bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,132.18 1.16%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,067.13 0.39%
bnb
BNB (BNB) $ 561.71 1.66%
solana
Solana (SOL) $ 144.09 1.25%
xrp
XRP (XRP) $ 0.514707 4.28%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.493883 9.19%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.15555 2.95%

2023’te Dogecoin (DOGE) Madenciliği Nasıl Yapılır?

dogecoin madenciligi

Dogecoin son yıllarda yaşadığı yükselişle tüm dikkatleri üzerine çekti. DOGE’un popülaritesindeki artışla birlikte Dogecoin madenciliği nedir, nasıl yapılır konuları da merak edilmeye başlandı.

Peki Dogecoin madenciliği yapmak ne kadar kolay, katılmak için neye ihtiyacınız var ve kârlı mı?

Yazılım mühendisleri Jackson Palmer ve Billy Markus tarafından geliştirilen Dogecoin, özellikle Elon Musk’ın desteğini aldıktan sonra 10 milyarlarca dolarlık piyasa değerine ulaştı. Her ne kadar ayı sezonu nedeniyle şu anda piyasa değeri 10 milyar dolar seviyesine gerilese de şu anda hala en değerli 10 kripto para arasında yer alıyor.

Muskin Twitter Alimi Sonrasi DOGE Yükselişte

Elon Musk’ın Dogecoin üzerinde yarattığı etki Dogecoin madenciliğine olan ilgiyi de yeniden canlandırdı. Öyle ki Dogecoin madenciliğinin kârlılığı son 6 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Son dönemdeki popülarite artışına rağmen Dogecoin madenciliği Bitcoin madenciliğine kıyasla daha kolay. Ayrıca yeni bloklar çok daha hızlı keşfediliyor ve coin ödülleri önemli ölçüde daha yüksek. Bitcoin’de blok ödülü 6,25 BTC iken Dogecoin ağındaki blok ödülü blok başına 10.000 DOGE.

Bitcoin’in aksine Dogecoin’in arzu sınırlı değil. Madencilik yoluyla yeni DOGE’lar yaratıldıkça Dogecoin arzı da artmaya devam edecek.

Dogecoin ağında yaklaşık olarak her dakika yeni bloklar keşfedilmektedir. Karşılaştırma yapmak gerekirse, Bitcoin blokları yaklaşık olarak her 10 dakikada bir keşfedilmektedir.

Aynı Proof-of-Work sistemini kullanmasına rağmen, Dogecoin madenciliği Bitcoin’den biraz farklı çalışır.

Piyasa değerine göre en eski ve en büyük kripto para birimi olan Bitcoin, SHA-256 adı verilen bir hashing algoritmasını kullanır.

dogecoin madencilik geliri son 12 ayda geriledi

Dogecoin ise SHA-256’dan daha az karmaşık olan Scrypt adlı bir hashing algoritması kullanır. Bu, Litecoin ve Dogecoin madenciliğini Bitcoin’den çok daha hızlı ve daha az enerji yoğun hale getirir.

Dogecoin’in tasarımı Luckycoin’e dayandığı ve o da Litecoin’den fork’landığı için ikisi ortak bir algoritmayı paylaşmaktadır.

Üç ağı da karşılaştırmak gerekirse:

DogecoinLitecoinBitcoin
AlgoritmaScryptScryptSHA-256
Blok süresi1 dakika2.5 dakika10 dakika
Zorluk5.05 milyon11.89 milyon24.37 milyon
Blok ödülü10,00012.56.25
Toplam arzSonsuz84,000,00021,000,000

Dogecoin madenciliği nasıl yapılır?

Elbette piyasa sürüldüğü ilk yıllarda Dogecoin madenciliği yapmak çok daha kolaydı. Çünkü Dogecoin’in popülaritesi bu denli yüksek değildi ve ağdaki madenci sayısı azdı. Bu, herkesin kişisel bilgisayarlarıyla Dogecoin madenciliği yapabileceği anlamına geliyordu.

Ancak Elon Musk’ın da etkisiyle Dogecoin fiyatı ciddi seviyelere yükseldi. Bu durum birçok madencinin Dogecoin madenciliğine yönelmesine yol açtı. DOGE’un popülaritesi arttıkça madenciliği de daha da zorlaştı ve insanlar bir araya gelerek madencilik havuzları oluşturmaya başladı.

Bireysel madencilerin bir araya gelip hesaplama güçlerini birleştirerek tek bir varlık veya node olarak kripto para madenciliği yapmaları “madencilik havuzu” olarak adlandırılır. Ödüller daha sonra havuz katılımcıları arasında her bir madencinin taahhüt ettiği bilgisayar gücü miktarıyla orantılı olarak dağıtılır.

Günümüzde dogecoin madenciliği için üç ana yaklaşım bulunmaktadır:

  • Bireysel Dogecoin madencilik
  • Dogecoin madencilik havuzları
  • Bulut madencilik

Bireysel Dogecoin madenciliği

Eğlenmek ya da sadece süreci anlamak için DOGE madenciliği yapmak isteyen herkes DOGE madenciliği yapabilir. Bunun için bilgisayarınıza EasyMiner gibi Dogecoin destekli bir madencilik yazılımı indirmeniz gerekiyor. Sonrasında bilgisayarınızın GPU (grafik işlem birimi) kullanarak DOGE madenciliğinin keyfini çıkarabilirsiniz.

Bununla birlikte, tek başına madencilik zor bir süreç olabilir. Çünkü kişisel bilgisayarlarla Dogecoin madenciliğinden gelir elde etmek neredeyse imkansız. Bunun için üst düzey madencilik ekipmanlarının satın alınması gerekiyor, tabi bu da yüksek elektrik faturalarına yol açabilir.

DOGE madenciliğinden kar elde etmek isteyen kripto meraklıları için bir Dogecoin madencilik havuzuna katılmaları tavsiye ediliyor. Madencilik havuzunun kolektif hash gücü sayesinde bireysel madencilerin blok doğrulama şansı daha da yükseliyor. Ancak bir madencilik havuzuna katılmadan önce, katılma ayrıcalığı için %1-%3 oranında ücret ödemeye hazır olun ve her havuzun üyeleri için ödemeleri nasıl hesapladığını her zaman önceden kontrol edin.

2023 yılında katılabileceğiniz en popüler Dogecoin madencilik havuzları şu şekilde:

  • Prohashing
  • Litecoinpool
  • AikaPool

Dogecoin bulut madenciliği

Bulut madenciliğiyle de Dogecoin madenciliği yapmak mümkün. Bulut madenciliği yapmak için herhangi bir özel ekipmana sahip olmak gerekmiyor, sadece bir Dogecoin cüzdanı yeterli. Dogecoin’i destekleyen popüler bulut madencilik havuzlarından işlem gücü satın alarak Dogecoin kazmaya başlayabilirsiniz.

DOGE’yi destekleyen popüler bulut madencilik havuzları şu şekilde:

  • Genesis Mining
  • Nicehash

Dogecoin madencilik ekipmanları

DOGE madenciliği için üç farklı donanım kullanabilirsiniz. CPU, GPU ve ASIC madencilik ekipmanları.

  • CPU ile Dogecoin madenciliği günümüzde de kullaılabilir ancak bilgisayarınızın çok ısınmasına yol açarak zarar vereceğinden tavsiye edilmez.
  • GPU bir grafik işlem birimi ve CPU’dan daha güçlüdür ve Dogecoin madenciliği için kullanılabilir.

ASIC cihazlar, madencilik için geliştirilmiş özel ekipmanlardır. ASIC cihazlar, GPU’lardan çok daha güçlü ancak pahalıdır. Dogecoin için ASIC madencilik ekipmanı almak istiyorsanız Scrypt tabanlı bir ASIC almanız gerektiğini unutmayın.

Madencilerin Yasadigi Zarar Sonrasi ASIC Fiyatlari Dusuyor

Dogecoin madencilik yazılımları

Hangi donanım türünü kullanacağınıza karar verdikten sonra, ona eşlik edecek yazılımı da indirmeniz gerekecektir. İşte şu anda mevcut olan önde gelen yazılım seçeneklerinden bazıları:

CPU: Pooler CPU miner

GPU: EasyMiner, CudaMiner ve CGminer.

ASIC: CGminer, EasyMiner ve MultiMiner.

Dogecoin madenciliği karlı mı?

Dogecoin madenciliği hala karlı olabilir. Ancak, milyoner olmayı beklemeyin. Güçlü bir donanıma sahipseniz Dogecoin madencilik havuzlarına katılarak karar elde edebilirsiniz. Dogecoin mining calculator olarak da bilinen madenciliği hesaplayıcılarını kullanarak hangi ekipmanla ne kadar gelir edeceğinizi öğrenebilirsiniz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala