrulayıcıların 32 ETH’yi stake etmesi gerekiyordu. Güncelleme ile 32 ETH’yi aşan ödüllerin çekimi yapılarak işlemlere devam edilebilecek. 32 ETH’nin tamamını alınarak ise doğrulama işlemi durdurulabilecek.

Merge Öncesi Ethereum da Durum Nasıldı?

Ethereum Merge’ü öncesinde Ethereum Classic’in hash oranı, Eylül ayı içinde yüzde 40’tan fazla büyüyerek saniyede 64 terahash’i (TH/s) aşmıştı. Ethereum da o dönemlerde 1.590,02 dolardan işlem görüyordu.

ethereum 26

Merge öncesinde ayrıca merkezi borsa cüzdanlarında tutulan toplam ETH sayısı da en yüksek seviyesi olan 25.34 milyona yükselmişti.

Bunun yanında belirtmek gerekirse Shangai, yürütme katmanı istemci tarafındaki fork’a deniliyor. Fikir birliği istemci tarafındaki yükseltme ise Capella olarak adlandırılıyor. Bu yükseltmenin ana özelliği, ana ağda doğrulayıcı staking para çekme işlemlerini etkinleştirmeyi hedefleyen Ethereum İyileştirme Önerisi (EIP) 4895 olarak öne çıkıyor. Bu kritik özellik, güvenli bir geçiş sağlanması adına Ethereum Blockchain ağında bir hisse kanıtı konsensüsüne geçişi esnasında duyurulmadı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sena Karakılıç

Nur Sena Karakılıç 26 Ekim 1998 yılında İstanbul Fatih’te doğdu. 3 kardeşten en küçüğü olan Sena, aslen Edirneli. Şu anda İstanbul’da yaşamına devam ediyor. Eğitim hayatı boyunca birçok farklı şehirde bulundu. İlköğretim ve ortaokulu eğitim sürecini Yalıköy Ortaokulu‘nda tamamladı. Lise eğitimini yatılı olarak okumaya karar veren Sena, eğitimini Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala