bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,780.36 0.14%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,164.33 0.05%
bnb
BNB (BNB) $ 616.41 2.45%
solana
Solana (SOL) $ 148.15 1.80%
xrp
XRP (XRP) $ 0.529544 0.89%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.473554 1.23%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.152475 0.97%

Bitcoin’in 5 Yıllık Getirisi, Bankacılık Hisselerini Gölgeliyor

bitcoinin 5 yillik getirisi bankacilik hisselerini golgeliyor

Kripto varlıklar, nispeten yeni bir varlık sınıfı olarak hayatımıza girdi. Kripto varlıklar arasında değer bakımında lider konumda olan Bitcoin, yatırım getirisiyle artık geleneksel ürünleri gölgede bırakıyor. Çıkan veriler, Bitcoin‘in, bankacılık sektörü hisselerinin bazılarından daha önemli marjlarla, daha iyi performans gösterdiğini ortaya koyuyor.

Bitcoin’in 5 Yıllık Getirisi, Gelenekseli Geride Bırakıyor

Bitcoin ağı, 3 Ocak 2009 yılında dünyaya gözlerini açtı. Geçen yıllar içinde çok fazla değerlenen Bitcoin, şimdilerde bankacılık hisselerini geride bırakacak bir performans sergiliyor. Finbold tarafından yayınlanan verilere göre, Bitcoin‘in 5 yıllık getirisi, önde gelen beş bankanın hisselerini, ortalama yüzde 4.214 oranında geride bıraktı.

Bitcoin, Wells Fargo‘dan (WFC) yüzde 7.151,86, Citigroup‘tan (C) ise yüzde 4.951,47 oranında daha iyi performans gösterdi. Goldman Sachs (GS) ise yüzde 3.101,94 ile sıralamada üçüncü sırada yer alıyor. 

BTC, 21 Eylül günü itibariyle, 813,56 milyar dolarlık yüksek bir piyasa kapitalizasyonunu da kontrol ediyor. Bu sıralamada JP Morgan (JPM), 417,17 milyon dolarlık piyasa değeri ile BTC’nin arkasında.

bitcoinin 5 yillik getirisi bankacilik hisselerini golgeliyor 2

On yıllardır varolan geleneksel bankaların hisse senetlerini geride bırakmayı başaran Bitcoin, 5 yılda yatırımcısına önemli getiriler kazandırdı. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, Bitcoin ve bankaların farklı varlık sınıflarına ait olduğu gerçeği.

Bankalar, maddi ürün ve hizmetleri kontrol eden kâr amacı gütmeyen işletmeler, Bitcoin ise sanal bir varlık.

Bankalar trilyonlarca varlık yönetimi altında üstün bir konuma sahip olmalarıyla öne çıkıyorlar. Ek olarak, bankalar hisse senedine dayalı bir temettü de ödüyor. Bitcoin’in getirisi ise talep ve değerdeki artıştan geliyor.

Bitcoin’in son 5 yıldaki getirisi, kripto varlık piyasasının olgunlaştığına da bir işaret olarak değerlendirilebilir. Kurumların bu piyasaya girişi de bunun en önemli göstergesi.

Diğer yandan, geleneksel bankaların bazıları da Bitcoin etrafında yatırım ürünlerini piyasaya sürüyor. Yani, bankacılık sektörü de bu yeni düzenle adapte olma yolunda.

Buna bir örnek verecek olursak,

Citigroup, ağustos ayında, bazı kurumsal müşterileri için Bitcoin vadeli işlemleri sunmayı planladığı duyurmuştu. Bu da geleneksel varlıklar ve Bitcoin arasında simbiyotik bir ilişki oluştuğunu gösteriyor.

Son olarak şunu da söylemekte fayda var. Bitcoin gibi bankaların hisseleri de son 5 yılda karmaşık hareketlere sahne oldu. Özellikle, pandemi burada önemli bir etken.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Hazal Orta

Hazal, 1990 yılında, ailenin tek çocuğu olarak, İstanbul’un Fatih ilçesinde doğdu. Hayatının ilk 18 yılını İstanbul’da geçirdikten sonra üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği okumak için Isparta’nın yolunu tuttu. Eğitim hayatı boyunca yalnızca stajlarda turizm sektörüyle ilgilendi. Üniversite eğitiminin ilk yıllarında Work&Travel programıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde üç aylık bir turizm deneyimi elde etti ve bu kariyerini, burada noktaladı. Eğitimi boyunca hiçbir gün bile turizmde bir kariyer hedeflemediği için okul biter bitmez kendine yeni bir çıkış aradı. Yazmaya ve yazılı basını takip etmeye olan ilgisiyle birlikte de kendini bilgisayar başında haber yazmaya çalışırken buldu. Editörlük kariyerine 2012 yılında, otomobil haberleri yazmaya çabalayarak başlayan Hazal, kariyerinin ilk yıllarında hem haberciliğin hem de dijital yayıncılığın dinamiklerini öğrenmeye başladı. SEO kelimesiyle tanışması da bu yıllara dayanıyor. Yaklaşık 6 yıl boyunca yerli ve yabancı basını yakından takip ederek en doğru bilgiyi, hızlı ve sade bir şekilde okurlarla buluşturmanın ne kadar önemli olduğunu öğrendi. 6 yıllık bu otomotiv haberleri geçmişinin ardından ise soluğu teknoloji basınında aldı. Teknoloji basınındaki kariyerine Yazı İşleri Müdürü olarak başlayan Hazal, içerik üretiminin yanında yönetimi konusunda da önemli deneyimler elde etti. Bu süreçte hem teknoloji hem de otomotiv basınındaki bazı dergilerde de Yazı İşleri Müdürü ve Editör olarak görev alarak, basılı yayınlara dair de tecrübeler edindi. Farklı ekiplerle ve farklı sektörlerde çalışmanın çok yönlülüğe önemli katkılar sağladığını düşünen Hazal, yeni dönemde ise uzun suredir heyecan duyduğu blockchain teknolojisine daha fazla ilgi göstermeye başladı ve kariyerine de, teknolojiyle olan dirsek temasını kesmeden, bu doğrultuda devam etmeye karar verdi. Teknolojinin kanatları altındaki blockchain, NFT ve kripto para terimlerine aşina olan Hazal’ın yolu da böylelikle Kriptomeda ile kesişmiş oldu. BTCHaber.com'da Yönetici Editör görevini üstlenen Hazal, yazmaya bu çatı altında devam ediyor. Boş zamanlarında farklı alanlarda okumalar yapan Hazal, iyi yazmanın çok okumaktan geçtiğine inanıyor. Bilgisayar başından kalktığında ise soluğu dijital içerik platformlarında alıyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala