bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,870.38 0.86%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,180.91 1.09%
bnb
BNB (BNB) $ 614.19 1.19%
solana
Solana (SOL) $ 147.58 1.29%
xrp
XRP (XRP) $ 0.529973 0.23%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.477791 0.17%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.153491 0.21%

Blockchain’lerin Karbon Ayak İzi Ölçüldü: En Azı Polkadot’ta

blockchainlerin karbon ayak izi olculdu en azi polkadotta

Yıllardır tartışma konusu olan çeşitli Blockchain’lerin enerji kullanımı konusunu bir araştırma şirketi mercek altına aldı. CCRI, en iyi ağlardan bazılarının tüketimindeki kesin farklılıkları ölçmeye çalıştı. Çalışmarın sonunda karbon ayak izi en az olan Blockchain ağı Polkadot çıktı.

Karbon Ayak İzi Konusunda Polkadot Önde

Bloomberg’de yer alan habere göre, kripto araştırma şirketi CCRI, Polkadot‘un en az karbon ayak izine sahip olduğunu tespit etti.

Buna göre, Cardano, düğüm başına en az enerjiyi kullanırken; işlem başına olarak bakıldığında Solana öne çıkıyor.

blockchainlerin karbon ayak izi olculdu en azi polkadotta1
Kaynak: Crypto Carbon Ratings Institute

Ulrich Gallersdörfer ve Lena Klaaßen ile Kripto Karbon Derecelendirme Enstitüsünden (CCRI) Christian Stoll’un raporu, Polkadot‘un, incelenen 6 hisse senedi blockchain arasında yılda en düşük toplam elektrik tüketimine ve toplam karbon emisyonuna sahip olduğunu gösterdi. 

Raporda, Cardano‘nun yılda düğüm başına en düşük enerjiyi ve Solana‘nın işlem başına en düşük elektriği kullandığı belirtildi. 

Rapor, Avalanche blok zinciri ile ilişkili olan Ava Labs tarafından yaptırılan araştırma ile ortaya kondu.

Blockchain teknolojisinin geleceğin temiz enerjili dünyasının neresinde olduğu sık sık bahis konusu oluyor. Elon Musk’ın başını çektiği tartışmalar ile hareketli geçen 2021 yılı sonrasında bu konu da alevlendi. Araştırmalar Polkadot’un daha temiz enerjili bir yapıya sahip olduğunu gösterdi.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Hasan Selçuk Turan

Hasan Selçuk 1991’de Ankara’da doğdu. İlköğretim ve lise sürecini tamamlayana kadar burada hayatına devam etti. Lise yıllarından itibaren bilim-teknoloji ve medyaya ilgi duydu. 2010’da Galatasaray Üniversitesi’nde Felsefe bölümüne başlayan Hasan Selçuk, buradaki eğitimi esnasında ilgilendiği alanlara yönelik adımlar attı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala