bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,160.80 0.71%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,549.40 0.80%
bnb
BNB (BNB) $ 615.80 4.89%
solana
Solana (SOL) $ 185.67 0.26%
xrp
XRP (XRP) $ 0.628704 1.26%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.651934 0.16%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.214269 1.03%

Dünya Bankası, Türkiye’yi Değerlendirdi

dunya bankasi turkiyeyi degerlendirdi

Dünya Bankası, kısa süre önce Türkiye’nin iki yılık ekonomik raporunu yayımladı. Türkiye Ekonomi Monitörü isimli rapor, Dünya Bankası web sitesi üzerinden paylaşıldı. Rapora göre, hem küresel hem de yurt içindeki zorluklar, Türkiye ekonomisinin 2022 yılınındaki görünümünü baskılıyor.

Dünya Bankası, Türkiye Ekonomi Monitörü’nü Yayımladı

Kısa süre önce yayımlanan Türkiye Ekonomi Monitörü, Türkiye’nin ekonomisinin, 2022 yılında artan finansal zorluklar ve yurt içi maliyetle birlikte yavaşlayabileceğini ve düşük bir hızda büyüyeceğini öngörüyor.

Raporda, Türkiye’nin 2021 yılında koronavirüs pandemisine rağmen hızlı bir ekonomik toparlanma yaşadığına dikkat çekiliyor. Ek olarak, hanehalklarını da derinden etkileyen makro-finansal oynaklıklara da dikkat çekiliyor.

dunya bankasi turkiyeyi degerlendirdi 2

Diğer öne çıkan başlıklar ise şöyle:

2021 yılının son çeyreğinde TL’nin rekor seviyede değer kaybetti. Yıl başıyla yıl sonu arasında yarıdan fazla değer kaybeden TL, sonrasında tekrar değerlense de oynaklık devam etti.

Pandemi, hem mevcut geliri hem de işgücü eşitsizliklerini daha da artırdı.

2021 yılında olduğu gibi 2022 yılındaki büyümede de ihracatta devam eden güçlü toparlanmanın önemli bir faktör olması bekleniyor.

TL’nin değer kaybetmeye devam etmesi ve yüksek enflasyon makro-finansal kırılganlıkları daha da artırabilir.

Yüksek enflasyon, Türkiye’deki yoksulluğu azaltma konusunda risk oluşturuyor.

Para politikasındaki gevşemenin sürdürülmesi, iç ve dış dengesizlikleri artırmaya devam edebilir. Burada yatırımcı güvenini tekrar tesis etmek ve enflasyon beklentilerini güçlendirmek için sıkı bir para politikası uygulanmalı.

Türkiye’nin son zamanlarda geçmişte olduğu kadar veya diğer gelişen piyasalar kadar yabancı doğrudan yatırım çekemediği düşünüldüğünde, ülkenin uzun vadeli küresel rekabetçiliğini arttırmanın üzerinde de odaklanmak gerekiyor.

2021 yılında tahmini yüzde 10,0 olan büyüme hızı, politika belirsizliğindeki sert artışın özel tüketimi ve yatırımları baskılaması sebebiyle bu yıl yüzde 2’ye düşebilir, 2023 yılında ise yüzde 3’e çıkabilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Hazal Orta

Hazal, 1990 yılında, ailenin tek çocuğu olarak, İstanbul’un Fatih ilçesinde doğdu. Hayatının ilk 18 yılını İstanbul’da geçirdikten sonra üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği okumak için Isparta’nın yolunu tuttu. Eğitim hayatı boyunca yalnızca stajlarda turizm sektörüyle ilgilendi. Üniversite eğitiminin ilk yıllarında Work&Travel programıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde üç aylık bir turizm deneyimi elde etti ve bu kariyerini, burada noktaladı. Eğitimi boyunca hiçbir gün bile turizmde bir kariyer hedeflemediği için okul biter bitmez kendine yeni bir çıkış aradı. Yazmaya ve yazılı basını takip etmeye olan ilgisiyle birlikte de kendini bilgisayar başında haber yazmaya çalışırken buldu. Editörlük kariyerine 2012 yılında, otomobil haberleri yazmaya çabalayarak başlayan Hazal, kariyerinin ilk yıllarında hem haberciliğin hem de dijital yayıncılığın dinamiklerini öğrenmeye başladı. SEO kelimesiyle tanışması da bu yıllara dayanıyor. Yaklaşık 6 yıl boyunca yerli ve yabancı basını yakından takip ederek en doğru bilgiyi, hızlı ve sade bir şekilde okurlarla buluşturmanın ne kadar önemli olduğunu öğrendi. 6 yıllık bu otomotiv haberleri geçmişinin ardından ise soluğu teknoloji basınında aldı. Teknoloji basınındaki kariyerine Yazı İşleri Müdürü olarak başlayan Hazal, içerik üretiminin yanında yönetimi konusunda da önemli deneyimler elde etti. Bu süreçte hem teknoloji hem de otomotiv basınındaki bazı dergilerde de Yazı İşleri Müdürü ve Editör olarak görev alarak, basılı yayınlara dair de tecrübeler edindi. Farklı ekiplerle ve farklı sektörlerde çalışmanın çok yönlülüğe önemli katkılar sağladığını düşünen Hazal, yeni dönemde ise uzun suredir heyecan duyduğu blockchain teknolojisine daha fazla ilgi göstermeye başladı ve kariyerine de, teknolojiyle olan dirsek temasını kesmeden, bu doğrultuda devam etmeye karar verdi. Teknolojinin kanatları altındaki blockchain, NFT ve kripto para terimlerine aşina olan Hazal’ın yolu da böylelikle Kriptomeda ile kesişmiş oldu. BTCHaber.com'da Yönetici Editör görevini üstlenen Hazal, yazmaya bu çatı altında devam ediyor. Boş zamanlarında farklı alanlarda okumalar yapan Hazal, iyi yazmanın çok okumaktan geçtiğine inanıyor. Bilgisayar başından kalktığında ise soluğu dijital içerik platformlarında alıyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala