bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 71,068.04 2.43%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,573.39 1.11%
bnb
BNB (BNB) $ 583.43 2.15%
solana
Solana (SOL) $ 186.35 1.97%
xrp
XRP (XRP) $ 0.621996 1.07%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.653156 2.02%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.216051 14.67%

Dijital Varlıklar ve Kurumsallaştırılma – 2

dijital varliklar ve kurumsallastirilma 2

Kurumsal Yatırımcı İlgisi Artıyor mu?

Kurumsal ilginin ve dijital varlıkların benimsenmesinin gidişatını gösteren bazı rakamlar Fidelity’in son raporunda yer alıyor ve genel olarak bakıldığında sonuçlar olumlu görünüyor:

Müşterilerinin 7,9 trilyon dolarlık varlık portföyünü yönettiğini söyleyen Amerikan finans kuruluşu Fidelity Investment’in Dijital Varlık Bölümü’nün haziran başı açıkladığı araştırma sonuçlarına göre dijital varlıkların, yatırım portföylerinin bir parçası olması gerektiğine inanan kurumsal yatırımcı sayısı artıyor. ABD’de 2.kez, Avrupa’da ilk kez yapılan anket 8 Kasım 2019-6 Mart 2020 arasında, 774 (ABD 393, Avrupa 381) kurumsal yatırımcıyla yapılmış. Katılımcılar finansal danışmanlar, aile ofisleri, emeklilik fonları, kripto ve geleneksel hedge fonları, büyük bireysel yatırımcılar, ve vakıflardan oluşuyor.

Çalışmanın sonuçları ve çıkarımlar şöyle:

* Yatırımcıların %80’i bu varlık sınıfının cazip bir yanının olduğunu düşünüyor. Oran ABD’de %74; Avrupa’da %82. Peki bu cazip yan ne?

-Diğer varlık sınıflarıyla korelasyonunun olmaması, %36;

– Yenilikçi teknolojiye sahip olması,  %34;

– Yüksek getiri potansiyeli, %33.

* Yatırımcıların %36’sının dijital varlık yatırımı var; oran ABD’de %27 (2019’da %22), Avrupa’da ise %45.

Bu yatırımlar sırasıyla hedge fonlar, risk sermayesi fonları, finansal danışmanlar, büyük bireysel yatırımcılar ve aile ofisleri.

* Yatırımcıların %60’ı alternatif veya bağımsız bir varlık sınıfı altında dijital varlıkların portföylerinde yer alması gerektiğini düşünüyor.

Geleneksel alternatiflerine göre dijital varlıklarda görülen avantajlar neler?

Daha likit olmaları; düşük transfer, işlem ve saklama maliyetleri; ve benzersiz getiri sunabilecek unsurlar taşımaları.

* Tüm katılımcıların %60’dan fazlası dijital varlıklara direk yatırım yapıyor.

ABD’de dijital varlıklara yatırım yapanlar içinde direk yatırımı seçenlerin oranı %55’den %59’a çıkmış; vadeli işlemlere yatırım yapanların oranı ise %9’dan %22’ye çıkmış.

Bu veriler, CoinDesk’in raporuna göre kripto türev işlemleri hacminin mayıs ayında tüm zamanların en yükseği olan 602 milyar dolara çıkmış olmasıyla tutarlı duruyor.  PwC /Elwood araştırmasının verisi de küresel olarak yönetilen kripto hedge fonlarının 2018’de 1 milyar dolar olan hacminin 2019’da 2 milyar doları geçtiğini söylüyor.

* Katılanların %25’den fazlasının gözdesi bitcoin; ethereum %11’de kalmış. Kurumsal sermayenin bilinirlilik ve likidite nedeniyle bitcoine yönelmesi doğalken beklenti zamanla çeşitlendirilmiş fonların artması yönünde.

* Beş yıllık bir dönemde katılanların %91’i portföylerinin en az %0,5 kadarını dijital varlıklara ayıracaklarını söylüyorlar; ABD’de bu oran 9 puan artışla %79’dan %88’e çıkmış.

Bir kripto varlık yatırım girişimi olan Iconic Holding Şirketi’nin Frankfurt School of Finance and Management ile yaptığı bir araştırmaya göre standart bir aile ofisi portföyünün sadece %1’inin kriptoya ayrılması geçtiğimiz beş sene içindeki standart bir tahsise kıyasla iki katı kadar bir getiri sağlayabilir gözüküyor. Bilinen büyük yatırımcılardan Paul Tudor Jones’un varlıklarının %1-%2 arasındaki bir kısmını bitcoine yatıracağını açıklaması da kriptonun zamanla her yatırımcının portföyünde olacağı tezini destekleyen haberlerden.

* Kurumsal yatırımcı katılımını yavaşlatan faktörler neler?

1) Fiyat oynaklığı %53; ABD’de bu konudaki endişe geçen seneye göre 13 puan azalmış;

2) Manipülasyonlar %47; bu oran ABD’de geçen seneye göre 6 puan azalmış. Yapılan teknolojik yatırımlar ve düzenleyicilerle olan işbirliği düşünüldüğünde ilerde bu endişenin daha da azalması beklenebilir.

3) Değerleme için temel faktörlerin eksikliği %45; bu konudaki endişe geçen seneye göre 8 puan azalmış. Kripto varlıklar nakit akımı yaratmadığı için geleneksel finansta kullanılan değerleme yöntemlerinin kullanılamaması bilinen önemli bir problem. Yorumlar, dijital varlıkların geleneksel yollarla değerlenemeyeceğinin kabulüyle birlikte yeni modellerin geliştirilmesiyle bu problemin çözülebileceği yönünde.

Kurumsallaşmanın Bedeli

Gelişmeler, dijital varlıklar piyasasının geleceğini şekillendirmede ve yatırımcıları yeni bir varlık sınıfıyla tanıştırırken onlara daha sağlam, güvenli, yasal mevzuatla uyumlu bir giriş sağlamada, kurumsal yatırımcı ilgisinin şart olduğunu düşünenler ve işin felsefesiyle ve devrim kısmıyla çok ilgilenmeyip, bu teknolojinin daha fazla yatırım çeşidi ve getiri imkanı yaratma potansiyeliyle ilgili tüketiciler için olumlu gözüküyor.

Bununla beraber, kurumsal yatırımcının katılımıyla bitcoin ve kripto para birimleri dünyasının büyümesinin önünün açılacağına inanılarak büyümenin başka problemler getirebileceği de göz önünde tutulmalı. Öncelikle bu kurumsallaştırmanın beraberinde taşıdığı merkezileşme, artan kontrol, regüle piyasa olmak gibi unsurların başka bir kitleyi tamamen kaçıracağını ve bu kitlenin başka sistemler yaratmak üzere çalışacağını öngörmek gerekiyor çünkü amacın şimdiki yapıyla bütünleşmek olduğu şüpheli. Diğer taraftan Bear Stearns and Lehman Brothers gibi vakaların unutulmayarak kurumsal yatırımcı için cazip gözükse de geleneksel piyasaların yapısına benzeyerek büyümenin getireceği olumsuzluklar da iyi değerlendirilmeli.

Kaynaklar:

https://fintech-bulletin.com/the-journey-toward-the-institutionalisation-of-digital-assets/

https://theconversation.com/bitcoins-threat-to-the-global-financial-system-is-probably-at-an-end-129101

https://www.coindesk.com/custody-battle-pits-institutional-boomers-against-crypto-upstarts?utm_source=&utm_medium=&utm_campaign=&clid=

https://thefutureisnow.community/why-institutionalization-is-not-a-good-thing-for-bitcoin/

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Didem Kurunç

İEL ve İşletme Fakültesi mezunudur. ABD’de yüksek lisans (MSc in Finance) eğitimini onur derecesiyle bitirmiştir. Bir süre özel sektörde finans alanında çalışmış ve finans dalında doktora eğitimini tez aşamasına kadar devam ettirmiştir. Eğitim, finans ve finansal okuryazarlık ilgi alanları arasındadır ve bu konularda bağımsız danışmanlık yapmaktadır.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala