bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,064.16 3.61%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,140.91 3.41%
bnb
BNB (BNB) $ 611.45 0.20%
solana
Solana (SOL) $ 146.75 6.71%
xrp
XRP (XRP) $ 0.526232 3.61%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.471765 5.28%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150489 6.91%

CFTC Nedir?

cftc nedir

CFTC, Amerika Birleşik Devletleri’nin belirli piyasalarını düzenleyen bağımsız bir denetleme kuruluşu olarak biliniyor. Commodity and Futures Trading Commission ifadesinin baş harfleriyle oluşturulan CFTC, kullanıcıların güvenliği için faaliyet veriyor diyebiliriz. Peki kripto paralarla CFTC’nin nasıl bir ilişkisi olabilir. CFTC adlı kuruluş Bitcoin’e (BTC) yönelik yapacağı düşünülen düzenlemelerle kripto para topluluğunda isminden daima bahsettirmeyi başardı. Bu içerikte CFTC’den ve kripto paralar ile olan ilişkisinden bahsedeceğiz.

CFTC’yi güzel Türkçemize Emtia ve Vadeli İşlemler Komisyonu şeklinde çevirmek yanlış olmayacaktır. Amerika Birleşik Devletlerindeki belirli finansal işlemleri denetleyen ve düzenleyen bu kuruluş oldukça uzun bir süredir Amerikan vatandaşlarına hizmet veriyor. CFTC ilk defa faaliyetlerine başladığında vadeli işlemler genellikle tarımsal faaliyetlerle ilişkilendirilmiş emtialar üzerinde yürütülüyordu. Ancak modernleşen dünyamıza teknoloji iyice dahil oldukça bu finansal işlemler de daha karmaşık hale geldi. Öyle ki bugün Bitcoin (BTC) vadeli işlemlerinden söz ediyoruz. BTC vadeli işlemlerinin ne demek olduğuna yönelik hazırladığımız içeriklerden konu hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

CFTC

CFTC komisyonu çeşitliliği artış gösteren türev piyasalarında kullanıcıların güvenliğini ve piyasaların verimliliğini sağlamakla yükümlü. Finans alanındaki gelişmeleri takip eden ve vatandaşlarının mali güvenliklerini temin etmeye gayret eden bu kuruluş birden bire yepyeni bir kavramla karşı karşıya kaldı. Tüm dünyanın konuşmaya başladığı bu yenilik gittikçe büyüyor ve hakkında çok sayıda tartışma çıkmasına neden oluyordu. Üstelik çok sayıda kullanıcının bu yeni finansal ürünü benimsemesi ve hatta bazen de bu ürüne bilinçsiz yatırımlar yapması, CFTC gibi düzenleyici kuruluşların dikkatini çekti. Elbette ki küresel finansal sistemin gündemine bomba gibi düşen Bitcoin’den bahsediyoruz. BTC’nin ismi yasadışı faaliyetlerle ilgili ödemelere de karışınca CFTC gibi kuruluşlar da konuyu iyiden iyiye araştırmaya gayret etti.

CFTC Tarihi

ABD Emtia ve Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) henüz teknolojinin yaygın olmadığı ve hisse senetlerinin yaygın bir şekilde alınıp satıldığı yıllarda kuruldu. O yıllarda hisse senedi alıp satmak şimdiki imkanların yoksunluğunda ve çok farklı bir şekilde gerçekleşiyordu. Kullanıcıların güvenliğinin tesis edilmesi için kurulan CFTC o gün bugündür bu amaca hizmet etmek için faaliyetlerini sürdürüyor. Bu komisyon ilk olarak 15 Nisan 1975 tarihinde çalışmalarına başladı. Komisyonun kendi web sayfasında yer alan verilere göre kuruluşun tarihinin 1848 yılına dek uzandığı belirtiliyor. 19. yüzyılın ortalarına denk gelen bu tarih farklı bir dünyayı farklı imkanları ve farklı sosyolojik durumları konuşmayı gerektiriyor. Ancak o yıllarda da CFTC’nin üstlendiği misyonu gerçekleştiren kuruluşların olduğunu görüyoruz. Bu kuruluşlar zamanla evrilerek bugünkü CFTC haline dönüştü. Bu dönüşümün tüm detaylarına CFTC’nin kendi web sayfasında tüm ayrıntılarıyla yer verilmiş. Tarih boyunca ticarete konu olan değerler arasında tahıl ticaretinin yaygın olduğunu, şimdiki değerlerin son yıllarda gündeme geldiğini görüyoruz.

sec cftc

CFTC ve Kripto Paralar

ABD Emtia ve Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) tarih boyunca vatandaşlarının belirli finansal ürünler konusunda güvenli işlem yapmalarını sağladı. Piyasayı denetleyen ve düzenleyen bu kuruluş Amerika Birleşik Devletleri’nin kongresinde alınan bir karar doğrultusunda federal çapta hizmet vermek için kuruldu. Komisyon o gün bugündür kullanıcıların güvenliği adına faaliyetler yürütüyor. Kripto paralar büyük bir piyasa haline dönüşüp kullanıcıların sıklıkla işlem yaptığı bir tür finansal değer haline gelince bu alanda da düzenleme yapılması gündeme geldi.

Kripto paralar merkeziyetsizlik fikrine karşı çıkan bir yapıya sahip. Kullanıcılarına özgürlük getirerek onları daha iyi finansal işlemlerle buluşturmayı hedefleyen bu yenilikçi değerler maalesef zaman zaman kötü amaçlı kişiler tarafından suiistimal ediliyor. Bu gibi sonuçlardan rahatsız olan devletler de zaman zaman bu alana çeşitli niteliklerde düzenlemeler getirmeye çalışıyor. Bu konunun sıklıkla kripto para haberlerine konu olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu tür düzenlemelerde adı geçen finansal kuruluşlardan birisi de CFTC.

CFTC Düzenlemeleri

ABD Emtia ve Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) kripto paralar konusunda da birtakım düzenlemeler gerçekleştirdi. Dijital varlıklar adı altında bu değerleri tanıyan CFTC vatandaşlar için belirli konularda dikkatli olmaları adına ihtarlarda bulunuyor. Günümüzde büyümeye hızla devam eden kripto değerleri yok saymayan CFTC bu konuya ilişkin çeşitli bilgilendirmelere yer vermiş.

Commodity

Finansal teknolojiler tüm dünyada çeşitli yeniliklerin yaşanmasına neden oluyor. Hiç şüphesiz kripto paralar bu yeniliklerden en dikkat çekici olanı. Bulut madencilikten algoritmik alım satım işlemlerine varıncaya kadar bütün kavramlar CFTC çalışanları tarafından detaylı olarak inceleme altına alınmış. Konu hakkında vatandaşların bilgi sahibi olması ve bilgi eksikliğinden doğacak mağduriyetlerin yaşanmaması adına CFTC’nin web sayfasında çeşitli tanımlamalara yer verilmiş. CFTC’nin kripto paralar hususunda altını çizdiği konulardan birisi de vadeli işlemlerle ilgili. Bilindiği üzere vadeli işlemler yapısı itibariyle büyük risklere mahal verebiliyor. CFTC de bu gerçeğin farkında ver vatandaşları riskler konusunda uyarıcı birtakım ihtarlara yer vermiş.

CFTC, başta lider kripto para birimi Bitcoin (BTC) olmak üzere birçok konuda vatandaşları aydınlatıcı içeriklere yer vermiş. Komisyonun sitesinde Bitcoin hakkında hazırlanmış bir broşüre dahi rastlamak mümkün. Peki bu hamleleri ne şekilde yorumlayabiliriz. Aslına bakılırsa çok uzun yıllardır faaliyet veren ve insanlar tarafından itimat gören bir kuruluşun kripto paralara yönelik düzenlemeler yapması piyasanın olgun bir hale gelmesiyle sonuçlanabilir. Bilinçsizce ve bilgisizce yapılan yatırımlar esasında kripto para ekosistemine zarar veriyor. CFTC de tam olarak bu eylemlerin gerçekleşmesini istemiyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.






Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala