bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,647.05 6.03%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,264.05 8.25%
bnb
BNB (BNB) $ 510.19 9.54%
solana
Solana (SOL) $ 176.40 15.23%
xrp
XRP (XRP) $ 0.5849 4.11%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.61043 9.36%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.129051 12.09%

Paylaş

Dünya Ekonomisi Takip Edilirken Hangi Verilere Bakılır?

dunya ekonomisi takip edilirken hangi verilere bakilir

Dünya ekonomisinin genel durumunun anlaşılabilmesi için genellikle gelişmiş ülkelerin verilerine bakılır. Çünkü bu ülkeler uluslararası ticaretten en fazla pay alan, para birimleri en çok kullanılan ve dolayısıyla dünya ekonomisine yön veren ülkelerdir. 

Ülkelerin verilerini toplayan ve derleyip raporlayan bazı kuruluşlar var. Doğrudan bu raporlar takip edilebilir. Sıfırdan analiz yapmak için hem zamana hem de ileri ekonomi bilgisine ihtiyacınız olacağından bu otoritelerin raporlarını okumak daha mantıklıdır. Şimdi bunların en önemlilerini açıklayalım. 

OECD: Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü, oecd.org web adresinde tüm ülkelere ait verileri depolamakta ve çeşitli sektörlere ait bilgileri içeren raporlar yayınlamaktadır. 

Dünya Bankası: Ülkelerin kalkınmaya dair verilerini toplayan Dünya Bankası, worldbank.org web adresinde ülkelere ve sektörlere göre raporlara yer veriyor. 

IMF: Bu kuruluşun raporları zaman tasarrufu açısından oldukça iyi. Örneğin Türkiye ile diğer ülkelerin enflasyonunu kıyaslamak istediğinizde tek tek ülkelerin milli istatistik platformunu bulup veri toplamak zaman alan bir uğraş. Yine de en güncel veriler bazen bu kuruluşların raporlarında olmayabiliyor. Onlar için ülkelerin kendi verilerinin yer aldığı istatistikleri kontrol etmekte fayda var. 

Yukarıda anılan kuruluşların raporları takip edilebileceği gibi kendiniz de sıfırdan analiz yapabilirsiniz. Buna karşılık bu raporların verilerinin güncel ve genel kabul görmüş olması sebebi ile sık kullanıldığını da belirtmeden geçmeyelim. 

Küresel ölçekte hisse piyasalarını etkileyen ABD ekonomisine ait çok önemli veriler mevcuttur. Bunları sıralayacak olursak; 

  • İstihdam Raporu
  • ISM Üretim Raporu (PMI Endeksi)
  • Haftalık İşsizlik Sigortası Başvuruları Verisi 
  • Tüketici Fiyatları
  • Üretici Fiyatları
  • Perakende Satışlar
  • Tüketici Güveni 
  • Hane halkı gelir ve harcaması
  • Dayanıklı tüketim malı siparişleri
  • GSMH
btchaber bh logo

Aysel Gündoğdu

Doç. Dr. Aysel GÜNDOĞDU, 1985 yılında doğdu. İlköğretim ve liseyi İzmir’de bitirdi. 2007 yılında Marmara Üniversitesi Sermaye Piyasası Bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Öğrenciliği esnasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda staj yaptı. 2007–2010 yılları arasında finans sektöründe analist olarak çalıştı. 2010 yılında Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Sermaye Piyasası ve Borsa Bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamlayan Gündoğdu, ardından aynı Enstitüden Bankacılık Anabilim Dalında doktor unvanını aldı. 2018 yılında finans alanında doçentliğini alan Gündoğdu, halen bir üniversitede öğretim üyesi olarak çalışmalarına devam ediyor. Gündoğdu’nun bankacılık ve finans alanında yayımlanmış 17 kitabı, 100’ü aşkın uluslararası ve ulusal makale ve bildirisi mevcuttur. Aynı zamanda Banka ve Sermaye Piyasası Araştırmaları Dergisi’nin editörü olan Gündoğdu’nun çalışma alanı finans, yatırım ve davranışsal ekonomidir. Finansal teknoloji ve finansal hizmetler alanındaki şirketlere danışmanlık hizmeti veren Gündoğdu, kurumsal şirketlere eğitim, seminer ve danışmanlık hizmeti de sunmaktadır.
http://www.finansoloji.com





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala