bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 61,798.56 0.36%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,981.53 1.49%
bnb
BNB (BNB) $ 541.06 1.48%
solana
Solana (SOL) $ 136.26 0.35%
xrp
XRP (XRP) $ 0.484781 2.58%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.442431 1.87%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.146022 2.35%

David Chaum’dan Kuantum Korumalı Mesajlaşma Uygulaması

david chaumdan kuantum korumali mesajlasma uygulamasi

Kripto dünyasının kurucularından biri olarak kabul edilen Kriptograf David Chaum, yeni bir uygulama ile yeniden gündeme geldi. David Chaum, kuantum bilgisayarlarının saldırılarına karşı dayanıklı olduğu iddia edilen özel bir mesajlaşma uygulaması geliştirdi. XX Messenger olarak adlandırılan mesajlaşma uygulaması, gönderici ve alıcı meta verilerini temizlemek için Blockchain teknolojisini kullanan, mahremiyet odaklı bir uygulama olarak tanıtıldı.

İşin dikkat çeken kısmı ise XX Messenger‘ın kuantum bilgisayarlarının saldırılarına karşı tamamen dayanıklı olduğunu söylenmesi oldu.

david chaumdan kuantum korumali mesajlasma uygulamasi

David Chaum’dan Mesajlaşma Uygulaması: XX Messenger

Kuantum bilgisayarları, bilgi taşımak için kuantum bitlerini (diğer adıyla kübitleri) kullanır. Klasik bilgisayarlarda kullanılan binary sistemin aksine kübitler, aynı anda hem 0 hem de 1 olarak çalışabildikleri için çok daha fazla veri ve bilgiyi işleyebilir. Sonuç olarak, kuantum bilgisayarları, teoride şifre kırmak için kolaylıkla kullanılabilirler.

Diğer taraftan XX Messenger’ın bu tür müdahalelere karşı dirençli olacak şekilde inşa edildiği ve dolayısıyla çok daha yüksek derecede bir gizlilik koruması sağladığı iddia ediliyor.

XX Messenger, merkeziyetsizliğini daha da genişletmek için 80’den fazla ülkede 350’den fazla bağımsız Node tarafından çalıştırılan açık kaynaklı yazılım üzerinde çalışıyor.

XX Messenger’ın yapımcısı olan XX Newtork’ün kurucusu David Chaum, konu hakkında şunları söyledi:

“Son gizlilik endişeleri, halkı Facebook gibi merkezi kuruluşlar tarafından kişisel bilgilerin kontrolüyle ilgili sorunlara duyarlı hale getirdi. Bilgilerinin kurumsal varlıklar tarafından kötüye kullanıldığını fark eden insanlar artık kendilerini korumak ve toplumu faydalı şekillerde değiştirmek için kriptografiyi ve akıllı telefonları nasıl kullanacaklarını anlamaya çalışıyorlar. XX Messenger, Bitcoin‘in merkeziyetsiz finansı gibi özel iletişimi güvenli bir şekilde merkezden uzaklaştırıyor. Bunu doğru yapalım, kendi bilgimizin ve kaderimizin kontrolünü ele alalım.”

Son olarak David Chaum’un kripto paraların atası olarak görülen eCash’in yaratırıcı olduğunu hatırlatmakta fayda var. 1983 yılında ortaya çıkan eCash, 1995-1998 yılları arasında ABD’de bir banka tarafından ödeme yöntemi olarak kullanılmıştı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala