bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,314.84 0.87%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,565.77 1.45%
bnb
BNB (BNB) $ 609.14 3.69%
solana
Solana (SOL) $ 187.65 2.15%
xrp
XRP (XRP) $ 0.62075 1.46%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.647485 0.61%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.213722 8.34%

Blockchain ve Kripto Geliştiricileri için Programlama Dilleri

Blockchain ve Kripto Geliştiricileri için Programlama Dilleri

Günümüzce başta finans ve bankacılık olmak üzere birçok sektörde aktif olarak kullanılan ve hızla kullanımı artan Blockchain teknolojisi, mesleki anlamda da en çok aranan meslekler arasında yer alıyor. Bu noktada kendisini hem yazılımda hem de Blockchain alanında geliştirmek isteyenlerin aklına ilk gelen sorulardan birisi de “Blockchain için en iyi yazılım dili hangisi?” veya “Blockchain hangi programlama dili ile yazılır?” gibi sorular geliyor. Biz de sizler için Blockchain geliştiricilerin en aktif kullandığı yazılım dillerini sizler için derledik.

Blockchain Hangi Programlama Dili ile Yazılır?

Yazılım sektörü söz konusu olduğunda bu tarz bir sorunun çok daha mantıklı olmadığını baştan söyleyelim. Her programlama dili kendi içerisinde avantaj ve dezavantajlara sahiptir. Çoğu dil birbirine oldukça benzer ve kullanılan kütüphanele ile birlikte istenen uygulama geliştirilebilir. Burada ortaya çıkan ürünün mimarisi ve kodun kalitesi önemlidir.

Bir programlama dilinde uygulama yazmak diğerine göre daha kolay olabilir ancak başka bir yazılım dili çok daha verimli bir performans gösterebilir. Bu noktada listeye geçmeden önce “biri diğerinden daha iyidir” gibi bir algının anlaşılmaması gerektiğini belirtelim. (Bu noktada sıralamanın iyiden kötüye gibi sıralaması yoktur) Gelin Blockchain denilince akla ilk gelen programlama dilinden başlatalım.

Blockchain ve Kripto Geliştiricileri için Programlama Dilleri

Solidity

İlk olarak 2014’te ortaya çıktığından ve Ethereum’un Solidity ekibi tarafından geliştirildiğinden bu yana çok yol kat etti. Blockchain tabanlı hizmetler oluşturmak için yüz binlerce geliştiriciye sahip olan Solidity, beraberinde güçlü bir kütüphane desteği de sunuyor. En yaygın programlama dillerinden biri olan JavaScript’e benzeyen Solidity, JavaScript’in bir lehçesi olarak kabul edilebilir. JavaScript’i anlıyorsanız, Solidity’yi anlamanın da oldukça kolay olacaktır. Solidity ayrıca C++ ve Python programlama dilleriyle benzer özelliklere sahiptir.

Yüksek seviyeli bir dil olan b, akıllı sözleşmeler için Ethereum üzerinde merkeziyetsiz teknolojilerin yapılmasını mümkün kılar.

Blockchain ve Kripto Geliştiricileri için Programlama Dilleri 1 1

C++

C++, birçok kişi tarafından büyük ölçekli uygulamalar oluşturmak için en iyi dil olarak görülen nesne tabanlı bir programlama (OOP) dilidir. C dilinin bir üst kümesi olan C++, özellikle robotikte sıkça kullanılmaktadır. Java, C++’dan biraz daha basit ve öğrenmesi daha kolaydır ve ona C++’a göre başka avantajlar sağlayan özelliklere sahiptir. Ancak, her iki dil de önemli miktarda çalışma gerektirir.

Blockchain alanında ise oldukça sık kullanılan C++, Blockchain teknolojisinin belki de en önemli ürünlerinden birisi olan Bitcoin’in de yazıldığı dildir.

Blockchain ve Kripto Geliştiricileri için Programlama Dilleri

Python

Pek çok yeni yazılımcı, Python’u programlama dillerinden birisi olarak kullanmaktadır. Yeni başlayanlar için mükemmel olmak birçok niteliğe sahip olan bu programlama dili, diğer programlama dillerine kıyasla çok basit ve sindirilebilir söz dizimine sahip, üst düzey, genel amaçlı bir betik dilidir. Bu, nispeten hızlı bir şekilde öğrenmeyi ve ayrıntılarla uğraşmadan basit projeler oluşturmaya başlamayı kolaylaştırır.

Python ayrıca, yazılım geliştirme, veri analizi, makine öğrenimi, sunucu taraflı web geliştirme ve çok daha fazlası dahil olmak üzere dili hemen hemen her şeyi yapacak şekilde genişletmenize izin veren geniş kitaplık yelpazesiyle tanınır.

Söz konusu Blockchain sektörü olduğunda ise oldukça aktif olarak kullanılan Python, birçok projenin temelini oluşturmaktadır.

Blockchain ve Kripto Geliştiricileri için Programlama Dilleri 2

Java

Java da yeni başlayanlar oldukça uygun olan, yaygın olarak kullanılan başka bir genel amaçlı programlama dilidir. Sadece programlama sanatına ve bilimine harika bir giriş olmakla kalmaz, aynı zamanda her büyüklükteki şirkette (HubSpot dahil) en çok aranan dillerden biridir ve onu bir kariyer için sağlam bir temel haline getirir.

Java Sanal Makinesi, Java’nın hemen hemen her donanım ve işletim sisteminde çalışmasına izin vererek, onu dünyada en yaygın kullanılan programlama dilleri arasında yapar. En yaygın olarak, büyük ölçekli kurumsal uygulamalardan mobil uygulamalara kadar yazılım uygulamalarının arka uçlarında bulunur. Özellikle, Android işletim sistemi de Java tabanlıdır.

Java, Python’dan biraz daha dik bir öğrenme eğrisine sahip olsa da, kesinlikle yönetilebilir ve ilk kez programcılar için en iyi seçeneklerden biridir. Ek olarak Blockchain konusunda da en çok önerilen programlama dilleri arasında yer almaktadır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala