bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,183.66 1.22%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,007.10 0.11%
bnb
BNB (BNB) $ 544.17 0.69%
solana
Solana (SOL) $ 139.02 3.61%
xrp
XRP (XRP) $ 0.488548 1.54%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.444287 1.52%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.147857 0.24%

Dijital Türk Lirası Nasıl Olacak? | Dijital TL Ne Zaman Geliyor?

Melis Hazal Karagöz ile Kripto Bültende bu hafta; Dijital TL yolda! Türkiye’nin dijital para için attığı adımları sizler için derledik. Dijital TL’nin tedavülü için 2022 yılı belirlendi. Dijital Türk Lirası Ağı 2022 yılında tesis edilerek kapalı devre pilot uygulama testleri yapılacak.

Dijital TL Ne Zaman Geliyor?

Artık hepimizin bildiği gibi başta 1 Bitcoin’in değeri 0.003 dolardı. Bitcoin ilk kez bir borsada listelendiğinde 1 dolar tam olarak bin 309 virgül 03 BTC’ye denk geliyordu. ilk BTC transferi, bu değerlemeden dokuz buçuk ay önce gerçekleşti. Bitcoin’in yaratıcısı Satoshi Nakamoto tarafından yapılan transferden söz ediyoruz.

Malum, para, yani üzerinde değeri yazılı kağıt veya metalden ödeme aracı, onu basma hakkını elinde bulunduran yalnız merkez bankaları. Peki bu düzende paranın sesine kulak vermek gerekse? Birkaç yıl önce nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un kaleminden çıkmıştı bu:

“Yirmi iki ayar Osmanlı sultani altınıyım. üzerimde Cihanpenah padişahımız hazretleri’nin şanlı tuğrası. vaktimin çoğunu akıllı bir paranın yapması gerektiği gibi İstanbul’da keseden keseye, kuşaktan cebe dolaşarak geçirdiğimi iftiharla söyleyeyim. Korkulu rüyam, bir testinin içine konup bir bahçede bir taşın altında yıllarca gömülü kalmak, hiç başıma gelmedi değil, ama nedense kısa sürüyordu bu sıkıcı dönemler.” benim adım kırmızı adlı kitabında, böyle diyor paranın ağzından Orhan Pamuk.

Bitcoin de yıllar içinde “akıllı bir paranın yapması gerektiği gibi” sayısız üretken beyni harekete geçirdi. Paranın mabedi merkez bankası anlayışına meydan okudu. Finansal bir terim olan “akıllı para”, kripto teknolojisi ile daha anlaşılır oldu. Merkez bankaları da kendi damgalarının yer aldığı ve banknotların yanında Blockchain’i de ödev defterine yazdı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sena Karakılıç

Nur Sena Karakılıç 26 Ekim 1998 yılında İstanbul Fatih’te doğdu. 3 kardeşten en küçüğü olan Sena, aslen Edirneli. Şu anda İstanbul’da yaşamına devam ediyor. Eğitim hayatı boyunca birçok farklı şehirde bulundu. İlköğretim ve ortaokulu eğitim sürecini Yalıköy Ortaokulu‘nda tamamladı. Lise eğitimini yatılı olarak okumaya karar veren Sena, eğitimini Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala