bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 61,924.59 1.26%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,995.14 0.65%
bnb
BNB (BNB) $ 543.86 0.08%
solana
Solana (SOL) $ 138.19 4.82%
xrp
XRP (XRP) $ 0.483742 1.40%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.441092 0.67%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.147042 0.89%

Edward Snowden’den CBDC Eleştirisi

edward snowdenden cbdc elestirisi

Eski NSA ajanı Edward Snowden, geçen hafta Camp Ethereal 2022’de bir konuşma yaptı. Edward Snowden’in konuşmasında merkez bankası dijital para birimlerini (CBDC) karşı bir eleştiride bulundu. Snowden röportajında “Riskin gösterilmesi çok kolay” dedi.

Edward Snowden, CBDC’lerin Yükselişine Değindi

Filecoin Vakfı başkanı ve Protocol Labs genel danışmanı Marta Belcher ve Edward Snowden, Camp Ethereal 2022’de bir röportaj gerçekleştirdi. Röportajda, bu yeni varlıkların neden sorunlu olduğunu açıklayan Snowden, önemli noktalara değindi.

CBDC’lerin hükümetlere, vatandaşların finansmanı üzerinde çok fazla kontrol verebileceğin söyleyen Snowden, “DuckTales” adlı çizgi filmden bir benzetme yaptı.

edward snowdenden cbdc elestirisi 2

Decrypt‘e göre, çizgi filmde Scrooge McDuck’ın, madeni paralar ve banknotlarla dolu dev bir kasaya sahipti ve paraya ihtiyaç olduğunda tepesinden dev bir mıknatıs çıkıyordu. Böylece kasabanın cebindeki herkesin dolarlarını kendi kasasına çekiyordu. Snowden’e göre, CBDC’lerin de olayı tam olarak bu.

CBDC’ler aslında bir merkez bankası tarafından desteklenen fiat para biriminin dijital vie versiyonu. Tasarımı gereği merkeziler. Diğer yandan Bitcoin ve Ethereum gibi kripto para birimlerinin en büyük kozu zaten merkeziyetsiz olmaları.

Snowden’in bu ilk eleştirisi değil.

Daha önce de CBDC’leri “kriptofaşist para birimleri” olarak adlandırmıştı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Hazal Orta

Hazal, 1990 yılında, ailenin tek çocuğu olarak, İstanbul’un Fatih ilçesinde doğdu. Hayatının ilk 18 yılını İstanbul’da geçirdikten sonra üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği okumak için Isparta’nın yolunu tuttu. Eğitim hayatı boyunca yalnızca stajlarda turizm sektörüyle ilgilendi. Üniversite eğitiminin ilk yıllarında Work&Travel programıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde üç aylık bir turizm deneyimi elde etti ve bu kariyerini, burada noktaladı. Eğitimi boyunca hiçbir gün bile turizmde bir kariyer hedeflemediği için okul biter bitmez kendine yeni bir çıkış aradı. Yazmaya ve yazılı basını takip etmeye olan ilgisiyle birlikte de kendini bilgisayar başında haber yazmaya çalışırken buldu. Editörlük kariyerine 2012 yılında, otomobil haberleri yazmaya çabalayarak başlayan Hazal, kariyerinin ilk yıllarında hem haberciliğin hem de dijital yayıncılığın dinamiklerini öğrenmeye başladı. SEO kelimesiyle tanışması da bu yıllara dayanıyor. Yaklaşık 6 yıl boyunca yerli ve yabancı basını yakından takip ederek en doğru bilgiyi, hızlı ve sade bir şekilde okurlarla buluşturmanın ne kadar önemli olduğunu öğrendi. 6 yıllık bu otomotiv haberleri geçmişinin ardından ise soluğu teknoloji basınında aldı. Teknoloji basınındaki kariyerine Yazı İşleri Müdürü olarak başlayan Hazal, içerik üretiminin yanında yönetimi konusunda da önemli deneyimler elde etti. Bu süreçte hem teknoloji hem de otomotiv basınındaki bazı dergilerde de Yazı İşleri Müdürü ve Editör olarak görev alarak, basılı yayınlara dair de tecrübeler edindi. Farklı ekiplerle ve farklı sektörlerde çalışmanın çok yönlülüğe önemli katkılar sağladığını düşünen Hazal, yeni dönemde ise uzun suredir heyecan duyduğu blockchain teknolojisine daha fazla ilgi göstermeye başladı ve kariyerine de, teknolojiyle olan dirsek temasını kesmeden, bu doğrultuda devam etmeye karar verdi. Teknolojinin kanatları altındaki blockchain, NFT ve kripto para terimlerine aşina olan Hazal’ın yolu da böylelikle Kriptomeda ile kesişmiş oldu. BTCHaber.com'da Yönetici Editör görevini üstlenen Hazal, yazmaya bu çatı altında devam ediyor. Boş zamanlarında farklı alanlarda okumalar yapan Hazal, iyi yazmanın çok okumaktan geçtiğine inanıyor. Bilgisayar başından kalktığında ise soluğu dijital içerik platformlarında alıyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala