bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,026.89 3.19%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,050.32 2.53%
bnb
BNB (BNB) $ 548.54 2.99%
solana
Solana (SOL) $ 139.87 6.36%
xrp
XRP (XRP) $ 0.499285 1.10%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.455671 2.89%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150809 2.51%

Bitcoin’in TL Bazında Teknik Analizi – 28 Eylül 2020

Bitcoinin TL Bazinda Teknik Analizi 28 Eylul 2020 2

Bitcoin’in Paribu (paribu.com) verilerine göre TL bazındaki günlük grafiği aşağıdadır. Bitcoin şu an yaklaşık 84.750 TL seviyelerinden işlem görüyor. Grafikte gri renk ile gösterilmiş olan uzun vadeli yükselen kanal içindeki hareket devam ediyor. Yükselen kanalın alt çizgisinden şu an için destek bulan Bitcoin kısa vadeli kırmızı düşen trend çizgisini de aşmış durumda.

BTC/TRY, 84.600 TL seviyesinin üzerinde kalmayı başarırsa ilk etapta 88.575 TL; bu seviyeyi de aşabilirse tarihi zirvesi olan 93.000 TL seviyelerini hedefleyebilir. Geri çekilme durumunda, 81.500 – 79.900 aralığı önemli destek olarak görülüyor. Yükselen kanalın alt çizgisi altında kapanışların gelmesi durumunda 77.550, 75.400 destekleri takip edilebilir. Ancak, kanal alt çizgisinin kırılması Bitcoin’in yükseliş trendine bir süre ara vereceği anlamına gelir. Bu nedenle, 79.900 seviyesinin üzerinde kalıp kalmayacağı dikkatle takip edilmeli.

Bitcoin’de Eylül ayının başlarında görülmüş olan 76.000 TL seviyesinden sonra oluşan dip ve zirveleri incelediğimizde, bunların bir önceki dip ve zirvelerin üzerinde olduğunu görüyoruz. Bu durum, klasik teknik analizin temelini oluşturan DOW TEORİSİ’ne göre kısa vadeli yükseliş trendinin teyididir.

btc28Eylul1

BTC/TRY’DE ÜSTEL HAREKETLİ ORTALAMALARIN DURUMU

Bitcoin’in aşağıdaki 4 saat periyotlu grafiğinde ise 55 ve 89 periyotluk Üstel Hareketli Ortalamalar (EMA) gösterilmiştir. Bu hareketli ortalama ikilisi özellikle orta vade için oldukça makul fiyat seviyesi ve zamanlarda alış satış sinyali üretmektedir. Kısa periyotlu olan (mavi renkli) EMA’nın, uzun periyotlu EMA’yı (kırmızı renkli) aşağıdan yukarı kesmesi alış sinyali, yukarıdan aşağı kesmesi ise satış sinyali olarak değerlendirilir. Bu açıdan değerlendirildiğinde yaklaşık 10 gün önce, 55 periyotluk EMA, 89 periyotluk EMA’yı aşağıdan yukarı keserek tekrar alış sinyali üretmişti. Bundan sonra, Bitcoin’de yaşanan geri çekilme sırasında, bu iki hareketli ortalama birbirine tekrar yaklaşmış ama satış sinyali üretmeden yönünü yukarı çevirmişti.

Ancak, bu noktada bir hususa dikkat etmekte son derece fayda var: Yatay piyasalarda, hareketli ortalamalara göre elde edilen alış/satış sinyalleri hatalı işlemlere sebep olabilir. Bu nedenle bir sonraki grafikte piyasada bir trendin olma olasılığını da araştıracağız. Lütfen dikkatle okumaya devam edin.

btc28Eylul2

BITCOIN’DE TREND VAR MI?

Aşağıdaki günlük grafikte 14 periyotluk DMI ve ADX indikatörleri gösterilmiştir. ADX indikatörü temel olarak DMI’daki DI+(mavi çizgi) ve DI-(kırmızı çizgi) değerlerinden elde edilen bir indikatördür. Aslında ADX indikatörü, DMI’ı eklediğiniz zaman üçüncü bir çizgi olarak gösteriliyor ama ayrı bir şekilde değerlendirmek de mümkün.

ADX indikatörü, piyasada bir trendin olup olmadığı konusunda bilgi verir. Ancak, trendin yönü hakkında bilgi vermez. ADX değeri 20 seviyesinin üzerinde ise piyasada “aşağı ya da yukarı” bir trendin olduğu sonucu çıkarılır. 40 seviyesinin üzerinde ise, yükselen ya da düşen trendin güçlü olduğu, 20 seviyesinin altında ise yatay piyasanın devam ettiği anlaşılır. Günlük grafikteki ADX indikatörü incelendiğinde, değerinin 16 seviyelerinde olduğu görülüyor. Bu değeri sadece bu paragraftaki açıklamaya göre değerlendirdiğimizde piyasanın yatay olduğu sonucuna ulaşılabilir ancak; burada dikkat edilmesi gereken noktaADX’in, şu an itibariyle, son birkaç aydır gördüğü en düşük değerlere son derece yakın olması. Dolayısıyla, bu seviyelerden destek alma ihtimali de göz önünde bulundurulursa, önümüzdeki günlerde ADX’in yükselmeye başladığını görebiliriz. Bu da, piyasada bir trendin oluştuğunu gösterecektir.

Diğer taraftan MDI indikatöründeki DI+(mavi) ile DI-(kırmızı) çizgilerinin yaklaşık iki ay sürdürdükleri simetrik üçgen şeklindeki sıkışmanın da son bulmuş olabileceği görülüyor. Mavi çizginin, kırmızıyı aşağıdan yukarı kesmesi yükseliş trendinin başlaması olarak değerlendirilir. Ancak, bu iki çizginin sık sık aksi yönde kesişim hareketi sergilemesi de olasılık dâhilinde. Bu nedenle, teyit için, mavi çizginin kırmızıyı kestiği noktada fiyatlarda görülmüş olan en yüksek seviyenin üzerinde bir kapanış beklenir. BTCTRY bugün itibariyle kapanışını 84.600 seviyesinin üzerinde gerçekleştirebilirse, söz konusu teyidin de alındığı kabul edilebilir.

Bu iki indikatörün durumlarını, analizin başında açıkladığım yükselen kanal alt çizgisinden destek alındığını ve Dow Teorisi açısından yaptığımız incelemeyi birlikte değerlendirirsek, Bitcoin’de kısa vadeli bir yükseliş ihtimali artmaktadır.
Bir sonraki grafikte kısaca RSI ve STOCH RSI indikatörlerini de inceleyerek analizi bitirelim.

btc28Eylul3

BTC/TRY’DE RSI ve STOCH RSI İNDİKATÖRLERİNİN DURUMU

Aşağıdaki grafikte ise RSI ve STOCH RSI indikatörleri gösterilmiştir. Fiyatlarda oluşan son zirve ve diplerin bir öncekine göre yükseliyor olmasının önemini analizin en başında ifade etmiştim. Bu grafikte, söz konusu dip ve zirvelerin yükselişine paralel olarak RSI’da oluşan dip ve zirvelerin de bir önceki dip ve zirvelere göre yükselmeye başladığını görüyoruz. RSI’nın en azından bu durumunu koruyarak bugünkü kapanışı yapması, kısa vadeli yükseliş ihtimalini artıracaktır.

Diğer taraftan, STOCH RSI indikatörünün ise oldukça güçlü bir şekilde yukarı yönelmiş olması ve 80 seviyesine yakın olması dikkatle takip edilmesi gerektiğini gösteriyor. STOCH RSI 80 seviyesinin üzerine çıkabilirse, bu durum da kısa vadeli yükselişi teyit etmiş olacaktır. Bu şekilde olası bir yükselişin hedefleri için de aşağıdaki dirençler takip edilebilir.

Özetle;

Bitcoin için TL bazında takip edilebilecek destek ve dirençler aşağıda gösterilmiştir. Sağlıklı ve bol kazançlı günler dilerim.

Destekler: 84.600, 79.900, 75.400, 71.900
Dirençler: 88.575, 93.000, 100.000, 110.000

btc28Eylul4

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Mehmet Yıldızlı

Ankara'da Yüce Fen Lisesi'nden 1992 yılında mezun oldu. Aynı sene Marmara Çevre Mühendisliği'ni kazandı. Üç sene burada öğrenim hayatına devam ettikten sonra, 1992 yılından itibaren ilgilendiği hisse senedi piyasaları, işletme ve finansla ilgili teorik bilgiyi de derinlemesine öğrenmek istediği için üniversite sınavına tekrar girerek Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İngilizce İşletme bölümünde öğrenim hayatına devam etti. Mehmet Yıldızlı 28 Kasım 2018 tarihinde kurduğu Paradox Danışmanlık Bilişim Tic. Ltd. Şti altında çalışmalarına devam etmektedir.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala