bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 61,365.44 0.33%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,971.86 0.88%
bnb
BNB (BNB) $ 534.18 0.55%
solana
Solana (SOL) $ 133.09 0.16%
xrp
XRP (XRP) $ 0.481779 2.59%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.439432 1.57%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.144994 1.51%

Borsa İstanbul’da Endeksler

borsa istanbulda endekslera

Endeks, belirli bir yatırım aracının performansını ölçmek için kullanılan göstergelerdir. Bu endekslerin önemli bir kısmı Borsa İstanbul tarafından oluşturulur. Bazen de şirketler kendi endeksini Borsa İstanbul’a hesaplattırabilirler. Böylelikle kendi kriterlerine göre oluşturdukları hisselerin bulunduğu sepetin toplam performansını günlük takip edebilirler. Örneğin; İş Bankası İştirakleri Endeksi, Borsa İstanbul’da işlem gören, Türkiye İş Bankası A.Ş. ve iştiraki şirketlerin paylarından oluşur. Böylelikle İş Bankası kendi grubundaki şirketlerin performansını bu endeks ile hesaplamış olur. 

Yatırımcıların piyasanın genel gidişatı hakkında kolay ve hızlıca bilgi sahibi olması sağlama işlevi açısından endeksler önemlidir. Bu endekslerin yönüne bakarak piyasa ya da endeksin içeriğindeki yatırım araçları hakkında yorum yapılır. Örneğin BIST Temettü endeksine bakarak borsada temettü dağıtan şirketlerin ortalama fiyat yönü gözlemlenebilir. Bu yönü ile endeksler, bir çeşit sinyaldir. Borsa İstanbul’da işlem gören çok sayıda endeks vardır. Bu endeksleri ve kapsamlarını aşağıdaki tabloda detaylıca görebilirsiniz. 

Borsa İstanbul Endeks Türleri ve Kapsamları

Endeks TürüKapsamı
BIST 100 Endeksi Borsa İstanbul Pay Piyasası için temel endeks olarak kullanılmaktadır. Yıldız Pazar’da işlem gören şirketler arasından seçilen 100 paydan oluşmakta olup BIST 30 ve BIST 50 endekslerine dahil payları da kapsar. 
BIST 50 Endeksi Yıldız Pazar’da işlem gören şirketler arasından seçilen 50 paydan oluşmakta olup BIST 30 endeksine dahil payları da kapsar. 
BIST 30 EndeksiYıldız Pazar’da işlem gören şirketler arasından seçilen 30 paydan oluşur. 
BIST 50-30 EndeksiBIST 50 Endeksine dahil olup BIST 30 Endeksinde yer almayan 20 paydan oluşur. 
BIST 100-30 EndeksiBIST 100 Endeksine dahil olup BIST 30 Endeksinde yer almayan 70 paydan oluşur. 
BIST Likit Banka Endeksi Yıldız Pazar’da işlem gören şirketler arasından seçilen,  Günlük Ortalama İşlem Hacmi yüksek banka paylarından oluşur. 
BIST Banka Dışı Likit 10 Endeksi Yıldız Pazar’da işlem gören şirketler arasından seçilen,  Günlük Ortalama İşlem Hacmi yüksek banka olmayan 10 şirket payından oluşur.
BIST Kurumsal Yönetim Endeksi Yıldız Pazar, Ana Pazar ve Alt Pazar’da işlem gören ve belirlenmiş asgari kurumsal yönetim derecelendirme notuna sahip olan şirketlerin paylarından oluşur. 
BIST Tüm EndeksiYıldız Pazar, Ana Pazar ve Alt Pazar’da işlem gören şirketlerin paylarından oluşur. 
BIST Tüm-100 Endeksi BIST Tüm Endeksine dahil olup BIST 100 Endeksinde yer almayan paylardan oluşur. 
BIST Sektör ve BIST Alt Sektör EndeksleriYıldız Pazar, Ana Pazar ve Alt Pazar’da işlem gören şirketlerin paylarından oluşur. 
BIST Yıldız EndeksiYıldız Pazar’da işlem gören şirketlerin paylarından oluşur. 
BIST Ana EndeksiAna Pazar’da işlem gören şirketlerin paylarından oluşur. 

BIST Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıkları Endeksi 
Yıldız Pazar, Ana Pazar ve Alt Pazar’da işlem gören menkul kıymet yatırım ortaklıklarının paylarından oluşur. 
BIST Şehir Endeksleri Yıldız Pazar, Ana Pazar ve Alt Pazar’da işlem gören ve ana üretim/hizmet faaliyetlerinin gerçekleştiği ya da şirket merkezinin bulunduğu şehre göre gruplandırılmış paylardan oluşur. Holdingler hariç mali sektörde faaliyet gösteren şirketler ile perakende ticaret sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin payları kapsam dışındadır. 
BIST Temettü Endeksi Yıldız Pazar, Ana Pazar ve Alt Pazar’da işlem gören ve son 3 yılda nakit temettü dağıtan şirketlerin paylarından oluşur. 
BIST Temettü 25 Endeksi BIST Temettü Endeksinde yer alan ve değerleme günü itibarıyla temettü verimlerine göre büyükten küçüğe doğru yapılan sıralamada ilk 2/3’lük dilimde yer alan ve Ortalama piyasa değeri en büyük olan 25 paydan oluşur. 
BIST Halka Arz EndeksiHalka arz edilerek, Yıldız Pazar, Ana Pazar ve Alt Pazar’da işlem görmeye başlayan şirketlerin paylarından oluşur. 
BIST KOBİ Sanayi Endeksi Yıldız Pazar, Ana Pazar ve Alt Pazar’da işlem gören sanayi şirketlerinden, KOBİ olanlardan belirlenen çalışan sayısı hariç, yıllık net satış hasılatı veya mali bilanço büyüklüğü şartlarından herhangi birisini sağlayanların paylarından oluşur. 

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Aysel Gündoğdu

Doç. Dr. Aysel GÜNDOĞDU, 1985 yılında doğdu. İlköğretim ve liseyi İzmir’de bitirdi. 2007 yılında Marmara Üniversitesi Sermaye Piyasası Bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Öğrenciliği esnasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda staj yaptı. 2007–2010 yılları arasında finans sektöründe analist olarak çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala