bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,785.36 1.15%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,170.03 1.32%
bnb
BNB (BNB) $ 616.80 1.34%
solana
Solana (SOL) $ 146.83 1.51%
xrp
XRP (XRP) $ 0.530782 0.27%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.475214 0.41%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.152876 0.00%

Blockchain Teknolojisi Şirketlere Rekabet Avantajı Sağlıyor

blockchain teknolojisi sirketlere rekabet avantaji sagliyor

Blockchain birçok sektörün gündeminde. Bu teknolojiyi en çok kullanması beklenen endüstrilerin başında ise finans geliyor. Haberimizdeki araştırma da finansın blockchain’le nasıl rekabet avantajı sağlayacağını ortaya koyuyor

Blockchain teknolojisiyle piyasada rekabet avantajı elde edilebileceği öne sürüldü. Bulut bilişim firması Oracle’ın yaptığı araştırmaya göre, blockchain gibi yıkıcı ve yenilikçi teknolojiler kullanılarak pazarda rekabet avantajını ele geçirmek mümkün görünüyor. Araştırma, bu teknolojilerin kullanılmaması halinde rekabette geri kalınacağı görünüşünü savunuyor.

10 yıl sonra başarı için blockchain gibi teknolojilere yatırım önemli

Oracle çalışmasında blockchain, AI, dijital asistanlar, ML (makine öğrenmesi) ve IoT (nesnelerin interneti) gibi yükselen teknolojilerin önemi ele alınıyor. Şirketlere önümüzdeki 10 yılda başarılı olabilmeleri için bu teknolojileri dikkatle takip etmeleri ve kullanmaları öneriliyor. Şirketin araştırmasından çıkan bazı rakamlara baktığımızda şu sonuçları görüyoruz: Örneğin, yeni teknololojilere yatırım yapan şirketler yıllık gelirlerini yüzde 80’e varan oranda artırabiliyor. Bununla birlikte araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 84’ü günümüzde yeni teknolojilerden en az birini kullandıklarını ifade ediyor.

Blockchain’le tedarik zincirindeki sahtecilikleri önlemek mümkün

Oracle’ın araştırmasında finans sektöründen katılımcıların görüşlerine de yer veriliyor. Buna göre, finans sektörü katılımcılarının yüzde 78’i blockchain kullanılarak tedarik zincirinde sahteciliğin önlenebileceğini düşünüyor. Bu noktaya ilişkin bir değerlendirme yapan Oracle Kıdemli Ürün Pazarlama Direktörü Emma Hitzke, “İşte, blockchain’in güzel tarafı bu. Sadece işlemi kimin yaptığını değil aynı zamanda işlemledeki tarafları da görebiliyorsunuz. Dolayısıyla sahtecilik yapmak neredeyse olanaksız” diyor. Öte yandan, aynı katılımcıların yüzde 77’si önümüzdeki 5 yıl içinde kendi şirketleri içindeki finansal tasdik işlemlerin tamamen otomasyon veya AI ile yapılacağını belirtiyor.

Finansal kuruluşların yüzde 36’sı blockchain’den faydalanıyor

Çalışmada finans kurumlarına blockchain’e yaklaşımları da soruldu. Buna göre, kurumların yüzde 30’u halihazırda blockchain’i projelerinde kullanıyor. Bununla birlikte yüzde 36’lık kesim önümüzdeki 12 ay içinde blockchain ile bir proje gerçekleştirmeyi planlıyor. Kurumların yüzde 17’si 12-24 ay içinde blockchain ile proje hayata geçirmeyi düşünürken, yüzde 12’lik bölüm araştırma aşamasında olduklarını ve 2 yıl ve daha sonraki dönem için bu teknolojiden faydalanmayı istediklerini belirtiyor. Yüzde 4’lik kesim de bu teknolojinin gündemlerinde olmadığını not ediyor.

Finans alanında blockchain en çok veri güvenliğinde kullanılıyor

Araştırmada finans kurumlarının blockchain’den en çok hangi alanda yararlandıkları da değerlendirildi. Çalışma finansçıların yüzde 58’inin blockchain’i en çok veri güvenliği (güvenlik açıkları ve hataları kontrol gibi) alanında kullandıklarını ortaya koyuyor. İkinci sırada yine yüzde 58 ile para transferi yer alıyor. Üçüncü sırada yüzde 49 ile ödeme ile ilgili sorunların çözümü ve dördüncü sırada yüzde 44’lük oranla akıllı sözleşmeler karşımıza çıkıyor. Beşinci sıradaysa yüzde 19 ile gümrükleme işlemleri bulunuyor.

Son olarak araştırmanın metodolojisine de bakalım: Oracle bu araştırmayı 19 Eylül 2019 – 16 Ekim 2019 tarihleri arasında yürüttü. Araştırmaya yıllık cirosu 100 milyon doların üzerinde bulunan 700 şirket katıldı. Çalışmada yer alan şirketler şu ülkelerden seçildi: ABD, Kanada, Hollanda, Suudi Arabistan, Almanya, Fransa, BAE, Avustralya, İngiltere, Hindistan, Singapur, Brezilya ve Meksika

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Kerem Fındık

Teknoloji alanında 10 yıldan fazla deneyime sahip bir gazetecidir. Okuma, araştırma ve yazmayı sevmekle beraber yeni teknolojiler, girişim ve girişimcilerle ilgili hikâyeler ilgisini çeker. Dijital ekonomiye yoğunlaşmanın yanı sıra cihazlar da ilgi alanına giriyor. İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu olan Kerem Fındık, sinema ve tiyatroyla ilgileniyor.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala