bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,053.16 0.83%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,151.52 0.73%
bnb
BNB (BNB) $ 611.75 2.17%
solana
Solana (SOL) $ 147.12 3.05%
xrp
XRP (XRP) $ 0.525497 0.63%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.471358 0.77%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.151344 1.05%

Dolar ve Enflasyon Beklentisinde Düşüş

Dolar ve Enflasyon Beklentisinde Dusus

Merkez Bankası‘nın mayıs ayı piyasa katılımcıları anketinde dolar ve enflasyon beklentisi geriledi. Faiz ve büyüme beklentisinde yükseliş kaydedildi. Bankanın Finansal İstikrar Raporu da yayınlandı. Raporda, TL ticari kredi faiz oranlarının politika faizine yaklaştığı belirtildi. TCMB Başkanı Kavcıoğlu, Liralaşma Stratejisi’nin tüm unsurlarıyla uygulamaya devam edeceğini söyledi.

Dolar ve Enflasyon Beklentisinde Dusus2

Dolar ve Enflasyon Beklentisi Geriledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) düzenlediği mayıs ayı piyasa katılımcıları anketinin sonuçları açıklandı. Buna göre katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi 23,15 TL’den 23,09 TL’ye geriledi. Yıl sonu enflasyon tahmini bir önceki anket döneminde yüzde 37,77 iken, bu dönemde yüzde 37,17’ye indi. 12 ay sonrası için TÜFE beklentisi yüzde 31,02’den yüzde 29,84’e düştü. 24 ay sonrası için enflasyon tahmini de yüzde 17,54’ten yüzde 17,74’e çıktı Dolar/TL’de 12 ay sonrası için tahminler 24,08’den 24,61’e yükseldi. Büyüme beklentisi yüzde 3,5’ten 3,7’ye yükseldi.

Kavcıoğlu: Liralaşma Stratejisi Devam Edecek

Diğer yandan Merkez Bankası’nın Finansal İstikrar Raporu da yayınlandı. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, raporun giriş bölümünde değerlendirmelerde bulundu. Kavcıoğlu, fiyat istikrarının kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması için Liralaşma Stratejisi’nin tüm unsurlarıyla uygulamaya devam edeceğini söyledi. Kavcıoğlu, “TL kredi faizlerinin para politikası faizlerine yakınsaması sağlanarak firmaların finansmana erişimi desteklenmiş ve firmaların finansman maliyeti kanalıyla parasal aktarımın etkinliği güçlendirilmiştir” ifadelerini kullandı.

“Kredi Faizleri, Politika Faizine Yaklaştı”

TCMB Başkanı Kavcıoğlu, “Liralaşma Stratejimiz çerçevesinde 2022 yılı başından itibaren attığımız tüm adımlar kalıcı fiyat istikrarını finansal istikrarla bir arada sağlayacak bir perspektifle oluşturulmaktadır. Bu kapsamda, finansal sistemde Türk lirasının payını kalıcı şekilde artırmaya ve yurt içinde tüm yatırım ve ticaret işlemlerinin Türk lirası etrafında şekillenmesini temin etmeye yönelik politikalar uygulanmaktadır. Nitekim attığımız adımlar sonuçlarını vermeye başlamıştır” ifadelerini kullandı. Raporda, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini desteklemek amacıyla atılan adımların TL ticari kredi faiz oranlarını belirgin biçimde politika faizine yaklaştırdığı belirtildi.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala