bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 69,955.74 1.01%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,536.70 1.17%
bnb
BNB (BNB) $ 608.41 2.97%
solana
Solana (SOL) $ 185.32 1.33%
xrp
XRP (XRP) $ 0.613487 1.64%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.640419 1.59%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.212126 5.71%

Dikkat: Kaş, Türkiye için Bir Model Olabilir

dikkat kas turkiye icin bir model olabilirwer

Rusya ve Ukrayna başta olmak üzere bir çok ülkeden gelen ve Web3 alanında çalışan kişiler Antalya-Kaş’ta buluşmaya başladı. Öyle ki Web3 Hub Kaş isimli bir mini ekosistem dahi kuruldu. Ülkemize gelen bu kişiler bir çok eğitim verdiler ve etkinliklerde konuşmacı olarak da yer aldılar. 

Web3’ün en önemli özelliklerinden biri toplumsal ağ yapısını dijital araçları kullanarak tekrar kurgulayacak olması. Bu ikinci kez oluyor. İlki Facebook’un ilk yıllarında gerçekleşmişti. Önceden iletişimde olmayan kişiler Facebook üzerinden arkadaş olmuş ve ardından birbirilerinin hayatının içinde kendilerini bulmuştu.

İlk etapta bunun sancıları oldu. Fiziksel ortamda insanların birbirileri ile olan ilişkileri belli bir şeffaflıkta iken, sosyal medya ile beraber bir anda bu görünürlük hızlı bir şekilde arttı. Örneklersek, önceden karşısındaki insan ile ilgili sınırlı bilgiye sahip olan bir kişi, artık onun akrabalarından siyasi görüşüne, dini yaklaşımlarından hobilerine kadar bir çok şeyi bir kaç saniye içerisinde bir Instagram profiliyle elde eder oldu. Bu süreçten rahatsız olanlar bunu garipsedi ve yıllarca sosyal ağlardan uzak durdu. Tam tersine süreci iyi kullanarak fiziksel ortamlarda elde edemediği ağ gücünü dijital ortamda elde eden profiller oldu.

Bunun sancılarının geçmesinin ardından ağ yapısı Web3 ile beraber yeniden şekilleniyor. Bunu nerede görüyoruz? Örneğin EthIstanbul, Cosmoverse gibi etkinliklerin Türkiye’ye gelmesiyle beraber normalde Türkiye’deki nüfus ile iletişimi olmayan teknoloji uzmanları da bir anda kendilerini bu ekosistem ile beraber buluyor. 15 yıllık Web2 yani sosyal ağlar döneminde böyle gelişmeler olmamıştı. Genellikle nüfuslar kendi ülke sınırları içerisinde yeni bir ağ kurgusuna girmişti. Youtube gibi kanallar üzerinden kısmen Azerbaycan ve diğer Türk devletlerine dil ortaklığı sayesinde bir erişim olmuştu. Şimdi ise her şey çok hızlı ve küresel.

İnternetin bu yeni safhasında ağ toplumunun yeniden kurgulanacağını biliyoruz. Bu Türk tatlısından sokaktaki müzisyenine, sivil toplum kuruluşlarından sıradan vatandaşına kadar her bireyi ve her markasını etkileyecek bir süreç

Bu karmaşada konunun nereye gideceğini tüm detaylarıyla bilmek kolay değil. Fakat elimizde harika bir örnek var. Rusya ve Ukrayna başta olmak üzere bir çok ülkeden gelen ve Web3 alanında çalışan kişiler Antalya-Kaş’ta buluşmaya başladı. Öyle ki Web3 Hub Kaş isimli bir mini ekosistem dahi kuruldu. Ülkemize gelen bu kişiler bir çok eğitim verdiler ve etkinliklerde konuşmacı olarak da yer aldılar. Önümüzdeki günlerde ses getirecek etkinliklere de hazırlanıyorlar. Ağ toplumunun bu yeni yapılanmasında hem ofis ortamı hem de dijital varlıklar merkeziyetsizleşiyor. Kaş burada tercih edilen bir yer olarak ön plana çıkmış durumda.

Web3 Hub Kaş bir örnek olarak çok kıymetli. Kaş’ta yaşanan kümelenmeyi ve ekosistem büyümesini dikkatlice incelersek dünyadaki 25 milyon yazılım geliştiricisi başta olmak üzere on milyonlarca kişi için Türkiye’yi bir merkez yapabiliriz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Buğra Ayan

Buğra Ayan 1989 yılında Erzurum’da doğmuştur. Lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünde, yüksek lisans eğitimini Gazi Üniversitesi Bilişim Ensitütüsü’nde tamamlamış ve doktora çalışmasına Gazi Üniversitesi Bilişim Enstitüsü’nde devam etmektedir. Evli olan Ayan’ın Bilge ve Gökalp isimli iki çocuğu bulunmaktadır.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala