bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,051.16 3.98%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,129.84 4.70%
bnb
BNB (BNB) $ 610.13 0.44%
solana
Solana (SOL) $ 145.95 8.36%
xrp
XRP (XRP) $ 0.521164 4.39%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.472398 5.13%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150604 7.37%

Bloomberg: Rusya, SWIFT Engelini Kripto İle Aşabilir

bloomberg rusya swift engelini kripto ile asabilir2

Ekonomi alanında otorite sahibi olan New York merkezli medya organı Bloomberg, “Rusya SWIFT sisteminden çıkarılmayı dijital para ile aşabilir” diyerek bir tartışma başlattı. Ayrıca Çin’in, bu kararla bir avantaja sahip olacağı belirtildi.

Yazar Andy Mukherjee imzalı makalede, Rusya’ya “bir ceza olan” bu yaptırımın, “Çin’e, küresel ticaret ve finansta kendi merkez bankalarının paralarının dijital versiyonlarını tanıtma şansı” vereceği belirtildi.

Mukherjee’ye göre bu adım, doların nüfuzunu zayıflatacak. Yazar, ABD’nin global ekonomi üzerindeki hakimiyetinin SWIFT, CHIPS ve dolar ile sağlandığının altını çizerken kripto için de ayrıntılı bir yol gösterdi.

bloomberg rusya swift engelini kripto ile asabilir1

Bloomberg: Rusya SWIFT Kararını Çin Üzerinden Aşabilir

Öte yandan buna paralel olarak, yatırımcıların ABD ve Avrupa’nın Rusya’yı SWIFT’ten atmasının Çin’in sınır ötesi ödeme sistemine fayda sağlayacağına ve dijital para birimi gelişimini hızlandıracağına inanmasıyla Çin’e ait ödemeyle ilgili hisse senetlerinin pazartesi günü yükseldiği görüldü.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Batılı ülkelerin kararını “yasa dışı ve tek taraflı yaptırımlar” olarak adlandırarak uygulamaya karşı olduğunu yineledi.

Bloomberg makalesinde de, Çin merkez bankası tarafından geçen yıl yayınlanan bir rapora göre, dijital yuanın sınır ötesi kullanım için “teknik olarak hazır” olduğu belirtildi. Buna göre, şu anda pilot çalışmalardan geçmiş olan merkez bankasına ait kripto para biriminin devreye alınması gerekecek.

Çinli bir şirket ya da yönetici, dost bir alıcıya bir dolar stablecoin ödemesi ileterek bu engeli kolayca aşabilecek. Çin burada dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olarak öne çıkıyor. Rusya ise en büyük ekonomiler listesinde onbirinci sırada geliyor. Bu yüzden, dijital ruble kripto arenasında ezilebilir. Ancak geniş dolaşıma sahip bir üçüncü ülkenin dolara endeksli dijital para ile araya girmesi, sorunu ortadan kaldırır.

ABD, stablecoin firmalarının Çinlilerle iş yapmasını engellese bile, üçüncü bir ülkedeki varlıkların ABD tarafından düzenlenen işletmelere ödeme yapmak için bir kripto para borsasında dolar token’ları satın almasını engelleyemeyecek.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Hasan Selçuk Turan

Hasan Selçuk 1991’de Ankara’da doğdu. İlköğretim ve lise sürecini tamamlayana kadar burada hayatına devam etti. Lise yıllarından itibaren bilim-teknoloji ve medyaya ilgi duydu. 2010’da Galatasaray Üniversitesi’nde Felsefe bölümüne başlayan Hasan Selçuk, buradaki eğitimi esnasında ilgilendiği alanlara yönelik adımlar attı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala