Bitcoin’in paribu.com verilerine göre günlük grafiği lineer ölçekte aşağıda gösterilmiştir. Grafikte kırmızı renkte gösterilmiş olan yükselen trend çizgileri ile mavi renkte gösterilmiş olan yükselen direnç çizgisi arasında azalan bir işlem hacmiyle sıkışık seyrin devam ettiği görülebiliyor. Ancak bu sıkışıklığın yakın bir zamanda bitmesi gerekiyor çünkü, destek ve direnç çizgileri arasında hareket edebileceği çok fazla bir alan kalmadı.
Kırmızı yükselen trend çizgisi ile, mavi yükselen direnç çizgisi arasındaki azalan işlem hacmi eşliğinde görülen sıkışma hareketi teknik olarak düşüş trendlerinde karşımıza çıkan ve trend devam formasyonlarından birisi olan yükselen takoz formasyonu ihtimalini göz önünde bulundurmamız gerektiğini gösteriyor. Düşüş trendlerinde karşımıza çıkan bir yükselen takoz formasyonu genelde düşüş yönünde sonuçlanır ancak bütün formasyonların gerçekleşene kadar ihtimal olduğu gerçeği de göz ardı edilmemeli. 47450 TL seviyesinin altında kapanışlarda formasyonun gerçekleştiği düşünülebilir.
Bitcoin TL bazında 49900 seviyesinin üzerine çıkabilir ve en azından saatlik kapanışlar itibariyle bu seviyenin üzerinde kalmayı başarabilirse, 53400-54200 TL aralığı hedeflenebilir. Olası bir geri çekilmede ise 47450 TL seviyesinden geçen kırmızı yükselen trend çizgisinin sağlayacağı destek takip edilmeli. Bu seviyenin altında 45320 ve 41100 destekleri hedeflenebilir. Orta vadeli yükselişten bahsedilebilmesi için 54200 seviyesindeki direncin üzerinde günlük kapanışların gelmesi gerekir.
Dow Teorisi’ne göre incelendiğinde ise, 18 Nisan 2020’de görülmüş en yüksek değer olan 49995 seviyesinin bir önceki zirve olan 50600 seviyesinin altında olması kısa vadeli bir düşen trend ihtimalini gündeme getirmiş durumda. 45300 seviyesinin altında günlük kapanışların gelmesi durumunda son oluşan zirve ve dibin bir önceki zirve ve dip seviyenin altında gerçekleşmesi nedeniyle Dow Teorisi’ne göre kısa vadeli düşüş trendine girildiği düşünülecektir. 50600 seviyesinin üzerinde ise Dow Teorisi’ne göre kısa vadeli yükselen trendin bir süre daha devam edeceğini düşüneceğiz.
İndikatörler Ne Söylüyor?
Bitcoin’in günlük grafiğinde MACD, RSI ve STOCH RSI aşağıdaki grafikte gösterilmiştir. MACD’nin birkaç gündür alış sinyali ürettiği, RSI’ın kendi üzerindeki bir yükselen trend çizgisi üzerinde kalmaya çalıştığı ve STOCH RSI’ın da RSI’ın yükselmesi anlamında olumlu sinyal üretmeye devam ettiği görülüyor.
MACD’nin alış sinyali fiyatlardaki sıkışık seyre paralel bir şekilde yatay bir görünümle birlikte devam ediyor. Bu nedenle, yukarıda açıklandığı şekilde fiyatların direnç ve desteğinden hangisini kıracağı belirleyici olacaktır.
Günlük grafikte RSI’ın 55 seviyesinin altına düşmesi (kapanış itibariyle) söz konusu olursa, yukarıda açıklanan 47500 seviyesindeki desteğin kırılması ve yükselen takozun gerçekleşmesi söz konusu olabilir. Bu nedenle, gerçekten çok dikkatli olunması ve incelediğiniz grafik periyodunu 1 saatliklere kadar düşürüp izlemekte fayda olabilir.

Bitcoin’deki sıkışıklığın yakında biteceğini düşünüyorum. 50600 üzerindeki fiyatlarda bu sıkışıklığın yukarı yönde sonlandığı, 47450 altında ise aşağı yönde sonlandığı düşünülebilir. Bu şekilde yatay ve sıkışık devam eden piyasalarda fiyatlarda oluşan destek ve direnç seviyeleri takip etmek daha faydalı olabilir.
Destekler: 47450, 45300, 41100, 40000
Dirençler: 50000, 50600, 53400, 54200
Hepinize sağlıklı ve bol kazançlı bir hafta dilerim.