bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,904.00 2.12%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,581.04 2.27%
bnb
BNB (BNB) $ 587.91 0.46%
solana
Solana (SOL) $ 190.04 2.94%
xrp
XRP (XRP) $ 0.625091 2.33%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.650654 1.04%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.221196 10.74%

Bitcoin’in (BTC) TL Bazında Teknik Analizi – 27 Temmuz 2020

Bitcoin Teknik Analizi 1

Bitcoin’in Paribu (paribu.com) verilerine göre günlük grafiği aşağıda gösterilmiştir.

Haftalardır devam eden sıkışık hareket geçtiğimiz hafta nihayet bitti. Bitcoin; grafikte pembe renkte gösterilmiş olan simetrik üçgen formasyonunu, ok işaretiyle gösterilen gün 63650 seviyesinin üzerinde kapanış yaparak, yukarı doğru kırdı ve formasyon hedefine doğru hareket ediyor. Bitcoin şu an, yaklaşık 70350 TL seviyesinde.

Gelinen noktada grafikte kırmızı kesikli çizgi ile gösterilen direnç seviyesi (70750) Mayıs başlarında görülmüş olan 71900 seviyesindeki zirve seviyesine oldukça yakın. Yani, bu direnç bölgesinde biraz oyalanabilir. Bu seviyenin aşılması durumunda ise, 75700 seviyesinden geçen kalın mavi kesikli çizginin oluşturduğu formasyon hedefine doğru yükselişin devamı beklenebilir.

Geri çekilmelerde ise 68100 seviyesi artık destek durumuna geçmiş durumda.

Bitcoin’de Kısa Vadeli Destek ve Direnç Çizgileri

Aşağıdaki dört saat periyotlu grafikte son birkaç gündür yükseliş ivmesini artırmış olan Bitcoin’in kısa vadedeki destek çizgileri ile, yükselişin devamı durumunda olası direnç seviyeleri gösterilmiştir. Buna göre, grafikte mavi düz çizgi ile gösterilmiş olan en kısa vadedeki yükseliş trend çizgisi 68900 seviyesinde destek gösteriyor. Bu seviyenin kırılması durumunda bir alttan geçen ve daha az eğime sahip olan pembe yükselen trend çizgisinin destek gösterdiği seviye 67650’dir. Bunun altında ise kırmızı düz çizgi ile gösterilmiş olan yükselen trend çizgisi 67000 TL seviyelerinde destek gösterebilir. Eğimleri birbirinden farklı olan bu yükselen trend çizgileri en kısa vadeden başlayarak kırılacak olursa, bir alttan geçen destek çizgisinin test edilmesi gündeme gelebilir. Kısa vadeli satış/alış yapmayı düşünenlerin bu çizgileri izlemesinde fayda olabilir.

Diğer taraftan, grafikte kırmızı kesikli çizgi ile gösterilen ve yukarıdaki grafikte anlatılmış olan direnç çizgisi ise 70750 seviyesinden geçiyor. Bu seviyenin aşılması durumunda 71900 ve 75700 seviyeleri hedeflenebilir.

Bitcoin Teknik Analiz
Tam boyutta görüntülemek için üstüne tıklayabilirsiniz.

Bitcoin’de Üstel Hareketli Ortalamaların Durumu

Daha önceki paylaşımlarımda da sık sık bahsettiğim, dört saat periyotlu grafiklerde 55 ve 89 periyotluk üstel hareketli ortalamalar (EMA) incelendiğinde, bitcoin’in son yükselişinden hemen önce yine son derece makul bir seviyede alış sinyali ürettiğini aşağıdaki grafikte görebiliyoruz.

Hareketli ortalamalar yatay piyasalarda gecikmiş bir şekilde alış satış sinyali üretirler. Bu konudaki başarısızlıklarını biliyoruz ancak, piyasada bir trend oluşuyorsa özellikle 55 ve 89 periyotluk EMA ikilisi, dört saat periyotlu grafikte trendin bittiğinin kesin işareti alınana kadar pozisyonun taşınmasını öneriyor. Böylelikle yatay piyasada verdiği yanlış sinyallerin (hemen hemen bütün indikatörler yatay piyasalarda gecikmiş bir şekilde ve hatalı sinyal üretirler) zararını, trend oluştuğunda fazlasıyla çıkarmaktadır. Bu açıdan değerlendirildiğinde ve son günlerde Bitcoin’de yaşanan yükseliş de dikkate alındığında, daha önceden alış yönünde oluşturulan pozisyonların bir süre daha tutulmasının faydalı olabileceğini anlıyoruz.

Bitcoin Teknik Analiz
Tam boyutta görüntülemek için üstüne tıklayabilirsiniz.

İndikatörler Ne Diyor?

Aşağıdaki günlük grafikte ise RSI ve STOCH RSI gösterilmiştir. RSI’nın daha önceki analizimde çizmiş olduğum kırmızı düşen trend çizgisini sert bir şekilde yukarı kırdıktan sonra 70 seviyesinin üzerinde (aşırı alış bölgesinde) seyrettiğini görüyoruz. RSI’nın aşırı alış bölgesinde hareket ediyor olması, yükselişin bittiği anlamına gelmeyebilir. Yani, RSI aşırı alış bölgesinde dalgalanarak hareket edebilir. Böyle bir durum gerçekleşirse, fiyatlardaki yükselişin de devam ettiğini görürüz. Ancak burada daha kritik değerlere sahip olan indikatör STOCH RSI.

STOCH RSI’nın son birkaç gündür matematiksel olarak alabileceği maksimum değer olan 100 seviyesinde (aşırı alış bölgesinde) hareket ettiğini gözlemliyoruz. STOCH RSI eğer bu seviyelerden bir satış sinyali verirse, bu RSI’daki bir geri çekilme ile gündeme gelecektir diyebiliriz. RSI’daki olası bir düşüş ise “genelde” fiyatlardaki bir düşüş nedeniyle gerçekleşir.

Yani, STOCH RSI’nın satış sinyali vermesi durumunda Bitcoin fiyatı kısa vadede bir düzeltme hareketi içine girebilir. Bu düzeltme hareketi 70750 ile 67000 arasında yatay bir piyasa şeklinde de gerçekleşebilir. Özellikle dört saat periyotlu grafikte gösterilmiş olan 55 ve 89 periyotluk EMA ikilisinin sinyali orta vadeli trendi anlamak açısından takip edilebilir.

Bitcoin Teknik Analiz
Tam boyutta görüntülemek için üstüne tıklayabilirsiniz.

Özetle:

Bitcoin için TL bazında takip edilebilecek destek ve dirençleri aşağıda gösterilmiştir. Hepinize sağlıklı, bol kazançlı bir hafta ve şimdiden iyi bayramlar dilerim.

Destekler: 68900, 68100, 67650, 67000

Dirençler: 70750, 71900, 75700, 80000

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Mehmet Yıldızlı

Ankara'da Yüce Fen Lisesi'nden 1992 yılında mezun oldu. Aynı sene Marmara Çevre Mühendisliği'ni kazandı. Üç sene burada öğrenim hayatına devam ettikten sonra, 1992 yılından itibaren ilgilendiği hisse senedi piyasaları, işletme ve finansla ilgili teorik bilgiyi de derinlemesine öğrenmek istediği için üniversite sınavına tekrar girerek Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İngilizce İşletme bölümünde öğrenim hayatına devam etti. Mehmet Yıldızlı 28 Kasım 2018 tarihinde kurduğu Paradox Danışmanlık Bilişim Tic. Ltd. Şti altında çalışmalarına devam etmektedir.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala