bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,547.03 3.85%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,114.20 2.60%
bnb
BNB (BNB) $ 601.40 0.87%
solana
Solana (SOL) $ 149.10 4.46%
xrp
XRP (XRP) $ 0.531647 3.35%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.476847 4.99%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.152154 4.73%

Dev Şirketler Yarışıyor: Yapay Zeka Neleri Değiştirecek?

Dev Sirketler Yarisiyor Yapay Zeka Neleri Degistirecek

Yapay zeka teknolojilerinin benimsenmesi artıyor. Küresel ölçekte birçok şirket, pazardan pay almak için çalışmalarını sürdürüyor. Teknoloji, otomobil, finans gibi sektörlerin devleri, yapay zeka teknolojilerini adapte etmek için yatırım yapıyor. Bu durum gelecek yıllarda yapay zekanın hayatın her alanında işlevsel hale gelebileceğine işaret ediyor. Yapay zeka ile ilgili endişeler de bulunuyor. Bazı ülkeler, şirketlerin çalışmalarını kontrol altında tutmak için harekete geçiyor. OpenAI’ın chatbot’u ChatGPT ile popülaritesi artan yapay zekada bayrağı son günlerde Nvidia devraldı. Meta, Google, Apple, IBM, Microsoft gibi devlerin çalışmaları nereye gideceği merak konusu.

Dev Sirketler Yarisiyor Yapay Zeka Neleri Degistirecek6

Oyun Dünyasını Seyri Değişecek

Küresel çip üreticisi Nvidia, yapay zeka çalışmaları ile değerini 1 trilyon doların üzerine taşıdı. Nvidia, trilyon dolarlık şirketler kulübünün 9’uncu üyesi oldu. Şirketin değerinin yükselmesinde oyun dünyasının seyrini değiştirecek yapay zeka teknolojisini tanıtması etkili oldu. Nvidia Ace isimli teknoloji sayesinde oyun oynanırken, metinler sese, sesler mimik ve jestlere dönüşebilecek. Böylece oyunlardaki karakterler gerçek hayata bir adım daha yaklaşacak. Oyuncu tarafından kontrol edilmeyen karakterler, oyuncular ile gerçek zamanlı iletişim kurabilecek. Şirketin bu teknolojiyi tanıtmasının ardından değeri 1.02 trilyon dolara çıktı. Ayrıca AI süper bilgisayar platformu da görücüye çıktı.

Arama Motoruna Bilinç Gelecek

Yapay zeka ile ilgilinen dev şirket arasında Google‘ın çatı şirketi Alphabet de bulunuyor. Alphabet, Google arama motorunun yapay zeka botları nedeniyle tehdit edildiğine yönelik endişelerle kırmızı alarm ilan etti. Şirket, aramayı düşüceli ve bilinçli hale getirmek için yapay zekadan yararlanacğını açıkladı. Şirket, iki ana yapay zeka ekibi Brain ve DeepMind’ı birleştirerek alandaki çalışmalarını hızlandırdı. Arama motorundaki ‘zehirli metin’ miktarını azaltmak için yapay zekadan faydalanacak. Google, kısa bir süre önce ChatGPT’nin rakibi Bard isimli yapay zekâ uygulamasını kitlelerin kullanımına açtı. Bard’ın ChatGPT’den en büyük farkının güncel konularla ilgili soruları yanıtlayabilmesi olduğu ifade ediliyor. Ayrıca görsel içerikler üzerinden aramalar yapılabiliyor.

Devlerin Yapay Zeka Yarışı

Microsoft, Bing arama motoru, Office ve Teams uygulamalarında OpenAI’nin GPT teknolojisini kullanıyor. Şirketin CEO’su Satya Nadella, yapay zekanın eninde sonunda gelir artışını sağlayacağını ifade ediyor. Şirket, OpenAI’ın yatırımcıları arasında yer alıyor.

E-ticaret devi Amazon, kendi büyük dil modelleri üzerinde çalışıyor. Şirket, makine öğrenimi için veri merkezi kurmaya hazırlanıyor. Şirket, yapay zeka ile Microsoft ve Google’dan farklı olarak web hizmetleri bölümüne odaklanmayı planlıyor. Mühendislerin kod yazmasına yardımcı olarak programlar üzerinde çalışıyor.

Facebook, Whatsap ve Instagram’ın üst şirketi Meta, metaverse ile yapay zekaya en erken yatırım yapan şirketler arasında yer alıyor. Zuckenberg, sosyal medya uygulamalarının haber akışı ve reklam sistemlerini yapay zeka ile geliştirmeyi planlıyor. Şirket, yapay zeka uygulamaları için veri merkezlerini oluşturmaya yönelik büyük yatırımlar hedefliyor. Zuckenberg, Meta’nın birkaç yılda sermaye harcamalarındaki büyümesinin ‘ana itici gücü’ olduğunu ifade ediyor. Meta, metaverse bölümünün 2022 yılında ciddi kayıp yaşamıştı. Şirketin metaverse bölümü olan Facebook Reality Labs, son çeyrekte 4.3 milyar dolarlık net zarar açıkladı.

İnsanların Yerini Robotlar Alacak

Donanım ve yazılım alanında önde gelen şirketlerden IBM, yapay zekaya yoğun ilgi gösteren şirketler arasında yer alıyor. Şirket, yaklaşık 8 bin işi yapay zeka ile değiştirmeyi hedefliyor. İnsan kaynakları ve ofis fonksiyonlarında yapay zekanın kullanımının artacağı kaydediliyor. Böylece müşterilere hizmet etmeyen rollerin yüzde 30’unu yapay zeka ele geçirecek. Uzmanlar, yapay zekanın birçok meslekte insanın yerini alma potansiyelinden endişe duyuyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala