bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,000.15 4.00%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,136.42 3.53%
bnb
BNB (BNB) $ 608.24 0.09%
solana
Solana (SOL) $ 146.21 7.47%
xrp
XRP (XRP) $ 0.523228 4.83%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.472443 6.36%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150214 6.90%

Dijital Türk Lirası Çalışması, Orta Vadeli Program Nedir?

Çiğdem Ceylan‘ın sunumuyla Kripto Bülten’in yeni bölümü yayında. Bu hafta Kripto Bülten’de, 4 Eylül 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kripto para birimleri ile ilgili iki maddenin yer aldığı Orta Vadeli Program’ın ne olduğu ele alındı.

Kripto Para Regülasyon Açıklaması

4 Eylül 2022 tarihinde yayımlanan Orta Vadeli Program’da dünya ve Türkiye ekonomisindeki gelişmelere yer veriliyor. Türkiye’nin makroekonomik hedefleri ve politikaları anlatılarak programın temel amacından bahsediliyor. 

Program döneminde ülkenin büyüme potansiyelini ve istihdamını artıran, yüksek katma değerli üretimi öncelikli kılan uygulamaların ne olduğu belirtiliyor. Bunun yanı sıra, cari işlemler açığının kademeli bir şekilde azaltılmasının hedeflendiği, maddeler halinde anlatılıyor. 

Söz konusu Orta Vadeli Program’da bu yıl ilk kez kripto paralarla ilgili maddeler de yer alıyor. Gelin o maddeleri yakından inceleyelim. 

Kripto para endüstrisi birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de oldukça yoğun bir şekilde konuşuluyor, tartışılıyor ve araştırılıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, geçtiğimiz mayıs ayında yerli teknoloji şirketleriyle bir araya gelerek Dijital Türk Lirası Sistemi Geliştirme Projesi için çalışmalarına devam ettiğini açıklamıştı. İşte aradan geçen 4 ayın sonunda yayınlanan programda artık kripto paralar da kendine yer buluyor.

2023-2025 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programda, dijital Türk Lirasıyla ve kripto borsalarının düzenlenmesiyle ilgili maddeler yer aldı.

“Makroekonomik Hedefler ve Politikalar” bölümünün “Finansal İstikrar” alt başlığında Dijital Türk Lirası’nın kullanım testlerine dair açıklamalar yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanan ve iki yıllık dönemi kapsayan programda Dijital Türk Lirası ile ilgili maddede şu ifadelere yer verildi:

“Dijital Lira Araştırma Geliştirme Projesinin birinci ve ikinci faz pilot bulguları doğrultusunda, ödemeler için Dijital Türk Lirasının kullanım testlerine başlanacaktır.”

Türkiye’de kripto para borsalarının düzenlenmesine ilişkin çalışmalar da uzun zamandır sürüyor. Geçtiğimiz aylarda, konuya ilişkin kanun taslağının tamamlandığı ve yeni yasama döneminde meclise gönderileceği gündeme gelmişti.

Kripto paralarla ilgili bir diğer maddede regülasyon konusundan söz edildi. İlgili maddede şu ifadeler yer aldı:

“Kripto varlık alım satım platformları düzenleme kapsamına alınacaktır.”

Bununla birlikte Orta Vadeli Programda, 2023 büyüme hedefi yüzde 5, 2024 ve 2025 büyüme hedefi ise yüzde 5.5 olarak belirlendi.

2022 yılında enflasyon hedefi yüzde 65, 2023’te yüzde 24.9, 2024’te yüzde 13.8 ve 2025’te yüzde 9.9 oldu.

Ayrıca Orta Vadeli Programda dolar tahminleri de yer aldı. Dolar/TL tahmini; 2022 için 16.62, 2023 için 21.52, 2024 için 24.62 ve 2025 için 25.76 olarak açıklandı.

Türkiye’de uzun bir süredir kripto paralar ve kripto para borsaları hakkında bir düzenleme gelmesi bekleniyor. Bu doğrultuda bir taslak hazırlandığı ve adli tatilin de bitmesiyle önümüzdeki günlerde gün yüzüne çıkacağı vurgulanıyor.

Orta Vadeli Programda kripto paralara yer verilmesi ve bu konuda çalışmaların sürdürülmesi Türkiye’de kripto para piyasası için önemli bir adım atıldığını gösteriyor. Bu adımların sonucunda neler olacağını ise hep birlikte göreceğiz. 

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Esra Bayram

Esra Bayram, 26 Ocak 1999 tarihinde İstanbul’un Fatih ilçesinde dünyaya geldi. Aslen Zonguldaklı olan Esra Bayram, İlkokul ve Ortaokul’u İstanbul’da 75. Yıl Okulu’nda okuduktan sonra Lise eğitimini yatılı olarak okumaya karar verdi. Liseyi Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi’nde bitirdi. Bu dönemde şiir yazan Esra Bayram bu konuda çeşitli şiir yarışmalarında derece elde etti.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala