bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,725.95 0.84%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,592.10 0.25%
bnb
BNB (BNB) $ 586.75 1.41%
solana
Solana (SOL) $ 186.17 0.23%
xrp
XRP (XRP) $ 0.62186 0.61%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.651258 0.19%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.21539 17.78%

Çin’in Dijital Para Birimi, ABD Devi Visa’yı Zora Sokuyor

cinin dijital para birimi abd devi visayi zora sokuyor

2022 Pekin Kış Olimpiyatları, tüm dünya tarafından yakından takip ediliyor. Çin, uzun zamandır üzerinde çalıştığı merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) kullanımı için de bu etkinliği bekliyordu. Şimdilerde ülkedeki Olimpiyat Köyü’nde nakit ve Visa kartların yanında dijital yuan da kabul ediliyor. Bu durum Visa tarafından tehlikeli. Çin’in dijital para birimi ve Visa arasında sıkı bir rekabet var.

Çin’in Dijital Para Birimi e-CNY vs Visa

Çok uzun yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük ödeme devi olarak hizmet veren Visa, Pekin Kış Olimpiyatlarının da ödeme sağlayıcısıydı. Ancak, e-CNY‘nin devreye alınmasıyla işler değişti. Çin’in dijital para birimi e-CNY, Visa’nın tahtını bir bakıma salladı. The Wall Street Journal’ın haberine göre, ödemelerin dijitalleşmesi, Alipay ve WeChat gibi Çinli devlerin desteğiyle oldukça popüler bir konuma yükseldi.

Dünyanın en kalabalık ülkesinde dijital ödemelerin kitlesel olarak benimsenmesi, nakit kullanımının pabucunu dama attı.

cinin dijital para birimi abd devi visayi zora sokuyor 2

Şimdi konuya yakın kaynaklardan gelen bilgilere göre, e-CNY, 2022 Pekin Olimpiyatları, bir dijital para birimi için şimdiye kadar yapılmış en büyük pilot uygulama. Etkinlik boyunca Visa logosunun hemen yanında e-CNY logosunu görmek mümkün.

Şimdi bir de Visa tarafında bakalım. Visa, uzun zamandır Olimpiyat’ın sponsorlarından biri. Böyle etkinliklere üst düzey sponsor olmak, genellikle her birkaç dört yılda bir yüz milyonlarca dolarlık ödeme yapmak anlamına geliyor. Visa’nın da 2032 yılına kadar sürecek bir anlaşması var. e-CNY’nin Visa’yı gölgelemesiyle birlikte merak edilen soru, bu durumun sponsorluk anlaşması için bir ihtilaf oluşturup oluşturmadığı oldu. Ancak, Çin merkez bankası tarafından yönetilen Financial Times bunun bir ihtilaf olmadığı görüşünde.

Visa için bir dezavantaj da bu yılki oyunlara yabancı turistlerin daha az katılıyor olması. Çok sayıda yerli seyircinin olması da e-CNY kullanımını artırıyor.

İddialara göre, geçtiğimiz Cuma günü Pekin Olimpiyatları‘nın açılış töreninin yapıldığı Bird’s Nest stadyumundaki mağazalarda Visa’nın ağı aracılığıyla e-CNY‘de çok daha fazla işlem yapıldı. Bir satış noktasında Visa ve e-CNY geçiyorsa, tüketiciler çoğunlukla e-CNY ile ödeme yapmayı seçiyor.

Visa tarafında ise şimdilik bu konuyla ilgili resmi bir açıklama yok. Ancak WSJ‘de yer alan habere göre, şirketin yöneticileri Çin hükümetini kızdırmaktan biraz çekiniyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Hazal Orta

Hazal, 1990 yılında, ailenin tek çocuğu olarak, İstanbul’un Fatih ilçesinde doğdu. Hayatının ilk 18 yılını İstanbul’da geçirdikten sonra üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği okumak için Isparta’nın yolunu tuttu. Eğitim hayatı boyunca yalnızca stajlarda turizm sektörüyle ilgilendi. Üniversite eğitiminin ilk yıllarında Work&Travel programıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde üç aylık bir turizm deneyimi elde etti ve bu kariyerini, burada noktaladı. Eğitimi boyunca hiçbir gün bile turizmde bir kariyer hedeflemediği için okul biter bitmez kendine yeni bir çıkış aradı. Yazmaya ve yazılı basını takip etmeye olan ilgisiyle birlikte de kendini bilgisayar başında haber yazmaya çalışırken buldu. Editörlük kariyerine 2012 yılında, otomobil haberleri yazmaya çabalayarak başlayan Hazal, kariyerinin ilk yıllarında hem haberciliğin hem de dijital yayıncılığın dinamiklerini öğrenmeye başladı. SEO kelimesiyle tanışması da bu yıllara dayanıyor. Yaklaşık 6 yıl boyunca yerli ve yabancı basını yakından takip ederek en doğru bilgiyi, hızlı ve sade bir şekilde okurlarla buluşturmanın ne kadar önemli olduğunu öğrendi. 6 yıllık bu otomotiv haberleri geçmişinin ardından ise soluğu teknoloji basınında aldı. Teknoloji basınındaki kariyerine Yazı İşleri Müdürü olarak başlayan Hazal, içerik üretiminin yanında yönetimi konusunda da önemli deneyimler elde etti. Bu süreçte hem teknoloji hem de otomotiv basınındaki bazı dergilerde de Yazı İşleri Müdürü ve Editör olarak görev alarak, basılı yayınlara dair de tecrübeler edindi. Farklı ekiplerle ve farklı sektörlerde çalışmanın çok yönlülüğe önemli katkılar sağladığını düşünen Hazal, yeni dönemde ise uzun suredir heyecan duyduğu blockchain teknolojisine daha fazla ilgi göstermeye başladı ve kariyerine de, teknolojiyle olan dirsek temasını kesmeden, bu doğrultuda devam etmeye karar verdi. Teknolojinin kanatları altındaki blockchain, NFT ve kripto para terimlerine aşina olan Hazal’ın yolu da böylelikle Kriptomeda ile kesişmiş oldu. BTCHaber.com'da Yönetici Editör görevini üstlenen Hazal, yazmaya bu çatı altında devam ediyor. Boş zamanlarında farklı alanlarda okumalar yapan Hazal, iyi yazmanın çok okumaktan geçtiğine inanıyor. Bilgisayar başından kalktığında ise soluğu dijital içerik platformlarında alıyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala