Birleşmiş Milletler (BM), hazırladığı son raporda, hükümetlerin küresel borcunu hesapladı. Hazırlanan rapora göre küresel kamu borcu rekor kırdı.
Küresel Kamu Borcu 92 Trilyon Dolara Ulaşarak Tarihi Zirve Yaptı
Birleşmiş Milletler‘in son raporuna göre, küresel kamu borcunun 2022’de tarihi bir seviye olan 92 trilyon dolar seviyesine ulaştı. Bu artış, özellikle COVID-19 salgınıyla mücadele gereği hükümetlerin borçlanmasından kaynaklandı ve gelişmekte olan ülkeler üzerinde yoğun bir baskı oluşturdu.
Yaklaşmakta olan G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısı öncesinde gün içinde paylaşılan rapor, son iki on yılda iç ve dış borçların beş katına çıkarak ekonomik büyüme oranını aştığını gösterdi. Bu süre zarfında, gayrisafi yurtiçi hasıla yalnızca üç katına çıktı. Konu hakkında açıklama yapan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres şu ifadeleri kullandı:
Piyasalar belki henüz acı hissetmiyor. Ancak insanlar bu acıyı yaşıyor. Dünyanın en fakir ülkelerinden bazıları, borçlarını ödemek ile halklarına hizmet vermek arasında tercih yapmak zorunda.
Bununla birlikte rapora göre, gelişmekte olan ülkelerin küresel kamu borcundaki payı neredeyse yüzde 30 ve bu borcun yüzde 70’i Çin, Hindistan ve Brezilya tarafından oluşturuluyor. 59 gelişmekte olan ülkenin borç/GSYİH oranı yüzde 60’ın üzerinde ki bu, yüksek borç seviyesi anlamına geliyor. Raporda ayrıca şu ifadelere yer verildi:
Finansmana erişimin sınırlı olması, borçlanma maliyetlerinin artması, para birimlerinin değer kaybetmesi ve yavaş ekonomik büyüme nedeniyle, borç, gelişmekte olan ülkeler için büyük bir yük haline gelmekte.