bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,609.04 3.84%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,131.06 3.68%
bnb
BNB (BNB) $ 609.01 0.51%
solana
Solana (SOL) $ 145.11 7.60%
xrp
XRP (XRP) $ 0.520728 3.12%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.469732 4.01%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150297 5.79%

Çin Merkez Bankası Yetkilisi: Tamamen Anonim Bir CBDC Söz Konusu Değil

cin merkez bankasi yetkilisi tamamen anonim bir cbdc soz konusu degil

Çin Merkez Bankası yetkilisi Mu Changchun, merkez bankası dijital para birimleri hakkında açıklamalarda bulundu. Cumartesi günü katıldığı bir forumda konuşan Changchun, tamamen anonim bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) piyasaya sürmenin söz konusu olmadığını söyledi.

Çin’in merkez bankası Çin Halk Bankası’nın (PBoC) Dijital Para Araştırma Enstitüsü başkanı Mu Changchun, Çin’in oluşturmaya çalıştığı CBDC tasarımının merkezinde “kontrol edilebilir anonimlik” olduğunu kaydetti. Dijital yuanın sadece bir ödeme yöntemi olmayacağını söyleyen yetkili, ilk kez söz konusu CBDC’nin bir finansal gözetim aracı olarak kullanımını açık bir şekilde onayladı:

“CBDC’nin anonimliğinin ön koşulu, risk kontrollü ve sınırlı olmasıdır. Tamamen anonim bir CBDC pratik değildir. Kontrol edilebilir anonimlik uluslararası fikir birliğine dayanıyor. Kara para aklama, terörle mücadele finansmanı ve vergi kaçakçılığı önleme amaçlarını karşılamayan herhangi bir tasarım basitçe veto edilecek.”

Kontrol edilebilir anonimlik özelliği, mahremiyetin sadece kullanıcıların kendi aralarında gerçekleştirdiği işlemlerde geçerli olduğu anlamına geliyor. Ancak bu işlemlerin ayrıntıları, merkez bankası veya düzenleyiciler tarafından görülebiliyor.

Changchun, dijital yuanın aşırı kullanıcı mahremiyetine odaklanması ve suç faaliyetlerini gözetleme özelliğini görmezden gelmesi durumunda ciddi sonuçlar yaratabileceğini belirtti. Yetkili, düzenleyici çevreler tarafından sıklıkla dile getirilen yasadışı kullanım durumuna vurgu yaptı ve Tether’ın USDT’sinin ve Bitcoim’in uyuşturucu ticareti, çevrim içi kumar ve yasa dışı ekonomik faaliyetlerden elde edilen gelirleri aklamada yaygın olarak kullanıldığını ifade etti.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Dilek Sarı

Dilek, 1992 yılında İzmir’de doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimini İzmir’de tamamladı ve 2010 yılında Adnan Menderes Üniversitesi Sosyoloji bölümüne başladı. 2014 yılında buradan mezun olan Dilek, alanda kalmak ve akademik çalışmalar yürütmek amacıyla aynı yıl Ege Üniversitesi Genel Sosyoloji ve Metodoloji anabilim dalında yüksek lisans eğitimine başladı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala