Depeg Nedir ve Depegging Neden Gerçekleşir?

finansal istikrar kurulu stablecoinler konusunda uyardiwee

Depeg bir stabilcoin’in değerinin sabitlenen fiyattan sapması durumunu ifade eder. Örneğin değeri ABD dolarına sabitlenmiş bir stabilcoin’in değeri 1 doların altına gerilerse bu durum, söz konusu coin’in sabitinin bozulması (depegging) şeklinde ifade edilir.

Kripto para piyasasında sık sık depeg vakarıyla karşılaşıyoruz. Ancak geleneksel finans sektöründe de bu durumun örneklerini görmek mümkün. Örneğin Tayland Bahtı 1997 yılında USD sabitini kaybetti ve depeg dediğimiz durum gerçekleşti.

Depeg gerçekleştiğinde o stabilcoin’in varlığı sorgulanmaya başlar. Özellikle değeri kodlarla ve matematiksel hesaplamalarla sabitlenen algoritmik stabilcoin’lerde depeg gerçekleşmesi felaketle sonuçlanabilir.

Yakın tarihte bu durumun örneğini Terraform Labs’in algoritmik stabilcoin’i Terra USD’nin (UST) dolar sabitinin bozulmasının ardından yaşadık. UST’nin dolar sabitinin bozulmasıyla (depeg) kripto para piyasasından milyarlarca dolar silindi, yatırımcılar ciddi zararlarla karşı karşıya kaldı, sektör için domino taşı etkisi yarattı ve kripto para şirketleri ardı ardına çökmeye, iflas etmeye başladı.

Stabilcoinler nasıl çalışır?

Stabilcoin’ler özellikle 2017 yılındaki boğa sezonuyla birlikte kripto para piyasasında kabul görmeye başladı.

Kripto paralardaki yüksek fiyat dalgalanmaları nedeniyle stabilcoin’ler, yatırımcılar tarafından güvenli bir liman olarak kabul ediliyor. Çünkü kripto para birimlerinin aksine stabilcoin’lerin değeri, fiat para birimlerine veya altın ve gümüş gibi değerli metallere sabitlendiğinden yatırımcıları piyasadaki fiyat dalgalanmalarından korur.

Stabilcoin’ler kripto para ve itibari paranın bazı avantajlarını bir araya getiriyor.

Ancak stabilcoin’lere yönelik riskler de yok değil. Bu risklerden ilk ve en önemlisi de depeg dediğimiz stabilcoin’in sabitinin bozulmasıdır.

Kripto para piyasasında bugüne kadar önde gelen birçok stabilcoin’in değer sabitinin bozulduğuna şahit olduk. Bunlar arasında Tether, USDC, BUSD ve GUSD gibi önde gelen stabilcoin’ler de yer alıyor.

Depeg Neden Gerçekleşir?

Uyumsuz Rezervler: Eğer bir stabilcoin’in değeri, bağlı olduğu varlık tarafından %100 oranında desteklenmezse fiyatta sapma meydana gelecektir. Depeg gerçekleşmesi için piyasanın stabilcoin’in %100 oranında rezervlerle desteklenmediğinin farkında olması gerekiyor. Bu nedenle Tether gibi stabilcoin devleri, kendi çıkarlarıyla çeliştiği için bu bilgileri genellikle şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşmıyor.

Piyasaların Algoritmadan Daha İyi Performans Göstermesi: Akıllı sözleşmeler arz ve talep yoluyla bir varlığın değer sabitlemesini güvence altına alabilir, ancak bu bir dereceye kadar sürdürülebilirdir. Piyasa algoritmadan daha iyi performans gösterdiğinde veya çok hızlı bir şekilde çöktüğünde, para birimi sabitini kaybetmeye (depegging) başlar ve bu da hızla bir ölüm sarmalına yol açabilir. Terra UST adlı algoritmik için durum tam olarak bu şekilde gerçekleşti.

Depeg Nasıl Önlenir?

Yasal Düzenlemeler: Kripto para birimleri genellikle hükümet ve düzen karşıtı olarak görülse de, varlıkların yeterli rezervlerle desteklenmesini sağlamak için sağlam düzenlemelere ihtiyaç vardır. Düzenlemelerin olmadığı bir piyasada rezervlerle desteklenmeyen stabilcoin’lerin karşılıksız basılan paradan farkı kalmaz.

Arbitraj: Güçlü arbitraj mekanizmaları, algoritmik stabilcoin’lerin akıllı sözleşme yönetiminin üzerine bir koruma katmanı eklemesine yardımcı olabilir. Bir stabilcoin bir doların altında işlem gördüğünde, arbitrajcılar onu ucuza satın alabilir, daha sonra 1 dolara takas edebilir, kar elde edebilir ve dolar sabitini geri kazanmasını sağlayabilir.

Tuncay Aydıner

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti. 2016 yılında yaptığı araştırmalar neticesinde kripto paralarla ve Blockchain teknolojisiyle ilgilenmeye başlayan Tuncay, 1 yıllık bir çalışmanın ardından bu alanda içerikler üretmeye başladı. Tuncay, üniversite yıllarında yerli ve yabancı birçok kripto para projesinde rol alarak kripto para sektörüyle bağlarını iyice güçlendirdi. Henüz lise yıllarında gazeteciliğe ilgi duyan Tuncay, üniversite yıllarında internet dünyasına adım attı ve 2018 yılında sırasıyla Coinografi.com ve CoinBilgi.net sitelerini kurdu ve yönetti. Tuncay, üniversite yıllarından bu yana gününün tamamını kripto paralar ve Blockchain teknolojisiyle ilgilenerek, bu konuda araştırmalar yaparak geçiriyor. Tuncay’ın kripto para alanında ilgilendiği başlıca konular arasında ödeme sistemleri, NFT ve merkezsiz finans protokolleri yer alıyor. Tuncay Blockchain teknolojisine, kripto paralara, teknolojik dönüşüme, ekonomiye duyduğu ilgi nedeniyle bu alanda yüksek lisans eğitimi için yönünü dijital dönüşüm konusunda Avrupa’ya liderlik eden Baltık ülkelerine çevirdi ve 2021 yılının Ocak ayında Letonya Riga Teknik Üniversitesi Business Informatics bölümünden kabul aldı. 2021 yılının Ocak ayında Kriptomeda bünyesine katılan Tuncay, Coinkolik.com, BTCHaber.com ve CoinBilgi.net platformlarının Yayın Koordinatörlüğü görevini yürütüyor. Üniversite yıllarında girişimcilik ve doğa Sporları kulüplerinde aktif rol alan Tuncay başta futbol ve hentbol olmak üzere spora, bilgisayar ve konsol oyunlarına, fotoğrafçılığa, araştırmaya, okumaya ve öğrenmeye büyük ilgi duyuyor. Kripto para ekosisteminde spesifik olarak NFT’lerle ilgilenen Tuncay, bununla birlikte Solana, Polkadot ve Avalanche gibi akıllı sözleşmeleri ve merkezsiz finans protokollerini destekleyen projeleri yakından takip ediyor. Tuncay, Mahatma Gandhi’in “Dünyada görmek istediğin değişimin bir parçası ol.” sözünden ilham alıyor. Bu bağlamda geleneksel finansal sistemin temellerinden çatırdadığını ve dijital paraların insanlığın geleceği olduğunu düşünmesi nedeniyle kripto para ekosisteminin geniş kitlelerce benimsenmesi için çalışmalar yürütüyor. Tuncay, kripto varlıkların paranın çehresini temelden değiştirebileceğine inanıyor.

Yanıt verin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Türkiye'nin Uzman Kadrolu Kripto Haber Platformu
bitcoinBTC/TRY
526.747,97 TL 0,18%
ethereumETH/TRY
33.576,23 TL 0,11%
tetherUSDT/TRY
19,17 TL 0,01%
bnbBNB/TRY
6.206,05 TL 0,01%
usd-coinUSDC/TRY
19,15 TL 0,03%
xrpXRP/TRY
8,76 TL 1,94%
cardanoADA/TRY
6,81 TL 1,78%
dogecoinDOGE/TRY
1,43 TL 0,52%
staked-etherSTETH/TRY
33.508,28 TL 0,17%
matic-networkMATIC/TRY
20,79 TL 1,54%
Bağlantıyı kopyala