bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,890.12 3.97%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,135.10 3.61%
bnb
BNB (BNB) $ 608.54 0.22%
solana
Solana (SOL) $ 146.27 7.03%
xrp
XRP (XRP) $ 0.524462 4.20%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.470621 5.83%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.149785 7.55%

Enflasyon Neden Artıyor? Türkiye’nin Para Politikası

Melis Hazal Karagöz sunumu ile gerçekleştirilen Kapital’in yeni bölümü yayınlandı. Kapital’in yeni bölüm konuğu Sadi Uzunoğlu oldu. Sadi Uzunoğlu ile enflasyondaki artışı, doların yükselişini ve para politikaları hakkında konuşuldu.

Neler Konuşuldu?

Melis Hazal Karagöz, Sadi Uzunoğlu’na “Enfasyonun sadece Türkiye ile ilgili mi yoksa Global anlamda bir durum söz konusu mu?” şeklinde bir soru yöneltti:

Sadi Uzunoğlu “Şimdi biz akademisyenler genelde şöyle bir tarih hatırlatması yaparız ve yine yapmam gerekiyor çünkü döviz kurlarındaki yükseliş bugünün problemi değil. 2013 yılı Mayıs ayından bu yana kurlar yüksek. 2013 yılında Mayıs ayında dolar 1.8 iken daha sonra sürekli artarak bu hale geldi. Bugün 12 düzeyine ulaştı. Demek ki bu sadece bugün değil, bakıldığı zaman demek ki birkaç yıldır böyle bir hareketlenme söz konusu olduğu karşımıza çıkıyor. Yani bu durum uzun süreden beri yaşanıyor 2013’te bunun yaşanmasının sebebi neydi peki, o zamanlar FED Başkanlığı faizleri yükselteceğim demişti yani bugün paralel bir durum olduğunu görüyoruz. Bugün de aynı şeyleri Merkez Bankası Powell aynı şeyleri söylüyor” dedi.

Melis Hazal Karagöz, Sadi Uzunoğlu’na para politikalarının sokaktaki vatandaşı nasıl etkilediğini sordu:

Sadi Uzunoğlu “İlk önce enflasyondan başlayayım aslında kaynakları yeniden dağıtana tam bir mekanizmadır. Nasıl bir mekanizmadır mesela sabit geleceğin gelirlinin cebinden yani bu durum Türkiye’nin yüzde 70’ini oluşturuyor sabit geriliğinin cebinden, fiyatı belirleyen kaynak aktarımı yapıyor. Bu durumda sabit gelirli fiyatını belirleyemiyor. Eğer çok iyi nitelikli bir personel değilse bu tür işler gerçekten çok az. Bununla birlikte geniş kesimler pazarlık gücü yok zaten öyle bir örgüt veya sendikada yok böyle bir direnç oluşmuyor. O zaman ne oluyor fiyat belirleyenler fiyat belirle yemeyenlerin cebinden parayı alıyor” şeklinde konuştu.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sena Karakılıç

Nur Sena Karakılıç 26 Ekim 1998 yılında İstanbul Fatih’te doğdu. 3 kardeşten en küçüğü olan Sena, aslen Edirneli. Şu anda İstanbul’da yaşamına devam ediyor. Eğitim hayatı boyunca birçok farklı şehirde bulundu. İlköğretim ve ortaokulu eğitim sürecini Yalıköy Ortaokulu‘nda tamamladı. Lise eğitimini yatılı olarak okumaya karar veren Sena, eğitimini Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala