bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,625.31 1.63%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,160.32 1.42%
bnb
BNB (BNB) $ 615.51 2.29%
solana
Solana (SOL) $ 145.79 2.30%
xrp
XRP (XRP) $ 0.529978 0.41%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.473367 0.79%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.15219 0.05%

Bitcoin’in (BTC) USD Bazında Teknik Analizi – 4 Mayıs 2020

Bitcoin Teknik Analizi 1

Bıtcoin’in Orta ve Uzun Vadeli Teknik Analizi

Bitcoin’in Bitstamp verilerine göre USD bazındaki logaritmik ölçekteki haftalık grafiği aşağıda gösterilmiştir. Son günlerde yaşanan yükselişle grafikte kırmızı renkte gösterilmiş olan düşen kanalın üst çizgisi 9485 dolar seviyesinde test edilmiş oldu. Kabaca 9500 dolar seviyesinin üzerinde haftalık kapanışların gelmesi durumunda 10000 dolar psikolojik direnç ve 11400 dolar ise grafikte mavi renkte gösterilmiş olan uzun vadeli düşen trend çizgisinin göstereceği direnç seviyesi olarak karşımıza çıkar.

Olası geri çekilmelerde ise 8100 dolar seviyesi takip edilmeli. Bu seviye haftalık kapanış itibariyle kırılacak olursa kanal orta çizgi seviyesi olan 6900 dolar seviyesi hedeflenebilir. 6900 dolar altında ise grafikte siyah yükselen trend çizgisinin göstereceği destek seviyesi 5700-5800 dolar seviyeleridir.

Uzun Vade İçin İndikatörler Ne Söylüyor?

Aşağıdaki haftalık grafikte MACD, RSI ve STOCH RSI gösterilmiştir. Bu grafikte özellikle MACD’ye dikkat etmenizde fayda var. MACD histogram barı, şu anki (yeni haftanın ilk günü) değeri açısından incelendiğinde, 2019 yılında görülmüş olan 14.000 dolar seviyesindeki histogram barından gelen düşen trend çizgisini test ettiği görülüyor. Aynı zamanda, geçtiğimiz hafta kapanışı itibariyle histogram barının sıfır seviyesinin üzerine çıktığı grafikte görülüyor.

MACD çizgisinin (mavi çizgi) sıfır seviyesinin üzerine çıkması durumunda, 12 haftalık EMA, 26 haftalık EMA’yı aşağıdan yukarı kesmiş olacak, ki bu durum, iki hareketli ortalamanın birbirine göre durumuna göre al/sat stratejisi geliştirilmek istendiğinde alış sinyali olarak değerlendirilir. Ancak şu an için MACD çizgisi henüz sıfır seviyesinin üzerine çıkmış değil ancak birkaç hafta önce yönünü yukarı çevirmiş ve sıfır seviyesine doğru yükselmeye devam ediyor.

Özetle MACD, geçmişte yaptığı hareketler de göz önünde bulundurularak incelendiğinde orta ve uzun vade için umut verici görünüyor.

Bitcoin Teknik Analizi
Tam boyutta görüntülemek için üstüne tıklayabilirsiniz.

RSI ise, MACD Histogram barlarındaki düşen trend çizgisine paralel bir düşen trend çizgisine sahip. Geçtiğimiz hafta kapanışı itibariyle değerlendirildiğinde bu düşen trend çizgisinin çok hafif de olsa üzerine çıkmış durumda. Sadece RSI indikatörünün daha yakından gösterildiği aşağıdaki görsele dikkat edin. Burada RSI’ın düşen trend çizgisinin üzerinde haftalık kapanış yaptığını görüyoruz. Ancak, burada tek rahatsız eden durum düşen trend çizgisinin daha önceki sadece 2 zirveden geçiyor olması. Yani, daha önce üçüncü kez teyit edilmemiş bir düşen trend çizgisi. Aslında aynı durum MACD’nin histogram çizgisindeki düşen trend için de geçerli. Ama bence izlemeye değer.

Bitcoin Teknik Analizi
Tam boyutta görüntülemek için üstüne tıklayabilirsiniz.

Diğer taraftan, yukarıdaki grafikte STOCH RSI’ın da güçlü bir şekilde yukarı doğru hareketi görülmektedir. Bildiğiniz gibi STOCH RSI, RSI indikatörünün bir indikatörüdür. Yani STOCH RSI’daki yukarı bir hareket, RSI indikatörünün değerinin artmasını beklememize sebep olur. Bu durumda, STOCH RSI’daki görünümün bozulmaması şartıyla, RSI’ın kendi üzerindeki düşen trend çizgisini kırması umulabilir. RSI’daki yükseliş ise ancak fiyattaki bir yükseliş nedeniyle gerçekleşebilir.

Özetle, STOCH RSI ve RSI indikatörlerinin ikisi birden değerlendirildiğinde Bitcoin fiyatında haftalık bazda (orta vadede) yükselişin devam etme ihtimali az değil. Özellikle STOCH RSI’ın 80 seviyesini yukarı kesmesi durumunda 11400 direncinin hızlı bir şekilde aşılması bile söz konusu olabilir.

DOW Teorisi’ne Göre BTC-USD Analizi

Aşağıdaki günlük grafikte Bitcoin’in yaklaşık son 1 yıl içinde gerçekleştirdiği dip ve zirveler incelendiğinde yeni oluşan dip ve zirvelerin bir önceki dip ve zirvelerin altında olduğunu görüyoruz. Bu durum düşen trendin devam ettiğinin başka bir yaklaşımla ispatıdır.

Bu durumun değişmesi ve böyle bir vadede yükselen trende geçilmesi için son oluşan diplerin ve zirvelerin bir önceki dip ve zirvelerin üzerinde gerçekleşiyor olması gerekir. Yani, orta vadede hâlâ düşen trenddeyiz.

Bitcoin Teknik Analizi
Tam boyutta görüntülemek için üstüne tıklayabilirsiniz.

Yaklaşık son bir yıl incelendiğinde düşüş trendinin devam ediyor olmasına karşın çok uzun vadede yükseliş trendi hala devam ediyor. Aşağıdaki aylık grafik incelendiğinde oluşan majör dip ve majör zirvelerin bir önceki dip ve zirvelerin üzerinde gerçekleşmeye devam ettiğini görüyoruz. Bu durumun bozulması için, yani çok uzun vade için düşen trendde olduğumuzu söylememiz için, 3100 seviyesinin altında kapanışlar gelmeli.

Sağlıklı ve bol kazançlı bir hafta dilerim.

Bitcoin Teknik Analizi
Tam boyutta görüntülemek için üstüne tıklayabilirsiniz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Mehmet Yıldızlı

Ankara'da Yüce Fen Lisesi'nden 1992 yılında mezun oldu. Aynı sene Marmara Çevre Mühendisliği'ni kazandı. Üç sene burada öğrenim hayatına devam ettikten sonra, 1992 yılından itibaren ilgilendiği hisse senedi piyasaları, işletme ve finansla ilgili teorik bilgiyi de derinlemesine öğrenmek istediği için üniversite sınavına tekrar girerek Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İngilizce İşletme bölümünde öğrenim hayatına devam etti. Mehmet Yıldızlı 28 Kasım 2018 tarihinde kurduğu Paradox Danışmanlık Bilişim Tic. Ltd. Şti altında çalışmalarına devam etmektedir.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala