bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 71,238.09 2.72%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,593.20 2.00%
bnb
BNB (BNB) $ 585.61 1.99%
solana
Solana (SOL) $ 187.93 2.55%
xrp
XRP (XRP) $ 0.622411 0.92%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.655717 2.15%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.217181 16.92%

Borsada İki Yeni Düzenleme: Yarın İşleme Açılması Bekleniyor

borsada iki yeni duzenleme yarin isleme acilmasi bekleniyor

Kahramanmaraş depremlerinin ardından kapatılan Borsa İstanbul’un yarın açılması öngörülüyor. Borsa İstanbul, 10 ili vuran depremler sonrası yaşanan sert düşüşlerle birlikte kapatılmıştı. Depremden etkilenen bölgelerdeki 381 bin 483 hisse senedi yatırımcısı bulunuyordu. Bu rakam toplam yatırımcı sayısının yüzde 10’una karşılık geliyor. Borsa için kapatılma kararı depremin üçüncü gününde alınırken, bu sürede şirketlerin değer kaybı 800 milyar TL’yi aştı. 8 Şubat’ta açıklanan karar ile borsa 5 iş günü kapatıldı. Uzmanlar borsanın yarın işleme açılmaması gerektiğini belirtiyor. Borsa Uzmanları Derneği, kapalılık süresinin en az 5 gün daha uzatılması için çağrı yaptı.

borsada iki yeni duzenleme yarin isleme acilmasi bekleniyor2

Borsa İstanbul’da İki Yeni Düzenleme

Borsa İstanbul’un yarın işleme başlaması beklenirken, açılış öncesi iki yeni karar alındı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dün akşam Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Borsa İstanbul yetkilileriyle kritik bir toplantı gerçekleştirdi. Bu toplantının ardından bakanlık, borsada işlem gören şirketlerin hisse geri alımlarının artırılmasına yönelik vergi muafiyeti sağlanması için harekete geçti. Borsaya kote şirketlerin halihazırda yüzde 15 olan stopaj vergisini ödemeden hisselerini geri alabilmesi öngörülüyor.

BES’te Devlet Katkısı Yönetmeliğinde Değişiklik

Diğer yandan bireysel emeklilik sisteminde devlet katkısına ilişkin değişiklik yapıldı. Buna göre hisse senetlerinde devlet katkısı oranı yüzde 10’dan yüzde 30’a yükseltildi. Yönetmelikte yapılan düzenlemeyle, tek bir hisse senedine nakden ödenen devlet katkısı fon portföyünden yapılabilecek yatırım oranı sınırı yüzde 1’den yüzde 5’e çıkarıldı. Devlet katkısının TL cinsi borçlanma araçlarında değerlendirilme şartı yüzde 70’ten yüzde 50’ye indirildi. Nakden ödenen devlet katkısı fon portföyünün menkul kıymetlerdeki payı ise 20’den yüzde 15’e düşürüldü. Yönetmeliğe eklenen geçici maddeye göre, belirlenen portföy sınırlamalarına bugünden itibaren en geç 10 gün içinde uyum sağlanması zorunlu olacak.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala