Türkiye ekonomisine ilişkin hedef ve politikaların yer aldığı 2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. Programda, fintech ve dijital finans altyapısının güçlendirilmesi için yapılacak çalışmalar da yer aldı. Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın yayınladığı programda, sanal varlıklara ilişkin vergi düzenlemesinin tamamlanacağı belirtildi.

Fintek sektöründe yazılım alanında çalışmak üzere insan kaynağı yetiştirileceği bildirildi. Dijital Türkiye Endeksi ölçümleme yöntemi güncelleme çalışmaları tamamlanarak ilgili paydaşlarla endekslere yönelik yönetişim mekanizması oluşturulacak. Rapora göre eğitimde yeni teknolojilerin etkin kullanımının desteklenmesi ve yenilikçi eğitim uygulamalarının kullanılması ile öğretmen ve öğrencilerin akademik ve dijital yeterliliklerinin artırılmasına katkı sağlanacaktır. Öğretmenlerin dijital yeterliliklerinin artırılması yönünde eğitimde yeni teknolojileri kullanmaları desteklenecek ve yenilikçi uygulamaları takip etmelerine katkı sağlanacak.
Yerli finansal teknolojiler vurgusu
Finansal teknolojiler uzmanlık sertifikası programı başlatılacak. Teknoloji firmalarının yazılım alanında işbaşı yetiştirme kapasitesi artırılarak yetişmiş personelin sürekliliği sağlanacak. Yerli finansal teknolojilerin gelişimi kapsamında İstanbul Finans ve Teknoloji Üssü kurulacak. Finteklerin teknoloji tedariki için destek programı uygulanacak. Fintek yatırım fonlarında kamu yatırımlarının payının artırılmasına yönelik çalışmalar yapılacak. Düzenleyici ve denetleyici otoriteler tarafından yerleşik finansal oyuncuların fintek kuruluşlarıyla ilişkilerinde uygulanmak üzere kural setleri güçlendirilecek.
Dijital Türk Lirası
Dijital Türk lirasının geliştirilerek kullanıma sunulması ve yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar kapsamında Düzenleme Deney Alanı ve Endüstri Deney Alanı oluşturulacak. Dijital Türk Lirası çalışmalarına yönelik kamuoyu bilgilendirilecek. Araştırma, test ve tanıtım faaliyetleri yürütülecek.
Sanal varlıklarda vergi düzenlemesi
Programda dijital olarak alınıp satılabilen ve transfer edilebilen, dijital bir değeri temsil eden sanal varlıklar kullanılarak yapılan işlemlere yönelik mevzuat çalışmalarının sürdüreleceğine vurgu yapıldı. Bu çerçevede dijital sanal varlıkların vergilendirilmesine yönelik olarak söz konusu varlıkların Türk hukuk sisteminde tanımlanmasına yönelik çalışmalar tamamlanacağı belirtildi.