bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,500.01 3.45%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,069.97 2.05%
bnb
BNB (BNB) $ 550.10 2.12%
solana
Solana (SOL) $ 140.73 3.39%
xrp
XRP (XRP) $ 0.502634 1.10%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.454904 1.39%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150935 0.97%

Ekonomist Vijay Boyapati, CBDC’lerin Özgürlüğe Bir Tehdit Olduğunu Düşünüyor

cbdc 3

Ekonomist Vijay Boyapati’ye göre merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) insan özgürlüğüne karşı bir tehdit oluşturuyor.

Daha önce Google’da yazılım mühendisi olarak görev yapan Boyapati, mevcut fiat para sisteminin, nakit para ile birlikte bir özgürlük sunduğunu söyledi. Fiat sistemde nakit kullanımı, insanlara finansal mahremiyet sağlar. Nakit paralar ile insanlar, devletlerin gözetiminde değildir.

Boyapati, CBDC’ler için aynı şeyi söylemenin mümkün olmadığını belirtiyor. CBDC’ler Boyapati’ye göre baskıcı politikaların artmasına zemin hazırlayacak.

“Nakit olmayan ve sadece dijital paraya sahip, her bir finansal işlemin merkezi bir hükümet tarafından izlenebildiği bir toplum hayal edin. Çin’in amacı ve bu onların Tibetliler ve Uygurlar gibi azınlıkları daha fazla ezmesine izin verecek”

Boyapati, CBDC’leri kullanan Merkez Bankalarının faiz oranlarını kontrol etmek için benzeri görülmemiş yetkilere sahip olacağı ve aşırı derecede negatif faiz oranları belirlemelerinin sadece bir zaman meselesi olacağını belirtti.

Boyapati’ye göre CBDC’ler Bitcoin’in iki temel unsurundan da yoksun durumda. Ekonomist, CBDC’lerin aksina Bitcoin’in merkezi bir otorite tarafından değerinin azaltılamayacağını ve ek olarak Bitcoin’e haciz işlemi uygulanamayacağını belirtiyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Yavuz

2 Ekim 1992 tarihinde İzmir’de dünyaya gelen Cem Yavuz, ilköğretimi yine doğduğu şehirde tamamladı. Liseyi İstanbul’da okuyan Cem, tarihe olan ilgisi sebebiyle üniversite eğitimini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin Tarih bölümünde tamamladı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala