bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 69,096.51 0.72%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,517.06 1.16%
bnb
BNB (BNB) $ 571.49 0.33%
solana
Solana (SOL) $ 182.82 2.15%
xrp
XRP (XRP) $ 0.614577 2.33%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.63834 2.33%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.184924 5.28%

Paylaş

En Muhafazakar Yatırımcılar Bile Artık Bitcoin’de

YC0EZX7BJA1

Piyasalar doğal olarak son günlerde Bitcoin fiyatında yaşanan düşüşlere endişeyle bakıyor. Destekler kırılacak mı, daha da düşecek mi? Akıllarda hep bu sorular var.

Oysa, 2020 yılında Bitcoinin başardıklarına baktığımızda ise başka bir tablo ortaya çıkıyor. Daha önce klasik piyasalarca hemen hiç kabul edilmeyen Bitcoin önce Nasdaq firmalarının bilançolarına rezerv varlık olarak girdi. Sonra Twitter-Square gibi dev şirketler bu modaya uydu. Dünyanın en büyük elektronik ödeme firmalarından PayPal müşterilerine Bitcoin alım-satım ve saklama hizmeti sunmaya başladı. Çok ünlü varlık yönetim şirketleri ve yatırım bankaları danışanlarına Bitcoin tavsiye etti. Fidelity Bitcoini teminat kabul edip dolarla kredi vereceğini duyurdu. Nihayet 2021 yılına geldiğimizde dünyanın en ünlü kült markalarından Tesla, net nakit rezervlerinin %15’ini Bitcoin’e çevirdi.

Yine de birçok ekonomik aktör Tesla’nın yaptığını ikonik ancak tartışmalı karakter ile Elon Musk’ın yeni bir spekülasyonu olarak gördü. Ya da Bitcoin’e düşman oldukları için Musk’ın devrimci yatırım kararını küçük göstermeye çalıştılar.

Ancak piyasada fiyatlar ne yöne giderse gitsin ya da Bitcoin düşmanları ne kadar yaşanan büyük değişime karşı olmaya çalışırsa çalışsın en muhafazakar yatırımcılar bile artık Bitcoin’e geliyor.

Muhafazakar yatırımcı derken aşırı risk almaları genelde kanunlarla kısıtlanmış, devletler tarafından çok sıkı denetlenen fonlardan bahsediyorum. Bu tip yatırımcıların başında sigorta şirketleri, emeklilik fonları ve varlık fonları gelir.

Aralık 2020’de 170 yıllık tarihi olan Amerikalı sigorta şirketi Mass Mutual, 100 milyon dolarlık Bitcoin aldığını duyurmuştu. Mass Mutual son derece köklü ve muhafazakar bir yatırımcı olmasına rağmen sadece Bitcoin almakla da yetinmedi. Şirket, Bitcoin’leri satın aldığı the New York Digital Investment Group’a (NYDIG) da 5 milyon dolarlık yatırım yaptı. Uzun geçmişi ile finans tarihini çok iyi bilen bu kuruluş demek ki Bitcoin de geçici değil kalıcı ve uzun vadeli bir katma değer görüyor. Mass Mutual Bitcoin’i sadece günümüzde değil gelecekte de önemli bir rezerv çeşitlendirme aracı olarak tanımış oluyor.

Ardından 10 Mart 2021’de İsrail’in en büyük varlık yönetim şirketlerinden Altshuler Shaham’ın 2020 yılı sonunda Grayscale Fonu üzerinden yine 100 milyon dolarlık Bitcoin aldığı ortaya çıktı. 51,5 milyar dolarlık varlık yöneten firmanın Eş-CEO’su Gilad Altshuler, Bitcoin yatırım yapabilmek için gerekli izinleri almak üzere bir kaç ay çalışma yaptıklarını belirtti. Ortalama 21.000 dolarlık maliyetle Bitcoin’e giren Altshuler Shaham, fiyat iki katına çıkınca 50 milyon dolara kadar kar almayı da ihmal etmemiş. Fiyata göre yeni yatırım da yapabileceklerini belirtiyorlar.

Daha önce Goldman Sachs’ta da çalışan ünlü fon yöneticisi ve yatırım danışmanlarından Raoul Pal ise dün katıldığı bir podcastte Singapur devletinin Varlık Fonu Temasek’in 2018 yılından bu yana doğrudan madencilerden Bitcoin satın aldığını iddia etti. 300 milyar doların üzerinde varlık yöneten Temasek bu iddiayı henüz teyit etmiş değil. Fakat Pal aynı iddiayı yine 25 Mart 2021 tarihli bir twitter paylaşımında da tekrarladı. Söz konusu podcaste Pal ile birlikte Mass Mutual’ın Bitcoin alırken kullandığı NYDIG’nin CEO’su Robert Gutmann da katılmıştı. Gutmann isim vermeden bazı varlık fonlarının olası Bitcoin yatırımları için kendileri ile görüşmeler yürüttüğünü ifade etti.

Son olarak yine dün geç saatlerde Yeni Zelanda’nın zorunlu emeklilik fonlarından 350 milyon doları yöneten NZ Funds KiwiSaver Growth Fund’un varlıklarının %5’ini Bitcoine çevirdiği bildirildi. NZ Funds Ekim ayı başında ortalama 10.000 dolar maliyetle Bitcoin almış. Bu durumda fon 6 ayda en az 70 milyon dolar kar yaptı demektir. Yani devlet tarafından son derece sıkı denetlenen bir emeklilik fonu toplam portföyünün sadece %5 ile yaptığı bir yatırımdan %400 gibi muhafazakar yatırımcılar için inanılmaz bir oranda gelir elde etmiş oldu. Üstelik bu kazanç fonun toplam büyüklüğünün %20’sine ulaştı.

Tabii buraya kadar saydığım fonlar şu ana kadar yaptıkları operasyonları açıklayanlar. Bir şekilde yatırımlarını gizli tutmak isteyenler de olmuş olabilir.

Sigorta şirketleri ve emeklilik fonları tamam. Varlık fonları da büyük ihtimal çoktan işin içinde. Geriye kim kaldı: Elbette merkez bankaları!

“Hadi canım merkez bankaları da Bitcoin almaz” diyorsanız, geçtiğimiz haftalarda Fransa’da ‘Merkez Bankası Bitcoin Almalı’ sloganı ile başlatılan imza kampanyasını bir araştırın derim…

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı. Öz, 2013 ve 2014’te 2020 Yeni Ekonomi ve Büyük Finansal Tufan isimli iki adet de kitap kaleme aldı. Erkan Öz kitaplarında dünya para sisteminin büyük bir değişime uğrayacağını ve başta Bitcoin olmak üzere kripto paraların yeni küresel para düzeninde çok önemli bir yer edineceğini vurguladı.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala