bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,298.23 3.76%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,136.19 2.93%
bnb
BNB (BNB) $ 597.84 2.09%
solana
Solana (SOL) $ 149.10 6.39%
xrp
XRP (XRP) $ 0.534076 3.26%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.477106 5.35%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.153409 4.93%

Bugün Web3’ü Öğrenmeye Başlamanız İçin 5 Neden

8296004

Bunu yazıyı okuyorsanız, muhtemelen en azından bir şekilde web’in temellerine aşinasınızdır. Ancak bilmediğiniz şey, web’in büyük bir dönüşümün ortasında olduğudur. İnternet ile etkileşim şeklimiz değişiyor ve Web3 adı verilen yeni bir teknoloji bu değişimin tam da merkezinde yer alıyor.

Web3, merkezi olmayan bir web’in ortaya çıkmasını sağlayan bir dizi protokol ve teknolojidi bütünüdür. Bu, hükümetler veya şirketler gibi merkezi otoritelere güvenmek yerine, Web3 kullanıcılarının birbirleriyle doğrudan etkileşime girebileceği ve sınırların ortadan kaldırılacağı anlamına gelir. Bunun artan güvenlik, mahremiyet ve sansüre karşı direnç gibi bir dizi avantajı vardır.

Eğer ki Web3’e aşina değilseniz, şimdi öğrenmenin tam zamanı. İşte Web3 hakkında bugünden öğrenmeye başlamanız için beş neden:

gettyimages 909908760 custom 681

1. Web değişiyor

İnternet ile etkileşim şeklimiz gün geçtikçe değişiyor. Giderek daha fazla insan Web3 üzerinde çalışan merkezi olmayan uygulamaları (dApp’ler) kullanıyor. Bu dApp’ler, Ethereum gibi platformların üzerine inşa edilmektedir ve kullanıcıların merkezi aracılara ihtiyaç duymadan doğrudan birbirleriyle etkileşim kurmasına olanak tanır. Dolayısıyla, daha özgür bir internetin temellerini oluşturmaktadır.

2. Web3 daha güvenli

Web3 merkezi olmadığı için güvenlik tehditlerine karşı daha dirençlidir. Bilgisayar korsanları tarafından istismar edilebilecek tek bir hata noktası yoktur. Ek olarak, Web3 kullanıcıları verileri üzerinde tam kontrole sahiptir ve bunları kiminle paylaşacaklarını seçebilirler. Yani artık güç merkezi otoritelerde değil, sizde. Verileriniz üzerindeki tek söz sahibi yalnızca sizsiniz ve bu değiştirilemez bir gerçek.

3. Web3 daha özeldir

Web3 ayrıca geleneksel web’den daha özeldir. Facebook gibi merkezi bir hizmet kullandığınızda, verileriniz şirket tarafından kontrol edilen sunucularda saklanır. Dolayısıyla verileriniz, başkalarının sahip olduğu verilere dönüşür. Ancak web3 ile verileriniz merkezi olmayan bir bilgisayar ağında depolanır ve bu da şirketlerin verilerinizi görmesini ve satmasını çok daha zorlaştırır. Bu da size web içerisinde özel bir alan sunar.

4. Web3 sansüre daha dayanıklıdır

Web3’ün bir diğer avantajı da sansüre daha dayanıklı olmasıdır. Ağı kontrol eden merkezi bir otorite olmadığı için herhangi birinin içeriği sansürlemesi veya engellemesi çok zordur. Bu, web3’ü özgür konuşma ve açık diyalog için ideal bir platform haline getirir.

5. Değişimin bir parçası olabilirsiniz

Son olarak, web3 hakkında bilgi edinerek değişimin bir parçası olabilirsiniz. Geleneksel web, birkaç dev şirket tarafından merkezileştirilir ve kontrol edilir. Ancak web3 ile herkes, bu yeni merkezi olmayan web’in oluşturulmasına katılabilir. Herkes bu sürecin bir parçası olabilir, katkıda bulunabilir, paylaşabilir, konuşabilir ve kendisi olabilir.

Dolayısıyla, eğer Web3’e aşina değilseniz, şimdi bu devrim niteliğindeki teknolojiyi öğrenmeye başlamanın tam zamanı. Web3, geleneksel web’e göre birçok avantajı olan, internet ile etkileşim kurmanın yeni bir yolu. Web3 hakkında bilgi edinerek değişimin bir parçası olabilir ve yeni merkezi olmayan web’in oluşturulmasına yardımcı olabilirsiniz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sinancan Öztürk

Sinancan Öztürk, 19 Nisan 2001 tarihinde İstanbul’da doğdu. Küçüklüğünde her kitabı ayrı bir evren olarak gören Sinancan, bir gün kendi evrenlerini yaratmaya karar verdi ve zihninde dolup taşan karakterleri sayfalara dökmeye başladı. Çizgi romanlara fazlasıyla sevgi gösterdi ve geceleri kozmoloji belgeselleri izlemekten büyük keyif duydu.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala