bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,653.05 4.09%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,072.61 2.75%
bnb
BNB (BNB) $ 551.37 2.69%
solana
Solana (SOL) $ 140.79 4.23%
xrp
XRP (XRP) $ 0.502784 1.33%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.457594 2.05%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.153253 3.24%

Davos’ta DAO’ları Tanıma Çağrısı

davosta daolari tanima cagrisi1

Son yıllarda teknolojide yaşanan birçok gelişme yaşandı ve yepyeni kavramlar ortaya çıktı. Hükümetler de teknolojide yaşanan gelişmelerin ortaya çıkarabileceği ihlalleri engellemek için yasal düzenlemeler konusunda elini çabuk tutmak istiyor. Ancak yeni kavramları tanımlamak ve yasal hale getirmek zaman alıyor.

Merkeziyetsiz özerk kuruluşlar (DAO) da yasa yapıcıların son yıllarda üzerinde fikir birliğine varamadığı kavramlar arasında yer alıyor. Düzenleyiciler, merkezi olmayan girişimlerin nasıl sınıflandırılacağı ve düzenleneceği konusunda arayış içerisinde. Ayrıca bu süreçte farklı düşünceler de ortaya çıkıyor. Davos’ta konuşan Finlandiya Ulaştırma Bakanı Harakka, AB’nin DAO‘ları tanıması için çağrı yaptı.

davosta daolari tanima cagrisi

Davos’ta DAO Çağrısı

Finlandiya Ulaştırma Bakanı Timo Harakka, merkeziyetsiz özerk kuruluşların (DAO) tanınması için çağrısı yaptı. Dünya Ekonomik Forumu’nda düzenlenen bir panelde konuşan Harakka, Avrupa Birliği’nin Web3 uygulamalarını yöneten DAO’ları tanımak için mevzuatı değerlendirmesi gerektiğini söyledi. Harakko, DAO’lara yönelik bir düzenlemenin yenilikçi şirketleri çekme yarışında binlerce yasayı değiştirme zorunluluğunu önleyebileceğini belirtti.

Avrupa Komisyonu’nun başka konularla ilgilendiğini vurgulayan Harakko, yeni yasaların AB’nin bütünlüğü açısından önemli olduğuna dikkat çekti. Yapılacak bir düzenlemenin 27 üye ülke arasındaki ‘zararlı düzenleyici rekabeti’ önleyebileceğini ifade etti. Harakko, “Farklı sözleşme türlerini düzenleyen binlerce yasayı tek tek değiştirmek zorunda kalmamak için ‘çok uluslu düşünmek’ gerekiyor” dedi.

Avrupa Komisyonu’na güvendiklerini de ifade eden Harakko, AB’nin üzerinde çalıştığı metaverse düzenlemesinde DAO’ların yer alıp almayacağını bilmediğini kaydetti. Harakko, merkezi olmayan finans için de düzenlemenin zaman alacağını ancak konunun en azından felsefi bir yaklaşımla düşünmeye başlanması gerektiğini vurguladı.

Avrupa Birliği’nin uzun zamandır üzerinde çalıştığı kripto düzenlemesi MiCA‘nın nisan ayına kaldığı bildirilmişti.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala