bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,160.80 0.71%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,549.40 0.80%
bnb
BNB (BNB) $ 615.80 4.89%
solana
Solana (SOL) $ 185.67 0.26%
xrp
XRP (XRP) $ 0.628704 1.26%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.651934 0.16%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.214269 1.03%

Biyometrikler NFT’lerle İlgili Sorunları Nasıl Çözebilir?

A4JSMF8KeKZDhK6benXc4ynf0xZ2 4f93om2

NFT’ler, Blockchain dünyasında benzersiz bir rol oynar ve 2021’de kesinlikle bu alanı kasıp kavuruyorlar. Beeple’ın 69,3 milyon dolarlık satışı manşetlere çıktığından, CryptoPunks koleksiyonları Christie’s ve Sotheby’s’de başarılı bir şekilde müzayedeye çıkarılıp milyonlar kazandığından, Twitter’ın kurucu ortağı Jack Dorsey’in ilk tweet’ini NFT olarak sattığından beri büyük haber oldular. Elon Musk da, NFT’ler hakkındaki tekno şarkıyı bir NFT olarak tweet’ledi.

2022’de, yaklaşık 92 milyon dolarlık bir fiyatla en pahalı sanat NFT’si, Pak takma adlı dijital sanatçının “Merge” adlı eseriydi. ​Twitter, NFT Profil Resmi özelliğini başlattı. Instagram ise, NFT’leri resmen tanıtırken, Spotify bunları desteklemek için planlar yaptığını açıkladı. Bunlar sadece dikkate değer bazı örnekler.

Bazıları bu trendin uzun ömürlülüğü hakkında tartışırken ve diğerleri de duyulan heyecanın burada kalacağına ikna olurken, rakamlar konuşmaya devam ediyor. NFT satışları 2020’de 82,5 milyon dolar seviyelerindeyken, 2021’de yaklaşık 18 milyar dolara ulaştı. 200 kattan fazla artış… Ayrıca, talep sürekli olarak yüksek seviyede kalıyor ve rekorlar kırmaya devam ediyor. Analistler, küresel NFT pazarının yükselmeye devam edeceğini tahmin ediyor.

Peki NFT teknolojisini içerik oluşturucular ve koleksiyonerler için bu kadar çekici kılan nedir? Bakılması ve ele alınması gereken herhangi bir dezavantajı var mı? Haydi inceleyelim.

NFT Teknolojisinin Avantajları

Is metaverse changing teenagers lives for bad

NFT teknolojisi, içerik oluşturuculara çalışmalarından para kazanmaları için benzersiz bir fırsat sunuyor. Bu nedenle, artık içerik oluşturucular, aracılara güvenmek zorunda değiller. Örneğin şu anda sanatçılar sanatlarını satmak için artık galerilere veya müzayede evlerine güvenmiyorlar, müzisyenler artık büyük plak şirketlerinin peşinden koşmuyor. İçerik oluşturucuları, çalışmaları yeni bir koleksiyoncuya satıldığında satışların bir yüzdesini alacak şekilde telif ücretlerini programlayabilirler. Sanatçıların genellikle kreasyonlarının ilk satışından sonra gelecekte de gelir elde etmedikleri için, bu dikkat çekici bir özelliktir.

Özetle, NFT teknolojisinin başlıca faydaları şunlardır:

  • Tüm token’ların aynı olduğu kripto para birimlerinin aksine, her NFT benzersizdir ve miktar olarak sınırlıdır.
  • Mülkiyet kayıtları blok zincirinde saklanır, her NFT’nin bir sahibi vardır ve bu kamu kaydıdır. NFT’ler merkeziyetsizliğin, şeffaflık ve güvenin amiral gemileridir.
  • Blockchain teknolojisinin avantajları nedeniyle, içerik oluşturucular doğrudan telif ücreti talep edebilir ve ikincil satışlardan gelir kazanabilir.
  • İçerik oluşturucular küresel pazarlara erişebilir ve koleksiyonculara ve benzer düşünen sanatçılar topluluğuna kolayca ulaşabilir.
  • NFT’lerin bir diğer avantajı, yaş, coğrafi konum vb. ne olursa olsun herkes NFT oluşturabileceğinden, kullanılabilirliktir. Tek gereken, ilgilenilen bir NFT platformuna kayıt olmaktır.

Bir Çözüm Olarak Biyometrikler

İnsanın benzersiz fiziksel veya davranışsal özelliklerinin ölçümüne ve istatistiksel analizine dayalı bir teknoloji olarak biyometri, her şey için kullanılabilir. Orijinallik ve telif hakkı koruması, mahremiyet ve kullanılabilirlik gibi bazı temel NFT sorunlarına orijinal bir çözüm sunabilmesi, pek de şaşırtıcı değildir.

Geleneksel olarak, telif hakkı sorununu çözmek için araştırmacılar, içerik oluşturucunun kimliğini kanıtlamanın üç olası yolunu birbirinden ayırır:

  • İçerik oluşturucusunun sahip olduğu, kimlik belgesi gibi belge kullanmak.
  • Bir içerik oluşturucusunun bildiği, gizli bir ifade veya parola gibi bir şeyi kullanmak.
  • Bir içerik oluşturucusunun biyometrikler aracılığıyla, yüz, parmak izi gibi örneklerini kullanmak.

Biyometrik tanımlayıcılar kişilere özel olduğu için, hızlı ve kullanımının kolay olduğu söylenemez, ancak kimlik doğrulamada diğer yöntemlere göre daha güvenilirdir.

Biyometriyi temel teknolojilerinden biri olarak kullanan Humanode, yalnızca yerel Humanode platformunda kullanılmayan, aynı zamanda popüler NFT pazar yerleri ve hizmetleri dahil olmak üzere çeşitli platformlarda ve merkezi olmayan uygulamalarda kullanılabilen, merkezi olmayan biyometrik tanımlama katmanını oluşturdu. Bu biyometrik tanımlamalar, NFT’lerin benzersiz, gerçek veya orijinal olmasını sağlar ve telif hakkı sorunlarını ortadan kaldırır.

d29cad23aa4415dddeff0841251bdc21 l

Biyometrik verilerin toplanmasının, bu bilgilerin nihai kullanımına ilişkin mahremiyet endişelerini artırdığı bilinmektedir. Humanode ekibi de bunun üzerinde çalışıyor. Proje, geniş anlamda biyometri ve Blockchain teknolojilerinin yanı sıra siber güvenlik, şifreleme, canlılık tespiti ve sıfır bilgi kanıtı gibi çeşitli disiplinlere ve teknolojilere dayanan kripto-biyometriler kullanıyor.

Humanode biyometrik tanımlamaların, bir cüzdanın tarayıcı uzantısı veya tam teşekküllü bir uygulama biçiminde, NFT platformlarında kullanıcı tanımlaması için bir seçenek olarak bağlanması muhtemeldir. Blockchain tabanlı hizmetlerle etkileşim kurmanın basit bir yolunu sağlayacak ve sanat topluluklarının teknik bilgisi olmayan üyeleri için en kullanıcı dostu arayüzü sunacaklardır. Ayrıca, içerik oluşturucular ve koleksiyonerler, kimliklerini ifşa etmeye ihtiyaç duymadan, yalnızca gerçek bir insan olduklarını kanıtlayarak blok zinciri tabanlı uygulamaları kullanırken takma adlarını koruyabilecekler.

Pek çok dijital öğenin, kullanıcıların kripto sanatı ve diğer koleksiyon ürünlerini NFT olarak alabilecekleri çok fazla sanat galerisine sahip Metaverse’lere ve sanal dünyaların çevrimiçi koleksiyonlarına çoktan yerleştirildiğini belirtmekte fayda var. Sanal gerçeklik ekosistemi daha popüler hale geldikçe, içinde dijital içerikleri görüntülemek insanlar için daha yaygın ve heyecan verici hale geliyor.

Humanode teknolojisi sayesinde, Metaverse’ye girmek ve oradan NFT alıp satmak için sanatçıların ve koleksiyonerlerin yalnızca yüzlerini veya gelecekte gerekli olan diğer biyometrik verileri taraması yeterli olacaktır. Aynı şey video oyunları, merkezi olmayan müzik, video akış platformları ve NFT’ler ile ilgili diğer hizmetler için de söylenebilir. Tüm bunlar, hem içerik oluşturucular hem de koleksiyonerler için NFT ekosistemiyle etkileşimi büyük ölçüde basitleştiriyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sinancan Öztürk

Sinancan Öztürk, 19 Nisan 2001 tarihinde İstanbul’da doğdu. Küçüklüğünde her kitabı ayrı bir evren olarak gören Sinancan, bir gün kendi evrenlerini yaratmaya karar verdi ve zihninde dolup taşan karakterleri sayfalara dökmeye başladı. Çizgi romanlara fazlasıyla sevgi gösterdi ve geceleri kozmoloji belgeselleri izlemekten büyük keyif duydu.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala