bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,026.89 3.19%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,050.32 2.53%
bnb
BNB (BNB) $ 548.54 2.99%
solana
Solana (SOL) $ 139.87 6.36%
xrp
XRP (XRP) $ 0.499285 1.10%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.455671 2.89%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150809 2.51%

Bitcoin’in (BTC) TL Bazında Teknik Analizi – 22 Haziran 2020

Bitcoin Teknik Analizi 1

Bitcoin’in Paribu (paribu.com) verilerine göre lineer ölçekteki günlük grafiği aşağıda gösterilmiştir. 2019 yılındaki yaklaşık 80.000 TL zirvesinden sonra oluşan simetrik üçgen formasyonuna, oluştuğu fiyat seviyeleri bakımından, oldukça benzer bir şekilde yine bir simetrik üçgen formasyonu oluşumu devam ediyor. Ancak farklı zamanlarda oluşan bu iki formasyonun birbirine benziyor olması, sonuçlarının aynı olması gerektiği anlamına gelmez.

Formasyonun orta vadeli bir yükseliş trendinde oluştuğu dikkate alınırsa, dönüş formasyonu olarak çalışma ihtimali de bulunuyor. Bu durumda, yükselen bir trend sırasında anlamlı bir yükseliş devamında ortaya çıktığı dikkate alınırsa, orta vadeli yükseliş trendinin sonunda olma ihtimali biraz daha yüksek. Ancak unutulmamalı ki; simetrik üçgen formasyonları yön tahmininin ne tarafa olacağını tahmin etmenin en güç olduğu formasyonlardan birisidir çünkü her iki yöne de sonlanabilir. Bu nedenle, formasyondan çıkış için kriterleri belirlemek ve bu kriterlerden (alt ya da üst çizgisi) hangisinin kırılacağını takip etmek faydalı olur.

Yeni oluşan simetrik üçgen formasyonunun alt çizgisi 61.300 TL seviyesinde destek gösterirken, üst çizgisi ise 66.125 TL seviyesinde direnç gösteriyor. Desteği kırması durumunda grafikte kırmızı renkte gösterilmiş olan kesikli çizginin test edilmesi, direnci aşması durumunda ise mavi renkte gösterilmiş olan kesikli direnç çizgisinin test edilmesi söz konusu olabilir. Simetrik üçgenin yukarı kırılarak sonuçlanması durumunda mavi kesikli çizginin bugün için direnç göstereceği seviye 73.800; aşağı kırılarak sonuçlanması durumunda ise kırmızı kesikli çizginin bugün için destek göstereceği seviye ise 53.675’dir. Bu değerlerin, zaman ilerledikçe sırasıyla artan ve azalan değerlere sahip olduğunu gözden kaçırmayın lütfen.

Ortalama Yön Endeksi (ADX)

BTC’nin aşağıdaki günlük grafiğinde ise, ADX (Ortalama Yön Endeksi) gösterilmiştir. ADX’in 20 referans seviyesinin altında olması durumunda piyasanın yatay olduğu sonucu çıkarılır. Ancak geçmişteki hareketleri de incelendiğinde, genelde görmüş olduğu dip seviyelere yaklaştıktan sonra yönünü yukarı çevirdiğini gözlemliyoruz.

ADX indikatörünün 20 seviyesinin üzerine çıkması durumunda ise piyasada bir trendin başladığı düşünülür. Son günlerdeki eğiliminin devam etmesi durumunda yakında bir trendin başlaması için 20 seviyesinin aşılabileceği görülüyor.

Ancak ADX indikatörü trendin yönü hakkında bir bilgi vermez. Yani ADX’in 20 değerinin üzerinde olması sadece piyasada yukarı ya da aşağı bir trendin olduğunu gösterir.  Bu nedenle, ADX’in şu anki görünümü simetrik üçgen formasyonu ile birlikte değerlendirildiğinde, üçgen formasyonun yakında sonlanacağı düşünülebilir.

Bitcoin Teknik Analizi
Tam boyutta görüntülemek için üstüne tıklayabilirsiniz.

MACD ve RSI Ne Söylüyor?

Aşağıdaki günlük grafikte de MACD ve RSI indikatörleri gösterilmiştir. MACD’nin zayıflayarak da olsa satış sinyalini üretmeye devam ettiğini görüyoruz. Bu indikatöre göre de yeni alışlar için yön tayinini beklemekte fayda var.

Bununla birlikte, MACD ile ilgili önemli bir bilgiyi hatırlamakta fayda var: MACD çizgisi(mavi renkteki) ile sinyal çizgisinin (kırmızı renkteki) sıfır seviyesinin üzerinde satış sinyali ürettikten bir süre sonra, negatif alana geçmeden, tekrar alış sinyali üretmesi hızlı bir yükselişi beraberinde getirebilir. Bu nedenle, MACD’yi bugünlerde dikkatle izlemekte fayda var. Ancak sıfır seviyesinin altına düşerse, bu düşüş simetrik üçgen formasyonunun aşağı kırılmasıyla birlikte gündeme gelecek olabilir.

Diğer taraftan RSI yatay bir harekette olunduğunu teyit ediyor. Bununla birlikte RSI’ın 50 seviyesinin üzerinde olması, Bitcoin fiyatındaki yükselişin bir süre daha devam etme olasılığını artırıyor.

Bitcoin’in bugünlerde içinde olduğu gibi yatay ve sıkışık piyasalarda alış satış yapmak yerine sıkışık piyasanın bitmesini beklemek, bu sıkışmanın ne yöne doğru kırılacağını görmek daha doğru olabilir.

Bitcoin Teknik Analizi
Tam boyutta görüntülemek için üstüne tıklayabilirsiniz.

Özetle:

Bitcoin’deki simetrik üçgen formasyonu ve aşağıdaki destek ve dirençlerin takip edilmesi faydalı olabilir. Herkese sağlıklı, huzurlu ve bol kazançlı bir hafta dilerim.

Destekler: 61.300, 59.000, 53.675, 50.000

Dirençler: 66.125, 68.100, 73.800, 75.000

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Mehmet Yıldızlı

Ankara'da Yüce Fen Lisesi'nden 1992 yılında mezun oldu. Aynı sene Marmara Çevre Mühendisliği'ni kazandı. Üç sene burada öğrenim hayatına devam ettikten sonra, 1992 yılından itibaren ilgilendiği hisse senedi piyasaları, işletme ve finansla ilgili teorik bilgiyi de derinlemesine öğrenmek istediği için üniversite sınavına tekrar girerek Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İngilizce İşletme bölümünde öğrenim hayatına devam etti. Mehmet Yıldızlı 28 Kasım 2018 tarihinde kurduğu Paradox Danışmanlık Bilişim Tic. Ltd. Şti altında çalışmalarına devam etmektedir.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala