bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,323.23 3.05%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,146.21 1.91%
bnb
BNB (BNB) $ 605.83 0.35%
solana
Solana (SOL) $ 149.48 4.29%
xrp
XRP (XRP) $ 0.531173 3.42%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.47865 4.69%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.153156 4.59%

Borsaya Temettü için Yatırım Yapmak Ne Demektir?

hisse senedi temettü aysel gündoğdu

Temettü, kâr payı demektir.

Hisse senedi sahibi olmanın iki getirisi vardır. Birisi hisseyi alıp satarak kazanılan getiri, diğeri ise yatırım yapılan şirkete ortak olmaktan gelen kâr payıdır.

Ülkemizde hisse yatırımı denildiğinde genellikle trading (al-sat) işlemlerinden kaynaklanan getiri akıllara gelir. Temettü geliri pek bilinmez. Bunda hem yatırımcının hem de şirketlerin payı var. Borsa İstanbul’a kayıtlı şirketlerin çoğu düzenli kâr payı dağıtmıyor. Düzenliyi bırakın kâr payı dağıtmıyor. Diğer yandan yatırımcı da elinde hisse tutmayı istemiyor. Ülkemizde yatırımcının bir hisseyi elinde tutma süresi ortalama 13 gün iken bu süre ABD’de 13 ay.

Temettü, bir şirkete ortak olmanın getirdiği en doğal haktır.

Sermaye piyasamızın gelişmesi için temettü için yatırım yapan yatırımcı sayısının artması, bu sayının artması için de temettü dağıtan borsaya açık şirket sayısının artması gerekir.

BIST’te hangi hisseler temettü vermektedir?

Bir şirket borsada düzenli temettü dağıtıyorsa yatırımcının güvenini kazanmış demektir. Aslında Borsa’ya kayıtlı tüm şirketler temettü dağıtsa iyi olur. Ama bizdeki şirketler genellikle büyüme aşamasında ve sermayeye ihtiyacı var. Bu yüzden temettü dağıtamıyorlar. Peki dağıtanları nasıl takip edeceğiz? Bunun net bir listesi yok maalesef. Önceden temettü dağıtacak şirketlerin bir analizi yapılmıyor Borsa İstanbul tarafından. Ancak son 3 yılda nakit temettü dağıtmış şirketlerin oluştuğu BIST Temettü Endeksi ve BIST Temettü 25 Endeksi elimizdeki en önemli işaret. Ne var ki bu şirketlerin geçmiş dönemlerde temettü dağıtmış olması gelecek yıllarda da dağıtacağı anlamına gelmiyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Aysel Gündoğdu

Doç. Dr. Aysel GÜNDOĞDU, 1985 yılında doğdu. İlköğretim ve liseyi İzmir’de bitirdi. 2007 yılında Marmara Üniversitesi Sermaye Piyasası Bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Öğrenciliği esnasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda staj yaptı. 2007–2010 yılları arasında finans sektöründe analist olarak çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala