bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,091.71 0.04%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,187.28 0.67%
bnb
BNB (BNB) $ 606.05 1.40%
solana
Solana (SOL) $ 154.70 0.23%
xrp
XRP (XRP) $ 0.544684 1.85%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.5133 0.18%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.158381 1.46%

Enflasyona Karşı Yeni Ürün İşe Yarar mı?

enflasyona karsi yeni urun ise yarar mi

Yüzde 70 enflasyon, 16,45’i test etmiş dolar/TL kuru ve karşısında beklenilen yeni ürün.

Enflasyon ve kur görüldü ancak yeni üründen daha haber yok. Ancak eli kulağında diye piyasada spekülasyon dolaşıyor. Adına da SÜPER BONO diyorlar. Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin NEBATİ ‘’Yeni bir çalışmamız var’’ diyerek yeni ürün çıkacağına dair piyasaya mesaj vermiş oldu. 

Türkiye’de ekonomi yönetimi 1994 yılında 5 Nisan kararlarından sonra SÜPER BONO diye bir bono çıkardı. Cumhuriyet tarihinin en yüksek getirisi olan bonoydu. Yıllık yüzde 406 faizli bir bonoydu. O zaman dolar/TL kuru 14.538 liraydı vade sonunda 22.662 liraya çıkmıştı. Lira yüzde 56 değer kaybetmişti. Tabii TL’nin değer kaybı hazinenin sırtına büyük bir yük bırakmıştı. Geçmiş tarih bize bu sürecin riskini göstermiş oldu. Gelecekte ayısı olacak anlamına gelmiyor tabii ki. Sadece geçmişi anımsatmak istedim.

2021 Aralık ayında uygulanan kur korumalı sisteminin işe yaradığını gördük. Dolar/TL kuru, 18’40’dan 10,23’e gerilemişti. 

Yeni açıklanacak ürünün piyasa etkisi mutlaka olacaktır. TL’nin rahatlaması, döviz kurlarının gerilemesi, piyasaların nefes alması olağandır. Kişisel kanaatim yeni ürünün yakın bir zamanda açıklanacağı yönünde. Amaç seçim sürecinde kur ataklarının önüne geçmek. Yüksek bir kur ile seçime gitmeyi hiç bir hükümet istemez. Yeni açıklanacak ürünün en önemli ayağı ‘’FAİZ’’ olacaktır. Faiz ne kadar süper olursa katılım ve teveccüh o kadar çok olur. Enflasyonun üzerindeki bir faiz yatırımcı için süper olur. Enflasyonun bugün yüzde 70’de olduğunu gördüğümüzde süper faizinde yüzde 80’den fazla olması gerekiyor. Netleşmesi gereken sorular şunlar; Açıklanacak bir ürün var mı, piyasayı gaza mı getiriyorlar? Bu soruların cevapsız kalması da birikim sahiplerini tereddütte bırakıyor. Ben, kişisel kanaatimi yukarda belirttim. Benim için ürün değil maliyeti kimin üstleneceği önemli. Ürün spekülasyonu sürecinde doların değer artışı yüzde 17,7’dir. Enflasyonun yarı fiyatında şuan faiz var yani faiz düşük. Sistem, enflasyonun yarı maliyeti ile parayı topluyor. Enflasyon endeksli bir ürün çıkması durumunda işler değişir. Önemli olan enflasyon öngörülebilir bir zaman diliminde olmaması. Çünkü SÜPER BONO diye resmi bir açıklama gelmedi, SÜPER BONO adı sadece spekülasyon. Adı değişik olan, faiz getirisi yüksek olan bir ürüne hazır olalım.

Dediğim gibi bir ürün mutlaka gelecek ve döviz kurlarında veya TL bazlı diğer yatırım araçlarında düşüşlere neden olacağını söyleyebilirim.

Önemli olan kalıcı düşüşü olan enflasyon,  kur ataklarının yaşanmaması, döviz mevduatlarının artmaması.

Mevsimsel etkiyle gerileyen enflasyonu, açıklanan ürün ile gerileyen kuru, gerileyen kur riskli ile bozulan banka mevduatlarını bir başarı olarak görürsek yanılırız.

Bu süreçte TL’de kalmış acemi yatırımcı, korku ve panik ile yine yüksek fiyatlardan döviz, altın veya gümüş gibi yatırım araçlarına saldırmamalı!

Nisan ayını alım olarak değerlendiren yatırımcılar, bugünkü yükselişler karşısında kendini korumaya aldığını gördük. Onların kar satışı yaptığı yerde acemi yatırımcı yüksek maliyet yaparsa hem zarar eder hem de beklemek zorunda kalabilir. 

Ondan sebep TL’de kalmış tasarruf sahipleri, kısa vadeli geri çekilmeleri beklemeli diye düşünüyorum.

Elinde düşük maliyetli yatırımı olan da geri çekilmeleri ilave olarak görmeli. Satarım kar ederim kısmı Aralık kadar geçerli olmayabilir. Sert geri çekilmeler, makas aralığının açılmasına neden olabilir. Bunu göz önünde bulundurarak risk almalı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

İslam Memiş

İslam Memiş 1980 İstanbul doğumlu aslen Ordu’lu 2 çocuk babası. Erzurum Atatürk Ünv. İşletme Yönetimi okudu. 4 yıldır Anadolu Ajansı (AA) Finans Analisti olarak görevini sürdürüyor. Sahibi olduğu kuyumcu perakende mağazasını işletiyor. Adalet Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’nın emtia bilirkişilik görevini sürdürüyor. Tüm ulusal kanallara altın ve para piyasalarını yorumluyor.
https://www.btchaber.com





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala