bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,632.05 4.30%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,092.70 5.34%
bnb
BNB (BNB) $ 607.49 1.36%
solana
Solana (SOL) $ 144.36 8.58%
xrp
XRP (XRP) $ 0.517184 5.39%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.465346 6.42%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.148217 8.30%

Borç Tavanı Krizi Bitcoin’e Bakışı Değiştirir Mi?

Borc Tavani Krizi Bitcoine Bakisi Degistirir Mi2

ABD’de Temsilciler Meclisi, borç tavanını kaldırmaya yönelik tasarıyı kabul etti. Meclis’te alınan kararın ardından piyasalar nefes aldı. Anlaşmanın sağlanamaması halinde 5 Haziran’da temerrüde düşüleceği belirtilmişti. Uzmanlar, ABD’de temerrüt riskinin karşılıksız varlıklara olan güveni pekiştireceğini ifade etti. Borç tavanı krizini değerlendiren Blackrock CEO’su Laurence Fink, ABD dolarına olan güvenin azalabileceğini ifade etti. Bazı analistler ise borç tavanı krizinin Bitcoin’e bazı avantajlar sağlayabileceğini belirtti.

Borc Tavani Krizi Bitcoine Bakisi Degistirir Mi4

Borç Tavanı, Bitcoin’i Nasıl Etkiler?

Blackrock CEO’su Laurence Fink, borç tavanının doları olumsuz etkileyebileceğini söyledi. Deutsche Bank’ın düzenlediği konferansta konuşan Fink, en az iki ay daha faiz artırımı beklediğini ifade ederken, enflasyonun düştüğüne dair kanıt göremediğini söyledi. Borç tavanı krizinin çözüme ulaşacağını belirten Fink, “ABD rezerv para statüsünü tehlikeye atıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Diğer yandan kripto yatırımcıları, enflasyon ve borç korkuları nedeniyle Bitcoin’e olan ilginin artabileceğini ifade ediyor. eToro analisti Josh Gilbert, yatırımcıların mevcut finansal sistemin dışında güvenli liman varlıkları arayabileceğini belirtti. Gilbert, borç tavanı anlaşmasının Bitcoin’e fayda sağlayacağını kaydetti. Fineqia International analisti Matteo Greco ise BTC’deki aşağı yönlü baskının ABD’deki borç korkusundan kaynaklandığı vurguladı. Diğer yandan Gilbert’e göre Fink’in faiz tahminlerinin gerçekleşmesi halinde BTC’de sert düşüşler yaşanabilir.

BTCHaber‘e değerlendirmelerde bulunan İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan, sınırlı sayıda kripto varlık açısından altında olduğu gibi karşı taraf riski taşımamanın getirdiği avantajların ön plana çıkabileceğini söylemişti Manukyan’a göre ABD hükümetinin tahvil ödeyememesi dünyadaki her şey de karşı taraf riski olduğunu ortaya koyuyor. Manukyan, “Hukuki bir belgeye dayanmayan iki varlık var. Bunlardan birisi uzun süredir bilinen bir varlık olan altın, diğerinin de Bitcoin olduğuna dair inancımız var. Bu inancı pekiştirecek gelişmelerden birisi olur” ifadelerini kullanmıştı.

ABD’de borç tavanına ilişkin tasarı ilk durak olan Temsilciler Meclisi‘nde onaylandı. Tasarı, Senato’da onaylandıktan sonra ABD Başkanı Biden tarafından imzalanacak. Tasarı kapsamında borç limiti 1 Ocak 2025’e kadar askıya alınacak. ABD’nin 31,4 trilyon dolarlık borç tavanına ocak ayında ulaşılmıştı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala