bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 69,955.74 1.01%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,536.70 1.17%
bnb
BNB (BNB) $ 608.41 2.97%
solana
Solana (SOL) $ 185.32 1.33%
xrp
XRP (XRP) $ 0.613487 1.64%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.640419 1.59%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.212126 5.71%

Blockchain Sigortacılığa Şeffaflık, Tasarruf ve Güven Getirecek

blockchain sigortaciliga seffaflik tasarruf ve guven getirecek

Blockchain sigortacılık sektöründe tek bir gerçek veri kaynağı sağlar ve böylece geleneksel veri dönüşümü veya entegrasyonlarına olan ihtiyacı ortadan kaldırır.

Birçok sektörde olduğu gibi veri sigorta endüstrisinin merkezinde yer alıyor. Ancak eski nesil ürün, süreç ve teknolojiler verilerin kalitesini bozuyor ve üstel büyüyen veri karmaşıklığı ve hacmiyle başa çıkamasa da kabul edilemeyecek kadar yüksek bir idarî yüke katkıda bulunuyor. Bu arada, sigortacılıktaki eski süreçlerin, diğer finansal hizmetler endüstrilerinin ortaya çıkardığı elektronik platformlardan ziyade hâlâ telefon ve e-posta etrafında dönmeye devam ettiğini belirtelim.

İşte, bu noktada blockchain teknolojisine dayanan platform, verilerin uygulamalar, sistemler ve taraflar arasında çoğaltılmasını ortadan kaldırabilir. Blockchain sigortacılık sektöründe tek bir gerçek veri kaynağı sağlar ve böylece geleneksel veri dönüşümü veya entegrasyonlarına olan ihtiyacı ortadan kaldırır. Bununla birlikte, bu teknoloji karşı tarafların mutabakat gibi israfa ve hataya açık süreçleri ortadan kaldırıyor. Ayrıca paylaşılan verilerin tartışılmaz tek bir görünümünün ortaya konması da garanti ediliyor.

Blockchain ile Sigortacılıkta Şeffaf Bir Gelecek

Ortak bir koordinasyona gereksinim bulunmayan bu sistem ile şahıs ya da şirketlere ait kayıtlar, doğruluk kontrolünden geçirilerek küresel bir bulut ortamında toplanıyor. Kesin ve ispatlanmış verilerin kayıt altına alındığı Blockchain, güvenirliği sayesinde bütün sektörlerde olduğu gibi sigortacılık için de büyük öneme sahip. Küresel bir dağıtım merkezi rolü üstlenen bu mekanizma; sigortacılık için işlemlerin daha hızlı, ekonomik, güvenli ve şeffaf yapılabileceği bir geleceğe işaret ediyor.

Blockchain’in Sigortacılıkta Kullanım Alanları

Bu teknolojinin sigortacılıkta belli başlı alanlarda kullanılabileceği düşünülüyor. Kısaca bu alanlardan bazılarına bakalım: Örneğin, sigortalama, sözleşme ve talep yönetimi gibi alanlarda, internet üzerinden birbirleriyle veri paylaşan nesnelerin interneti cihazlarıyla (IoT) şeffaf anlaşmalar yapılabileceği düşünülüyor. Ayrıca aracılara gereksinim duyulmamasıyla daha hızlı bir veri yönetimi yapılarak maliyet avantajları elde edileceği görüşü bulunuyor.  Öte yandan, trafik sigortası gibi hasar yönetimi yapılması gereken durumlarda en doğru şekilde tespit sürecinin yönetilerek ödemelerin hızlanacağı iddia ediliyor. Bununla birlikte, doğruluğu ispatlanabilir işlem altyapısı sayesinde hatalı veri iletilmesinin önüne geçilmesi ve suistimal tespitinin sağlanması planlanıyor. Diğer bir noktaysa Blockchain’in akıllı ve güvenilir teknolojisiyle kasko sigortası paralelindeki kişisel sigorta ürünlerinde daha elverişli olanak ve uygulamalar ortaya çıkarması bekleniyor.

Blockchain’in Sigortacılıkta Kullanımına Çokuluslu Poliçe Örneği

 2017 yılında IBM, AIG ve Standard Chartered Bank sigortacılıktaki en karmaşık poliçe çeşitlerinden biri olan çok uluslu poliçeyi modern hale getirmek için bir pilot proje açıkladı. Bu projede süreç şöyle işledi: Üç şirket İngiltere’de oluşturulan bir ana poliçe yazdı ve bu ABD, Singapur ve Kenya’daki yerel sigorta poliçelerini kapsayan, Blockchain’i temel alan, poliçe verisinin ve dokümantasyonun gerçek zamanlı şekilde paylaşımlı görünümünü sağlayan bir akıllı kontrata dönüştürdü. Projede çözüm öyle yapılandırıldı ki ağdaki birden çok taraf daha etkin biçimde iş birliğine gidebiliyor. Söz konusu çözüm sayesinde bütün taraflar poliçe, ödeme verisi ve dokümantasyonu entegre şekilde görme imkânına sahip oluyor.

Sigortacılık ve Blockchain’de B3i İnisiyatifi

B3i inisiyatifi 2018’de hayata geçti ve arkasında küresel çapta faaliyet gösteren 20 sigorta şirketi bulunuyor. Bununla birlikte 40’tan fazla şirket; topluluk, müşteri ve paydaş olarak görev üstleniyor. B3i, standart sistemlerin ve protokollerin benimsenmesiyle Dağıtık Defter Teknolojisi (DLT) tabanlı bir ağ oluşturmayı hedefliyor. Diğer bir hedef ise ağ üzerinden, piyasa süreçleri ve sermaye tahsisini optimize etmek ve önemli maliyet tasarrufları sağlamak. Bununla birlikte, ağ kullanıcılarına B3i ve iş ortaklarından çeşitli entegre uygulamalar sunulacağı da belirtiliyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Kerem Fındık

Teknoloji alanında 10 yıldan fazla deneyime sahip bir gazetecidir. Okuma, araştırma ve yazmayı sevmekle beraber yeni teknolojiler, girişim ve girişimcilerle ilgili hikâyeler ilgisini çeker. Dijital ekonomiye yoğunlaşmanın yanı sıra cihazlar da ilgi alanına giriyor. İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu olan Kerem Fındık, sinema ve tiyatroyla ilgileniyor.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala