bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,610.31 1.09%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,087.98 0.25%
bnb
BNB (BNB) $ 558.80 0.94%
solana
Solana (SOL) $ 145.89 4.14%
xrp
XRP (XRP) $ 0.499722 0.73%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.471118 2.93%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.152712 1.25%

Dünya Ekonomik Forumu: Blockchain, Yolsuzluğun Ortadan Kaldırılmasını Sağlayabilir

wef

5 Temmuz 2021’de yayınlanan bir yayında, Dünya Ekonomik Forumu (WEF), blockchain teknolojisinin hükümet sistemlerinde yolsuzluğun azaltılmasına nasıl yardımcı olabileceğini ayrıntılı olarak açıkladı.

WEF, bir blog yazısında, sektörün rüşvete karşı oldukça savunmasız olduğunu belirterek, blockchain’in tedarik gibi alanlarda yolsuzluğu çözebileceğine inanıyor. Rapor, sektördeki yolsuzluğun potansiyel olarak finansal kazançlardan kaynaklandığını belirtiyor.

WEF’in gönderisi, şeffaflığın sağlanması ve ihalelerin haksız yere verilmesini önlemek için sürecin yönetebilen bir blockchain teknolojisinden söz ediyor:

“Örneğin, değerlendirme kriterleri geriye dönük olarak değiştirilebilir veya şirket teklifleri değiştirilebilir. Blockchain, herhangi bir değişikliğin halka açık olduğunu, orijinal bilgilerin saklandığını ve değişikliği kimin yaptığına dair bir kayıt oluşturulacağını garanti ediyor”

WEF, blockchain teknolojisinin müdahale etmeye kapalı olduğunu ve bu nedenle oldukça önemli olabileceğini savunuyor.

Kayıtlarda Blockchain

WEF, blockchain teknolojisinin verimsizliği ortadan kaldırma adına, tapu kayıtlarında da kullanılabileceğine dikkat çekiyor. Kurum, arazi tapu sistemlerinin yolsuzluk için önemli bir bölge olduğunu belirtiyor.

Kurum, yasal istikrar konusundaki tarihsel sorunlar nedeniyle blockchain teknolojisinden yararlanabilecek bölgeler geliştiriyor. Sistem halihazırda, 2018 itibariyle ülkenin blockchain tabanlı sistem aracılığıyla 1,5 milyondan fazla arazi tapusu kaydettirdiği Gürcistan’da geçerli durumda.

Buna ek olarak Afrika’da, tapu sicillerinin sayısallaştırılması sorunlarını ele almak ve blockchain teknolojisini test etmek için bir kentsel tapu projesi yürütülmektedir. Proje, arazi sorunlarının çözümünde mahkemelerin yükünü ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

WEF’e göre, blok zincirini geniş bir ölçekte uygulamak, kurumların büyüklüğü için yeterli eğitim ve gerekli araçlara ihtiyaç duyuyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Yavuz

2 Ekim 1992 tarihinde İzmir’de dünyaya gelen Cem Yavuz, ilköğretimi yine doğduğu şehirde tamamladı. Liseyi İstanbul’da okuyan Cem, tarihe olan ilgisi sebebiyle üniversite eğitimini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin Tarih bölümünde tamamladı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala