“Dijital dünyada konfor ve güven var…”

Dijitallesme

Neler oldu neler… İstifalar, görevden alınmalar, çatışmalar, ateşkesler, barışlar, seçimler, yenilgiyi kabul etmeyenler vs vs.

Bu yıldan aklında ne kaldı?” diye sorsalar ilk aklıma gelen şunlar:

  • Borç
  • İşsizlik
  • Para bolluğu
  • Dijitalleşmenin önemi
  • Netflix
  • Bitcoin’in dönüşü

İkinci Dünya Savaşı’ndan beri milli gelire göre en yüksek borçlanmayı gerçekleştirmiş olan G7 ülkelerinin yanında, gelişmekte olan ülkelerin de büyük bir hızla borçlandığını görüyorum. Bir uyarıda bulunayım: Borç büyüdükçe, borç alanın değil borç verenin sorunu haline gelir. Sanıyorum 2030 yılına doğru bir ülke “her gün öleceğime bugün öleyim” diyecek ve kıyamet orada kopacak. Benden söylemesi.

İşsizlik sanıyorum 1929 Dünya Bunalımı kadar olmasa da, tarihte eşi benzeri görülmemiş ikinci bir vaka olarak karşımızda duruyor. Genç işsizlik zirve yapmış durumda, İspanya %20 işsizlikle rekor kırıyor, normalde %3.5-4.0 işsizlik yaşanan ABD’de %10’un üzerine çıkmak üzere. Bunlar ciddi rakamlar. Bir de yapay zekanın yükselişini de hesaba katarsak, konu pandemiyle açıklanamayacak bir seviyeye gelecek.

ABD dahil olmak üzere herkes para basıyor. Şu an emisyonda rekor üzerine rekor kırıyoruz ama güvenin olmadığı yerde bu paralar tüketime veya yatırıma tam olarak dönüşmüyor. Likidite tuzağına düşmek üzereyiz. Ancak yapacak hiçbir şey yok. Günün birinde bunun faturasını ağır ödeyeceğiz, kafayı kuma gömdük bekliyoruz.

Pandemiden önce dijitalleşmeyi başarmış olan firmaların başlarını suyun üzerinde tuttuğunu görüyoruz. Yani denize düşmeden önce yüzmeyi öğrenmiş olanlar hayata devam ediyor. İş süreçlerini konvansiyonel şekilde tasarlamış ve değiştirmemiş olanlar ise şu an yaşadığımız ikinci dalga sebebiyle büyük zorluğa girdi. İlk dalgada para basıp destek vererek batmakta olan şirketlerle sağlam şirketleri yan yana getirdik. Şu ana kadar bu avantajdan faydalanıp kendini dijitalleştirmemiş firmalar var ise, kesin batacaklar. Ciddi bir “saha temizliği” bizi bekliyor diyebilirim.

Karantina ve sokağa çıkma yasağında dijital evrenden “eğlenceyi” bize ulaştıran en önemli mecra Netflix oldu. Artık kimse haber kanalı seyretmiyor. Çünkü seyrettiğine inanmıyor. “Son dakika” haberleriyle gerileceğine, arkasına yaslanıp yıllardır doğru bildiği gerçeklerin ne kadar yanlış olduğunu anlatan gerçekçi ve büyük emek verilmiş belgeselleri izliyor. Bunları güzel bir kurguyla anlatan nispeten tarafsız diziler de cabası. Safsata değil eğlence ile sunulmuş bilgiyi yine dijitalliğin marifetiyle evlerimize getiren Netflix, bu dönemin yıldızı oldu diyebilirim.

Son olarak, kuvvetli paralarla altın arasındaki dövüşten galip çıkan BITCOIN‘den bahsedelim. TL cinsinden rekor üzerine rekor kıran Bitcoin, elbette bu saltanatı TL’nin aşırı değer kaybından sağladı. Ama yatırımcısına Türkiye’de kısa sürede altından fazla kazandırdığı ortada. Dolar cinsinden de daha önceki zirvesini görmesine az kaldı diyebilirim. Devletler ve merkez bankaları istedikleri kadar dirensin, bu gidişat değişmeyecek. Kripto paralar geleceğin değiş tokuş aracı olacaklar.

Dijitalleşmede konfor var, güven var. Giderek ademi merkeziyetçilikten “ben ve geri kalanlar” diye yaşamaya başlayan insanoğlunun en büyük destekçisi dijitalleşme oluyor. Bu gelişme hayır mı şer mi, izleyip göreceğiz.

Emre Alkin

Emre Alkin

Prof. Dr. Emre Alkin; Saint Michel Fransız Lisesi'ni 1987 ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni de 1991'de bitirdikten sonra, 1993 yılında İstanbul Üniversitesi’nde lisansüstü eğitimini tamamladı. 1996 yılında Doktorasını yine aynı Üniversite'de tamamlayarak ve 1997'de “doçent”; 2002 yılında ise “profesör” unvanını aldı. 1999-2003 yılları arasında İMKB Başkan Danışmanlığı, 2000 yılında TİM Genel Sekreterliği, Vergi Konseyi Üyeliği görevini yürüten Prof. Dr. Emre Alkin; Çukurova Holding, Doğan Holding, Anadolu Holding ve Altınbaş Holding’de görev yaptı. Çeşitli gazetelerde ekonomi köşe yazarlığı, TV8, SKYTÜRK, A HABER, CNNTURK, TRTHABER, TV100 gibi televizyon kanallarında ekonomi yorumculuğu yapan Prof. Dr. Emre Alkin, Dünya Gazetesi’nde “Paylaşmasak Olmazdı” isimli sayfasıyla içimizdeki kahramanlara yer vermektedir. Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcılığı yapmış olan Alkin, İzmir’in spor kulüplerinden Göztepe Sportif A.Ş.’de Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Futbol Federasyonu Genel Sekreterliği de yapmıştır. 2017 - 2019 yılları arasında Galatasaray Sportif A.Ş. Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmıştır . Alkin, “Uzlaşmazlık Çözümü” konusunda şirketler ve kamu arasında ulusal ve uluslararası çalışmalara katılmaktadır. Ödeme Sistemleri, Mobil Teknolojiler, Finans ve Mali Konular ile ilgili uluslararası şirketlerde görev yapmaktadır. Prof. Dr. Emre Alkin’in; “Risk Management”,“Finansal Aracılığın Evrimi”, “Bankalarda Risk Yönetimine Giriş”, Yalın Alpay’la birlikte kaleme aldığı “Dünden Bugüne Gaziantep”, “Her Şey Ekonomi Değil” , "Paylaşmasak Olmazdı”, “Fikret Mualla’nın Sanatı” ve 2017 yılının en iyi iş kitabı seçilen “Olaylarla Türkiye Ekonomisi” isimli, biri İngilizce olmak üzere sekiz kitabı bulunmaktadır. Ayrıca insan ilişkilerinin dünden bugüne evrimi üzerine yazdığı “Seve Seve Aldattım” isimli kitabı da 2017'nin çok satan kitaplar arasında yer almıştır. 2018 Eylül ayında çıkan "Mükemmeli Arayan Kadın" isimli ilk romanı ile de büyük ses getirmiştir. 2019 yılının Kasım ayında çıkmış olan "İktisattan Çıkış " kitabı oldukça beğenilmiş ve tüm geliri Mutluluğun Adresi Sosyal Yardımlaşma Derneği'ne bağışlanmıştır. Prof. Dr. Emre ALKİN, iki çocuk babası olup, Türkçe, İngilizce ve Fransızca konferanslar vermektedir.
https://emrealkin.com/tr/

Yanıt verin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Türkiye'nin Uzman Kadrolu Kripto Haber Platformu
bitcoinBTC/TRY
539.560,21 TL 2,76%
ethereumETH/TRY
34.676,62 TL 3,85%
tetherUSDT/TRY
19,14 TL 0,35%
bnbBNB/TRY
6.264,80 TL 1,76%
usd-coinUSDC/TRY
19,11 TL 0,19%
xrpXRP/TRY
8,34 TL 3,46%
cardanoADA/TRY
7,02 TL 2,15%
dogecoinDOGE/TRY
1,47 TL 3,52%
staked-etherSTETH/TRY
34.576,81 TL 3,73%
matic-networkMATIC/TRY
21,72 TL 1,92%
Bağlantıyı kopyala